Benidorm aspira a reduir les seues emissions de CO2 un 20% abans de l'any 2020
Toni Pérez participa en una taula redona sobre les estratègies dels municipis davant el canvi climàtic al costat dels alcaldes de València i Castelló
L'alcalde de Benidorm, Toni Pérez, ha declarat este matí que la ciutat té el compromís de reduir les seues emissions de C02 en un 20% a través d'una sèrie de mesures que ja ha començat a aplicar i que apareixen establides en el Pla d'Acció d'Energia Sostenible (PAES). L'alcalde ha proposat aconseguir eixe objectiu en l'horitzó de l'any 2020 i ho ha fet en el marc de la taula redona organitzada per la gerència de Levante-EMV i la de FCC Medi ambient entorn dels desafiaments que planteja als municipis el canvi climàtic.
El debat, moderat pel director del periòdic Levante-EMV, Julio Monreal, clausurat per la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, i en la qual també va estar present la consellera de Medi ambient, Elena Cebrián, ha tingut lloc este matí en la Fundació Bancaixa. Al costat de l'alcalde de Benidorm van ser convidats a participar l'alcalde de València, Joan Ribó, i l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco.
L'alcalde ha destacat que el compromís de Benidorm "amb el medi ambient, el desenvolupament sostenible i la lluita contra el canvi climàtic, no era només una declaració de principis o de bones intencions, sinó tot un paquet de mesures concretes que ja s'han començat a aplicar".
La primera d'eixes mesures, després de l'adhesió al Pacte d'Alcaldes de la Comissió Europea, va ser la d'elaborar un Inventari de Referència de les Emissions de C02 que situava les de Benidorm en 474.347 tones de C02 a l'any. L'objectiu és reduir 95.000 tones a l'any per a minorar un 20% les emissions en 2020. En este sentit va subratllar que Benidorm ja té molt avançat en estar per sota del rang d'emissions de la Comunitat Valenciana, "una mostra indiscutible -va dir-, de la sostenibilitat del model compacte de Benidorm". Va precisar que Benidorm tindria unes emissions de CO2 de 2,21 Tones CO2/ habitant, enfront de les 5,19 Tn CO2/habitant de la Comunitat Valenciana.
Eixe compromís per controlar i reduir les emissions de CO2 s'ha començat a materialitzar en la gestió de les platges, el principal recurs turístic de Benidorm. Per a aconseguir-ho s'ha començat a incorporar en el manteniment i neteja de les platges una maquinària més eficient i respectuosa amb el medi ambient, condició que s'exigix en els plecs per a la contracta integral de les platges.
Una altra actuació destacada per l'alcalde està sent l'aplicació del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, PMUS, "que està servint per a escometre un procés de transformació imparable per a fer una ciutat més còmoda per al vianant, més amable per al ciclista, més eficaç i pràctica per a l'automobilista i sobretot, menys contaminant". Va detallar que en els dos últims anys "Benidorm ha desenvolupat una xarxa d'infraestructura ciclista funcional i mallada per les principals vies de la ciutat, que este estiu aconseguirà la xifra de 70 quilòmetres de carrils reservats als ciclistes".
Toni Pérez va fer referència també a la gestió dels recursos hídrics com "un altre element fonamental en la conservació del medi ambient", i en eixe sentit va recordar que el rendiment de la xarxa de distribució d'aigua potable és superior al 95% i reutilitza 3 hm3, l'equivalent a més de 3040 piscines olímpiques en el reg de jardins i baldeig de carrers.
L'alcalde també va desenvolupar les mesures que contempla el Pla d'Acció d'Energia Sostenible de Benidorm i en virtut de com s'han introduït clàusules mediambientals en tots els plecs de condicions que s'han publicat per a adjudicar servicis municipals.
En el cas concret dels edificis municipals es vol reduir les emissions de CO2 en un 35% per a l'any 2020. S'estan realitzant auditories energètiques en els edificis més consumidors i s'està fomentant la implantació del gas natural en tot el terme municipal.
Eixa eficiència energètica s'ha implantat també en l'enllumenat públic instal·lant lluminàries amb tecnologia led i ajustant l'horari de funcionament a cada època de l'any.
Va recordar així mateix que es realitzen constants campanyes de conscienciació del reciclatge i s'ha optimitzat la recollida selectiva de residus. Va precisar que enfront dels 17 quilos de vidre de mitjana per habitant que es reciclen a la Comunitat Valenciana, o els 14 d'Espanya, a Benidorm eixa xifra és de 49 quilos de vidre reciclat per habitant.
"Benidorm,- va concloure-, s'ha posat del costat dels qui treballen per frenar l'escalfament del planeta. Volem frenar les emissions de gasos d'efecte hivernacle i apostar cada vegada més per energies netes i renovables".