El govern porta al pròxim ple una proposta per a optar a les ajudes convocades per la Generalitat per a la posada en valor del patrimoni cultural i arqueològic
Benidorm cerca recuperar i museïtzar les restes del Castell a través de fons FEDER
El projecte està valorat en 1,2 milions d'euros.
El govern local elevarà al pròxim ple una moció perquè l'Ajuntament de Benidorm opte a fons europeus per a poder recuperar, fer valdre i museïtzar les restes arqueològiques del Castell. La proposta signada per l'alcalde, Toni Pérez, planteja que l'Ajuntament opte a les ajudes llançades el novembre passat per la Generalitat per a la protecció o recuperació del patrimoni cultural valencià a través del Programa Operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana 2014-2020. Unes ajudes a les quals també es vol optar amb un projecte per a museïtzar el jaciment arqueològic del Tossal de la Cala que alberga un 'castellum' romà del segle I abans de Crist.
El projecte del Castell, redactat pels tècnics municipals i valorat en 1,2 milions d'euros, planteja una actuació integral per a "documentar arqueològicament la totalitat de les restes conservades" de l'antic castell-fortalesa. Unes restes que actualment es troben "tapats i pràcticament imperceptibles" sota les Places del Castell, Castelar i Santa Anna. De fet, només romanen a la vista els llenços de muralla, si bé els tastos arqueològics realitzats en 1993 i 2014 constaten l'existència de "restes de les estructures i dependències" d'un castell del qual es té constància documental des de l'atorgament de la primera Carta de Poblament de Benidorm en 1325.
L'alcalde ha remarcat que la materialització d'este projecte "acostaria al Castell al reconeixement com Bé d'Interés Cultural" (BIC), un objectiu "que la corporació va aprovar impulsar en el ple del passat octubre i que implicaria "la seua recuperació, consolidació i museïtzació". A més, "constituiria un important pol d'atracció turística posat que a part de trobar en este enclavament unes impressionants vistes de la ciutat, de la nostra badia i del nostre entorn, els visitants podrien conéixer, d'una forma didàctica i completament accessible, la història de Benidorm i la rellevància cabdal d'este castell en la fundació de la ciutat".
El projecte, que s'ha abordat avui en el Consell Assessor d'Escena Urbana, apel·la a la necessitat "d'una actuació urgent de consolidació dels estrats rocosos de la Punta del Canfali per a assegurar l'estabilitat de tot el recinte", un dels majors pols d'atracció turística de la ciutat, i "especialment de les muralles que encara queden en peus".
A partir d'ací, proposa determinar en quines zones cal fer prospeccions, "descobrir les restes subjacents sota el paviment de les places, investigar-los i documentar-los", conservant aquells més rellevants, reivindicant i explicant-los a la ciutadania. Una posada en valor que ha de fer-se "de forma integrada" i reposant l'"ús per als vianants que té tot el recinte" en l'actualitat.
Segons la memòria tècnica elaborada pels tècnics, esta actuació integral té un termini d'execució de dotze mesos.
El Tossal de la Cala
El projecte de recuperació i fer valdre el Castell no és l'únic per al qual l'Ajuntament cerca finançament supramunicipal. De fet, en el mateix Consell Assessor d'Escena Urbana també s'ha abordat el de museïtzació del 'castellum' romà del Tossal, a través de la mateixa línia de subvencions de la Generalitat. Un jaciment declarat BIC i que en estos moments l'Ajuntament està consolidant i preparant per a la seua posterior museïtzació.
Ajudes a projectes de Mobilitat Sostenible
A més de la línia d'ajudes per a la protecció del patrimoni cultural, la Generalitat ha habilitat una altra per a finançar projectes vinculats a la mobilitat sostenible. Una línia a la qual també vol optar l'Ajuntament amb un projecte per a crear nous trams de carrils-bici i unir tota la xarxa de Llevant. Este projecte planteja implantar el carril-bici en diverses vies de Llevant fins a sumar prop de 12 quilòmetres més en punts com les avingudes Europa, Derramador, Comunitat Valenciana, Bernat de Sarrià, Ametlla del Mar, Severo Ochoa –en els trams encara sense servici- Pequín, Serra Daurada i Hamburg. A més, proposa convertir en vies ciclistes les avingudes Ciutat Reial, Zamora, Eivissa, Lepant, Roma i Londres.