CIUTADÀ

EL TEMPS A BENIDORM ARA

24

14:34 PM

HORA BENIDORM

22ºC

Cel clar

NE 25km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

L'Ajuntament assumirà amb recursos propis les 10 actuacions que estan en marxa o que han sigut adjudicades

L'EDUSI Benidorm es tanca amb més d'11,5 milions invertits i 17 projectes, entre ells El Moralet i millores en una trentena de carrers

19 gener 2024
Edusi Moralet
  • La ciutat va ser seleccionada en la tercera convocatòria de fons, però ha tingut la mateixa data límit per a executar les obres que els municipis triats en anys anteriors.
  • La resta de projectes es reprendran en nous programes, en els quals es preveu que els percentatges de finançament europeu siguen superiors.

L'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrador (EDUSI) Benidorm s'ha tancat amb una inversió de més d'11,5 milions d'euros i 17 projectes completats, segons l'informe del departament d'Enginyeria traslladat hui per l'alcalde, Toni Pérez, als grups de la Corporació. Entre els projectes finalitzats al 100% es troben la renovació i millora de quasi una trentena de carrers i places en els barris dels Tolls, Colònia Madrid i els entorns de Maravall, Jaume I i El Cruce; o la creació del Parc del Moralet que assolix el milió de metres quadrats de superfície verda forestal.

La convocatòria d'esta estratègia fixava el 31 de desembre de 2023 com a data límit per a executar amb càrrec a fons europeus les actuacions previstes en l'EDUSI. En el cas de Benidorm, a eixa data l'Ajuntament ha certificat obres per import d'11.529.546,82 euros, la qual cosa es correspon amb el 54,29% de l'estratègia. Tal com assenyala el document, este percentatge és "lleugerament superior" al previst per estos mateixos tècnics en un informe del passat 21 de novembre.

Toni Pérez ha recordat que "entre els projectes que s'han executat amb càrrec a l'EDUSI figuren la millora de la mobilitat en els barris dels Tolls i Colònia Madrid; la fase 1 de renovació de l'entorn sud de l'avinguda Jaume I, que inclou la remodelació de la plaça de Neptú; la implantació de la telelectura en els comptadors d'aigua potable de tot l'àmbit EDUSI; l'adquisició de set habitatges per a ús social; així com diferents actuacions per a la implantació de l'administració electrònica o l'alfabetització digital, pels cursos de la qual han passat més d'un miler d'alumnes".

Com ja va avançar el mes de desembre passat, l'alcalde ha assenyalat que "l'EDUSI és una estratègia de ciutat, que es va elaborar, des de la màxima participació i implicació de la ciutadania, pensant en el Benidorm dels pròxims anys, especialment en les zones amb més necessitats d'intervenció social i urbana, i per això no renunciem a ella".

D'aquí ve que haja reiterat el compromís d'"assumir amb fons propis els deu projectes que en estos moments estan en marxa o que han sigut adjudicats com la construcció de l'alberg juvenil del Parc de la Séquia Mare, el centre de mediació, la fase II de la millora de la mobilitat al voltant de Jaume I, el reforç contra incendis en El Moralet o la il·luminació dels nous camps de futbol de la ciutat esportiva 'Guillermo Amor'".

Respecte als projectes previstos en l'estratègia que no s'han iniciat, Pérez ha aclarit que "continuen formant part de la nostra agenda, i per això es reprendran en noves convocatòries de fons europeus, en les quals es preveu que els percentatges de finançament siguen fins i tot superiors al 50% màxim que preveia l'EDUSI". De fet, programes com les dos últimes convocatòries de Plans de Sostenibilitat Turística, en els quals Benidorm ja ha obtingut 11,6 milions d'euros, són finançats al 100% per Europa.

"És possible que estos projectes, com la renovació de la plaça de bous, puguen executar-se en un futur sense cap cost per a Benidorm, en lloc dels 1,7 milions que haguera calgut aportar executant-ho en l'EDUSI", ha apuntat, després de recordar que amb l'estratègia sí que s'ha sufragat la redacció del projecte, per import de 374.670,81 euros.

Toni Pérez ha matisat que "no haver completat al 100% l'EDUSI Benidorm no significa que es vaja a perdre diners, sinó que no es realitza tota la inversió inicialment prevista, com tampoc implica que l'Ajuntament haja de retornar fons, ja que en data de hui no ha ingressat ni un sol euro del Govern central, havent assumit amb recursos propis els 11,5 milions que sumen les actuacions certificades a 31 de desembre". L'import que el Consistori té pendent d'ingressar del Govern d'Espanya ronda els 5,7 milions d'euros.

EDUSI Benidorm
Com es recordarà, Benidorm va ser seleccionada en la tercera convocatòria de l'EDUSI, el desembre de 2018, amb un projecte valorat en més de 21 milions d'euros, dels quals 10 milions procedien de fons europeus. La resta de la inversió havia d'assumir-la amb fons propis l'Ajuntament.

La data d'inici de l'EDUSI, una vegada completats els tràmits administratius marcats per la pròpia convocatòria, era al començament de 2020, poc abans de l'esclat de la pandèmia, la qual cosa va condicionar el desenvolupament dels primers projectes.

Toni Pérez ha recordat que "hem tingut la mateixa data límit per a finalitzar nostra EDUSI, 31 de desembre, que els municipis que van obtindre fons en les convocatòries de 2016 i 2017". "Ens hauria agradat arribar a un percentatge d'execució més alt –ha assenyalat–, però des del Govern d'Espanya no s'ha autoritzat la pròrroga que ens haguera permés estar en igualtat de condicions que els municipis als quals es van aprovar els seus EDUSI un o dos anys abans que a Benidorm".

En qualsevol cas, l'alcalde ha incidit que "el nostre percentatge d'execució és similar al dels municipis valencians que van participar en la tercera convocatòria i que han fet públics les seues dades provisionals, com l'Alfàs del Pi, o fins i tot superiors al d'Ajuntaments d'anteriors convocatòries".

CONTACTE

Enllaços per a contactar amb l'Ajuntament de Benidorm