La Regidoria de Sanitat recorda que alimentar animals en la via pública transgredix l'Ordenança de Medi Ambient
Benidorm desenvolupa una campanya d'esterilització de gats
Amb periodicitat anual, des de 2016, la Regidoria de Sanitat de l'Ajuntament de Benidorm ve desenvolupant campanyes d'esterilització de gats que conviuen en colònies urbanes sense propietari conegut.
Els procediments aplicats responen al mètode CES/TNR (captura-esterilització-solta/trap-neuter-return). Una vegada capturats són traslladats a centres veterinaris, on són esterilitzats per professionals, produint-se posteriorment la solta en les seues colònies d'origen.
El mètode, ha destacat la regidora de Sanitat Mónica Gómez, "és el més efectiu per a controlar la població de gats de carrer i el més respectuós amb els animals".
Previ a l'inici d'esta campanya, en el Programa de Control de la població de gats, es va fer un treball de camp que ha identificat les colònies i el nombre d'exemplars. "En aquest moment –va explicar la regidora– hem comptabilitzat trenta-quatre colònies urbanes a Benidorm i identificats a uns 800 exemplars".
Gómez va assenyalar que la proliferació i auge d'estes colònies estan relacionades amb l'acció de persones que "sens dubte amb bones intencions" alimenten exemplars que conformen les colònies "ignorant que transgredixen l'Ordenança Municipal de Medi Ambient que establix la prohibició de donar menjar a animals en vies i zones públiques". Es dona la circumstància que a vegades no s'empra menjar sec sinó restes d'aliments que atrauen, a més de gats, altres exemplars de fauna no desitjada, com a rosegadors, i poden, en la seua descomposició, ser origen i causa de la proliferació d'insectes nocius i fins i tot malalties.
La captura dels exemplars, el seu transport i posterior solta es realitza per una empresa especialitzada contractada per l'Ajuntament de Benidorm per a este fi. L'esterilització es duu a terme en les set clíniques veterinàries radicades a Benidorm i que, un any més, col·laboren activament en la campanya. Mónica Gómez va agrair "la col·laboració i implicació, destacant el paper decisiu dels seus professionals". L'Ajuntament de Benidorm va subscriure a tal fi un conveni amb el Col·legi Oficial de Veterinaris d'Alacant.
A tots els exemplars capturats i esterilitzats se'ls efectua una anàlisi sanitària, se'ls desparasita i se'ls aplica, a més, la vacuna antiràbica. També són marcats abans de la seua reintroducció en les colònies.
Per a este procés, l'Ajuntament de Benidorm quanta també amb una subvenció de la Diputació d'Alacant per import de 12.094 '10 euros.
Sobre estes campanyes, la regidora finalment va assenyalar que "aconseguiran estabilitzar el nombre d'exemplars i que este deixe de ser un potencial problema sobre la salut pública".