El alcalde apela a “defender y hacer uso de nuestra lengua o a disfrutar de nuestras tradiciones sin importar nuestros orígenes”
Toni Pérez evoca en el 9 d'Octubre la vocació cosmopolita de Benidorm com un bàlsam contra l'exclusió
<p>El profesor Francesc Xavier Llorca Ibi recibe la Distinción Cultural “Ciudad de Benidorm” en el pleno institucional del Día de la Comunidad Valenciana</p>
El ple institucional del 9 d'Octubre, amb el qual Benidorm celebra el Dia de la Comunitat Valenciana, i renova el seu compromís amb l'Estatut d'Autonomia i els seus senyals d'identitat, ha congregat este matí en el Castell de Benidorm als principals col·lectius socials i empresarials de la ciutat, representants dels diferents cossos i forces de seguretat de l'Estat, reines i dames de les Festes Majors Patronals, al costat de tots els membres de la Corporació Municipal, així com el senador Agustín Almodóbar, i el cònsol de Noruega, Jan Arild Nilsen.
Després de la hissada de la bandera d'Espanya, de la Comunitat Valenciana i de la Unió Europea, als sons de l'himne nacional interpretat per la Unió Musical de Benidorm, el professor Francesc Xavier Llorca Ibi ha rebut la Distinció Cultural Ciutat de Benidorm, a proposta de la Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Benidorm. El guardó, tal com va destacar l'alcalde Toni Pérez en el seu discurs, reconeix la labor del professor Llorca com a docent i la seua inesgotable activitat investigadora de caràcter etnolingüístic, en la qual ha destacat a l'hora d'estudiar i recuperar el llenguatge autòcton de Benidorm i la Marina Baixa.
Els llibres en els quals apareix la seua signatura com a autor o col·laborador, són una bona prova del treball que es vol reconéixer amb la Distinció Cultural "Ciutat de Benidorm" que li va ser imposada per l'alcalde, i que consistix en una insígnia dissenyada per Miguel Bayona i una reproducció de la façana del mirador del Castell, obra de l'escultor, José María Morán Berrutti. Dels múltiples treballs del professor, l'alcalde va citar "Talassonímia dels mariners de Benidorm", "El llenguatge mariner de la Marina", el "Vocabulari benidormer de la ramaderia", "Llengua d'arraix", "La parla almadravera valenciana" o la cuidada edició de poesies benidormeres de Pepe el Carreró, sota el títol "De la Cala al Racó", "com a bons exemples d'una ja dilatada contribució que sembla no tenir mai bastant". Al costat de la seua labor pedagògica i de difusió de la cultura popular, destaca també la seua vinculació a la cultura musical de la ciutat a través de la Unió Musical de Benidorm, primer, l'Agrupació Coral de Benidorm o la Societat Musical "l'Illa de Benidorm" en l'actualitat.
La intervenció de l'alcalde ha començat posant en relleu que "este acte institucional servix i ha de servir per a deixar testimoniatge que Benidorm reforça el seu compromís amb l'autonomia de la Comunitat Valenciana i el seu autogovern, amb la mateixa intensitat que ho fa respecte del marc constitucional". Aqueixa idea la va subratllar recordant que "la nostra identitat, la de ser i sentir-nos valencians, no és excloent ni ens impedix sentir-nos "benidormers", espanyols i europeus. Sóc un convençut —va dir—, que la vocació cosmopolita sempre és un bàlsam contra l'exclusió i, a Benidorm, eixa vocació, molts la tenim des que naixem".
Va recordar també que "de generació en generació, ací, a Benidorm, hem aprés que podem fer moltes coses junts encara que siguem diferents; a defensar i fer ús de la nostra llengua o a gaudir de les nostres tradicions sense importar els nostres orígens. Vull repetir-ho aprofitant esta tribuna que em dóna la Festivitat del 9 d'Octubre. El Benidorm de hui s'ha anat construint amb l'esforç de molts i el Benidorm de matí ha de construir-se amb l'esforç de tots, els que estem i els que vindran".
El primer edil va definir a Benidorm com "una ciutat i una destinació amb vocació de fer felices als quals ací vivim i als quals ens visiten" i "ha de continuar sent vist —va dir més endavant—, com un lloc que oferix oportunitats, benestar, hospitalitat i felicitat". Va assenyalar que "hui estem en condicions de marcar-nos nous reptes, de cercar, per al nostre esperit emprenedor, objectius més ambiciosos i amplis, sent nostra l'obligació de cercar i preservar una societat més forta i cohesionada. Una societat que crea i confie en les seues possibilitats. Una societat compromesa a aconseguir aqueixos grans objectius col·lectius que tots, sense excepció, compartim".
Toni Pérez va acabar la seua intervenció expressant el seu agraïment, en nom propi i en el de tota la Corporació, "per a totes aquelles persones, entitats i institucions que des de l'àmbit de la cultura, l'educació o la sanitat, el moviment veïnal o l'acció social, l'empresa i el món del treball, la seguretat ciutadana, l'esport, la festa, el turisme o la informació, contribuïxen dia a dia a fer de Benidorm i de la Comunitat Valenciana, un lloc on el progrés social i econòmic, juntament amb els valors i conviccions que ens unixen, seguisquen marcant-nos el nord".
Prèviament el professor Francesc Xavier Llorca Ibi, va agrair la distinció que va dir que li omplia d'orgull com benidormer "i per la fortuna —va dir— d'haver pogut investigar la riquesa lingüística de Benidorm i de la comarca de la Marina Baixa".
L'acte va concloure amb la interpretació dels himnes de Benidorm i de la Comunitat Valenciana i seguidament la comitiva oficial va visitar la Fira Tradicional del 9 d'Octubre, instal·lada en els carrers Gambo i Martínez Alejos, on les Reines i les Dames d'Honor van ballar el tradicional "peuet". La programació conclourà a la vesprada, a les 19 hores, en el carrer Gambo, amb el concert que oferirà la Societat Musical "La Nova".