Benidorm aprova per majoria l'EDUSI, amb actuacions valorades en 23,7 milions d'euros
L'Ajuntament ha remés el document al Ministeri per a optar a 10 milions de Fons FEDER
Entre les propostes està la creació del parc de la Séquia Mare, en el qual ja s'ha començat a actuar
El ple de l'Ajuntament ha aprovat hui per majoria l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI) amb la qual Benidorm opta a més de 10 milions d'euros dels Fons FEDER amb els quals dur a terme abans del 31 de desembre de 2023 actuacions que milloren la vida dels veïns. Unes actuacions valorades en 23,7 milions d'euros i relacionades amb millorar la qualitat i l'accés a les tecnologies de la informació (TIC), reduir les emissions de CO2, protegir el medi ambient i l'eficiència en l'ús de recursos, així com lluitar contra la desigualtat i la pobresa promovent polítiques d'inclusió.
L'alcalde, Toni Pérez, ha explicat que l'EDUSI és "un projecte de ciutat" que pretén "dotar d'ànima l'excel•lent urbanisme de Benidorm" i marcar "on hem d'actuar per a fer millor la vida dels veïns" i també dels turistes.
Pérez ha agraït el suport dels grups que han aprovat l'EDUSI –que ja s'ha remés al Ministeri d'Administracions Públiques-, així com a "les més de 26 associacions i col•lectius veïnals, culturals, socials i empresarials" que "s'han bolcat" amb el document fent les seues aportacions. L'alcalde ha recalcat que s'ha realitzat un important procés de participació ciutadana que, a més d'enquestes, ha inclòs exposicions obertes i reunions dels Consells Veïnal, Escolar, d'Escena Urbana, Medi ambient i Mobilitat.
La zona d'actuació de l'EDUSI és l'eix Beniardà-Jaume I, que engloba la part alta de la Colònia Madrid, així com la zona del barri de Els Tolls més pròxima a la plaça de bous, i l'entorn de Jaume I amb especial incidència en l'àmbit d'influència d'Alfredo Corral. El document es completa amb "una àrea periurbana en la qual s'engloben tots els entorns naturals dels barrancs, tota la zona paral•lela a la línia del TRAM, els parcs existents" i també dues grans zones verdes: El Moralet i el bosc al costat de la rotonda de la Séquia Mare. Això no obstant, l'EDUSI haurà de "posteriorment impregnar tota la ciutat".
L'alcalde ha detallat que dels 23,7 milions d'euros de l'EDUSI, s'aspira a aconseguir 10 milions del Fons FEDER. Altres 12,2 milions hauria d'aportar-los l'Ajuntament fins a 2020 i els 1,4 restants procedirien d'altres administracions. L'Ajuntament ha d'esperar ara al fet que el Ministeri estudie totes les EDUSI presentades per municipis espanyols, entre ells més de 20 de la Comunitat Valenciana. Pérez ha apuntat que si el Ministeri dóna suport al document de Benidorm, caldrà vore la quantia concedida.
En cas de quedar fora d'esta convocatòria, "ens posarem a treballar des del minut un per a millorar allò que hàgem fallat, recompondre'ns i participar en la pròxima", que eixirà al març. En qualsevol cas, ha recalcat que "l'EDUSI ha arribat per a quedar-se", i ha afegit que -"al marge de la convocatòria"- les actuacions que desenvolupe l'Ajuntament a partir d'ara es basaran en el document, ja que partix d'"un estudi seriós, rigorós i minuciós" sobre les necessitats i reptes de la ciutat.
Parc de la Séquia Mare
L'alcalde ha indicat que un clar exemple d'açò últim són les actuacions que ja han començat a fer-se en el qual serà "el futur parc de la Séquia Mare", una superfície de més de 68.000 metres quadrats enclavada entre la via del TRAM i les avingudes Comunitat Valenciana i Comunitat Europea, i que serà "el tercer pulmó verd" de Benidorm amb "un caràcter natural, esportiu i jove".
Pérez ha detallat que el projecte d'este parc passa per "preservar tota la pinada que hi ha a la part sud, en la confluència amb l'avinguda Comunitat Europea", i aprofitar la part central i la nord per a implementar instal•lacions vinculades a l'esport i a la joventut com un 'skate park'-en el qual ja s'està treballant- i un 'patinòdrom'.