L'auditori del Centre Cultural és escenari de l'arrancada d'este certamen, que albergarà un concurs de curtmetratges, projeccions i altres activitats paral·leles fins al 5 d'abril
L'Skyline Benidorm Film Festival premia a l'actriu Cayetana Guillén Cuervo en la seua gala inaugural

L'alcalde Toni Pérez defensa la contribució del cinema “a fer una societat moltíssim millor” i aplaudix el creixement que este festival al llarg de les seues nou edicions.
L'auditori del Centre Cultural Benidorm va ser anit escenari de la gala inaugural de la novena edició de l'Skyline Benidorm Film Festival, un esdeveniment que un any més reunix el millor potser de la indústria del curtmetratge nacional i internacional i que al llarg una setmana comptarà amb tallers, trobades amb creadors, projeccions de curtmetratges i una infinitat d'activitats paral·leles destinades a fomentar l'intercanvi d'idees i el desenvolupament de nous creadors i talents. L'alcalde de Benidorm, Toni Pérez, i el regidor de Cultura, Jaime Jesús Pérez, al costat d'altres representants municipals, entre ells el també diputat autonòmic José Ramón González de Zárate, van abrigallar a l‘Skyline’ en este acte inaugural, en el qual l'actriu i presentadora Cayetana Guillén Corb va rebre el Premi Skyliner 2025 en reconeixement a la seua contribució al sector del curtmetratge i pel seu suport i difusió a través del Concurs de Curtmetratges de Versió Espanyola-SGAE.
La gala inaugural del Festival, presentada per actriu Ana Conca i la guionista Marta Casielles, es va iniciar al caient de les huit de la vesprada i va aconseguir congregar a un elevat nombre d'espectadors, en la primera edició en la qual l'obertura oficial del certamen té lloc en el Centre Cultural. A més de la presentació de curtmetratges a concurs i els que es projectaran durant les diferents jornades, el lliurament del Premi Skyliner 2025 i els discursos oficials, el públic també va poder gaudir de diferents actuacions musicals i de l'estrena del curtmetratge ‘(No)Body’, de Sonia Bautista Alarcón, rodat a cavall entre Benidorm i les localitats manxegues de La Roda i Cases de Guijarro.
L'alcalde de Benidorm, Toni Pérez, va aplaudir públicament la dimensió que en només nou edicions ha aconseguit ja l'Skyline Benidorm Film Festival, “un festival que s'ha consolidat i que està creixent molt bé i acostant al gran públic un producte tan important per a la indústria audiovisual com són els curtmetratges”. El primer edil va agrair “a l'equip que lidera la benidormera Bea Hernández i a la Regidoria de Cultura la seua aposta per impulsar este esdeveniment des del primer dia i portar-lo fins on està hui”.
“El nom ho diu tot. El nostre ‘skyline’, la nostra ciutat, és un gran plató”, va manifestar Toni Pérez, “una ciutat que a més té ànima i per a la qual el cinema ha sigut i continua sent un element tan important”.
Finalment, l'alcalde va felicitar Cayetana Guillén Cuervo pel reconeixement i li va agrair “el molt que has fet pel cinema” al llarg de la seua trajectòria professional, un sector que va comparar amb la mateixa Benidorm perquè “sabem fer les coses molt bé, però més enllà d'agradar al gran públic, el nostre objectiu també és continuar sent útils a la societat a la qual ens devem. I el cinema, sens dubte, també contribuïx a fer una societat moltíssim millor”, va concloure.
La directora de l'‘Skyline’, Beatriz Hernández, va convidar al públic a gaudir durant tota esta setmana de les projeccions i d'altres activitats que es realitzaran entorn del certamen. Respecte al Premi Skyliner 2025, va destacar que Cayetana Guillén Cuervo “és un referent en el panorama audiovisual i una ferma defensora del cinema en tots els seus formats, especialment en la modalitat del curtmetratge”.
Rocío Saiz, cantant, actriu i íntima amiga de Guillén Cuervo, va ser l'encarregada d'entregar-li el premi, que l'actriu i presentadora va rebre enormement emocionada i acompanyada d'una gran ovació per part del públic. Estos moments són la felicitat real”, va dir la premiada, després de confessar que “li done moltíssima importància als premis, perquè això significa que el teu treball, el teu esforç, transcendix i és reconegut pels altres”.
Cayetana Guillén va voler dedicar el guardó a tot l'equip de Versió Espanyola, tant als qui el componen en l'actualitat com als que han passat pel mateix al llarg de la seua història, i va defensar que la importància dels curts per al cine: “El curtmetratge és un gènere en si mateix, i per això és fantàstic que des d'este festival, com també fem nosaltres en Versió Espanyola des de fa 22 edicions, es faça costat als creadors”, va concloure, abans de convidar a un inflat nombre d'amics -entre els quals es trobava la guanyadora del Benidorm Fest Blanca Paloma- a celebrar el premi sobre l'escenari.
Les dades del festival
La novena edició de l'Skyline Benidorm Film Festival es desenvoluparà en diferents espais de la ciutat fins dissabte que ve, 5 d'abril, registrant enguany un creixement sense precedents en la història del certamen. En concret, en esta edició s'han inscrit més de 800 curtmetratges, la qual cosa representa un 27% més que l'any passat; s'han presentat 497 guions a concurs –un 51,5% més que en 2024– i hi ha 53 projectes en el concurs de Shortpitch, que és un 47,2% més que en l'última edició.
D'eixos més de 800 curts presentats, l'organització ha seleccionat 26 finalistes en tres modalitats; ficció, animació i documental. ‘Ángulo Muerto’’, de Cristian Beteta; ‘Capitanes’, de Kevin Castellano i Edu Hirschfeld; ‘Carmela’, de Vicente Mallols; ‘Co-Haunting’, de Paula Sánchez, Adrián Carande i Pepe Rico; ‘Cólera’ de José Luis Lázaro; ‘Cuando llegue la inundación’, d'Antonio Lomas Domingo; ‘Cura Sana’, de Lucía G. Romero; ‘De Sucre’, de Clàudia Cedó; ‘El cuento de una noche de verano’, de María Herrera; ‘El Príncep’, d'Alex Sardá; ‘El Showman’, de Cristian Martínez; ‘Els buits’, d'Isa Luengo, Sofía Esteve i Marina Freixa Roca; ‘Felina’, de María Lorenzo; ‘La niña tatuada’, d'Elisa Lanzas; ‘La noche dentro’, d'Antonio Cuesta; ‘Las Chicas’, de Laura Obradors; ‘Los cayucos de Kayar’, d'Álvaro Hernández Blanco, ‘Mapa de la geografía emocional’, de Julu Martínez i Candela Megido; ‘Mi juego’, de David Navarro Bravo; ‘El palacio de la violación’, de Kote Camacho; ‘Semillas’, de Kivu de Néstor López i Carlos Valle; ‘Tesoro’ de Carmen Álvarez Muñoz; ‘Tito’, de Javier Celay, ‘Una cabeza en la pared', de Manuel Manrique; ‘Utländsk’, d'Alba Lozano i ‘Violetes’, de Borja Escribano, són els curtmetratges que competiran per alçar-se amb els premis d'aquesta edició.
L'Skyline Benidorm Film Festival es manté com un dels pocs festivals a Espanya que atorguen un pagament per selecció de 200 euros a cada obra seleccionada en secció oficial nacional i des de 2022 compta amb la distinció de ser qualificador oficial per als Premis Goya. Els finalistes tindran l'oportunitat de competir per premis valorats en un total d'11.000 euros, mentre que el festival també atorgarà un premi de 1.500 euros al millor guió de curtmetratge, al qual opten 15 finalistes, gràcies a un conveni amb DAMA I, una vegada més, també hi haurà un premi per al millor ‘Shortpitch’, o projecte de curtmetratge en desenvolupament, secció en la qual competixen altres deu obres finalistes i que aportarà un premi en espècie per a donar visibilitat al seu rodatge, que està valorat en 22.000 euros.
També dona visibilitat a produccions estrangeres i a joves talents. Així, en la Secció Internacional, que enguany té a Cuba com a país convidat, competixen sis curts de països com la Xina, Alemanya, Itàlia, Sud-àfrica i el Regne Unit. La Secció Iberoamericana reunix sis obres del Perú, Mèxic, Portugal, Cuba i Xile. Finalment, la Secció Jóvens Realitzadors impulsa a les noves veus amb huit curtmetratges seleccionats.
Com en anteriors edicions, el festival mantindrà enguany en la seua programació la secció ‘Cinema per a tots’, que oferix projeccions amb subtitulat per a persones sordes i audiodescripció per a públic amb discapacitat visual, amb l'objectiu que totes les persones puguen gaudir d'este. Esta iniciativa està impulsada en col·laboració amb l'ONCE, els representants locals de la qual i provincials Vicente Vázquez, Estela Medina i Mari Luz Méndez, també van participar anit en la gala inaugural.
Una de les novetats d'enguany és la creació de Prisma, una iniciativa per a connectar i enfortir el teixit professional del sector del curt en servir com a enllaç entre els agents de l'audiovisual i potenciar la gestió de xarxes i el desenvolupament de nous projectes. Naix amb la intenció d'internacionalitzar les Jornades d'Indústria d'Skyline que se celebren des de fa sis anys, així com servir de nexe entre productores i projectes de curtmetratge que es troben en qualsevol fase de desenvolupament de la producció.
Tota la programació del festival, els espais de projecció i la resta d'activitats paral·leles pot consultar-se en la web oficial del certamen, punxant ací.