La ciutat ha obtingut a més una Distinció Temàtica pel seu esforç i excel·lència en Informació i Educació Ambiental
Les platges de Llevant, Ponent i Mal Pas renoven la seua Bandera Blava
Les platges de Llevant, Ponent i Mal Pas han renovat la seua Bandera Blava, concedida per la Fundació Europea d'Educació Ambiental (FEE) i que certifica que els tres arenals complixen les més rigoroses condicions i exigències quant a qualitat de les aigües, informació, educació i gestió ambiental, accessibilitat, seguretat, serveis i instal·lacions.
La regidora de Platges, Mónica Gómez, ha recalcat que "la Bandera Blava ve, un any més, a reconéixer la qualitat mediambiental de les nostres platges i de les seues aigües, així com dels serveis que prestem als usuaris, quedant a més palés el compromís de Benidorm en la defensa i cura del seu bé més preuat".
A més, de la Bandera Blava per a les platges de Llevant, Mal Pas i Ponent, la FEE ha atorgat a Benidorm una Distinció Temàtica per ser "exemple d'excel·lència" en matèria d'Informació i Educació Ambiental. Es reconeix així l'"esforç especial" fet per la ciutat durant l'any 2019 impulsant i organitzant activitats d'educació ambiental a les platges o vinculades a estes. Unes accions que "hem desenvolupat directament des de l'Ajuntament; de la mà de la concessionària encarregada de la gestió integral de les nostres platges, RA Benidorm; o bé al costat d'empreses col·laboradores que han triat Benidorm com a lloc per a dur a terme les seues accions en entendre que som un referent en matèria de sostenibilitat i gestió de platges".
Entre les iniciatives orientades a la sensibilització ambiental realitzades en 2019 es troben el Projecte 'Allibera', de recollida de residus en l'entorn costaner de les cales Ti Ximo i l'Almadrava coordinada amb Biodiversimal, SEU Bird Life i Ecoembes; la campanya 'No oblide recollir totes les seues pertinences', una instal·lació formada per reproduccions a gran escala d'alguns dels estris i residus que la ciutadania sol deixar en els arenals; la campanya 'La platja no és un cendrer' per a evitar la presència de burilles i que incloïa l'objecció de cendrers –ambdues amb la col·laboració d'RA Benidorm–; l'acció 'Mars Circulars' de Coca-Cola orientada a divulgar i conscienciar sobre la conservació de les platges i els entorns marins, així com sobre la correcta gestió d'envasos; i la jornada de 'Neteja de Fons Marins', al costat de la Fundació Mundomar.
Gómez ha destacat que "les nostres platges són l'escenari perfecte per a desenvolupar accions de conscienciació i sensibilització ambiental, ja que l'importantíssim volum d'usuaris assegura un abast i impacte notables i, per tant, una efectivitat molt major". "La sostenibilitat i la cura del nostre medi ambient, en el qual les platges ocupen un lloc capital, són un senyal d'identitat de Benidorm i per això treballem de manera constant per aconseguir i mantindre l'excel·lència també en este àmbit".
Qualitat de les aigües
A punt d'assenyalar la seua obertura al bany, les platges de Benidorm l'excel·lència de les seues aigües i arenes, atés el RD 1342/2007, d'11 d'Octubre, de Qualitat d'Aigües de Bany, que a través de les analítiques que realitza el Laboratori Municipal aconseguixen, una vegada més, la consideració d'Excel·lència, la qual cosa situa les platges de Benidorm com un referent internacional de qualitat i puresa.
La qualitat de les aigües de les platges de Benidorm es determina mitjançant la presa de mostres -i la consegüent analítica– en 9 punts del litoral (tres a la Platja de Llevant, tres en la de Ponent i els altres tres a la Platja del Mal Pas i les cales del Ti Ximo i l'Almadrava) i la seua comparativa amb els paràmetres de qualitat establits. L'analítica contempla els vectors físics, químics i microbiològics. Al mateix temps, s'efectuen mesuraments de la temperatura de l'aigua de la mar.
Després del tancament de les platges, el passat 14 de març, s'han seguit desenvolupant les analítiques pertinents i constatant la qualitat d'estes aigües de bany, així com la millora ambiental general del conjunt pel cessament de pressió antròpica.