El Consistori demanarà un aclariment de la sentència que obliga a compensar a dos propietaris de sòl protegit amb 283 milions d'euros
L'Ajuntament de Benidorm recorrerà contra la decisió del TSJ sobre la indemnització per l'APR7 de Serra Gelada
- L'alcalde afirma que "continuarem defensant l'interés general" i recorda que tots els pronunciaments jurídics previs havien sigut favorables a l'Ajuntament.
- Pérez: "Esta qüestió no sols afecta l'àmbit municipal. Hauria de ser una qüestió d'estat".
L'Ajuntament de Benidorm presentarà un recurs de cassació contra la sentència dictada el passat 23 de maig per la Secció Primera de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana que condemna al Consistori a pagar 283.055.750,12 euros, més els corresponents interessos legals, a les mercantils Murcia Puchades Expansión SL i Urban la Villajoyosa 2000 SL en compensació pels aprofitaments urbanístics de la seua propietat inclosos en el sector APR-7 de la Serra Gelada. Així ho ha avançat este dijous l'alcalde de la ciutat, Toni Pérez, que ha mantingut una Junta de Portaveus per a informar els grups de la Corporació municipal i, posteriorment, ha comparegut per a donar a conéixer esta fallada, que no és ferma i contra el qual encara cap recurs.
Toni Pérez ha avançat que, en primer lloc, els serveis jurídics municipals sol·licitaran al TSJ un aclariment de la sentència, per a això hi ha un termini de dos dies hàbils a comptar a partir de hui, quan s'ha notificat a efectes legals. El següent pas serà la interposició d'un recurs de cassació, amb el clar i únic objectiu de "continuar defensant l'interés general com hem fet des que este equip va arribar al govern local l'any 2015 amb relació a este assumpte", com ha destacat el primer edil.
Esta decisió judicial respon al recurs presentat per totes dos empreses contra la sentència del Jutjat contenciós administratiu número 3 d'Alacant de 24 de febrer de 2022, que va dictaminar a favor de l'Ajuntament en declarar nuls els convenis urbanístics signats en els anys 2003, 2010 i 2013. Malgrat rebutjar els 283 milions d'euros que reclamaven les empreses recurrents sobre la base d'eixos convenis, la mateixa sentència del Jutjat contenciós administratiu número 3 d'Alacant sostenia, no obstant això, que estes empreses tenien dret a percebre poc més de 636.116,27 euros pels 121.992,50 metres quadrats que efectivament van cedir en 2004 al poble de Benidorm, una quantitat que, tal com ha destacat hui el primer edil, "va ser assumida –per l'Ajuntament– i consignada des que es va tindre coneixement" d'esta.
En la seua compareixença, l'alcalde ha volgut llançar "un missatge de tranquil·litat" a la ciutadania. "Ací hi ha un govern molt responsable, molt eficaç i que treballa i es deixa la pell en la defensa de l'interés general dels benidormers, com continuarem fent, des del màxim respecte sempre a la Justícia", ha dit. Així mateix, ha recordat que "fins ara, totes les sentències i pronunciaments jurídics havien anat en el camí de donar la raó a la postura que ha mantingut l'Ajuntament" i ha expressat la seua "convicció que això no té espai per a la política, sinó per a la gestió, per a defensar el model Benidorm i continuar apostant per protegir el nostre territori i també el nostre planeta".
Per este motiu, Toni Pérez ha reconegut que la sentència, que signen tres magistrades del TSJ, "suposa un clar revés" per al municipi tant en el jurídic com en l'econòmic, "però treballarem per defensar i per recuperar la raó que fins ara sempre ens havien donat els tribunals".
Sobre l'abast econòmic de la fallada, Pérez ha destacat que esta indemnització, més els seus interessos legals, es correspondrien "pràcticament amb tres pressupostos municipals complets" i ha confessat "no conéixer cap altra sentència que puga infligir un colp així a un ajuntament" malgrat tractar-se d'una qüestió "que no afecta només l'àmbit municipal". "Estem parlant d'un sòl que forma part d'un Parc Natural i que, impedint la construcció, oferim com a espai verd i protegit a punts i tants milions de persones que venen ací per a ser felices", per la qual cosa ha considerat que "potser ha de ser una qüestió d'estat, igual que moltes administracions que adquirixen moltíssim sòl en moltíssims llocs per a fer coses".
Finalment, el primer edil ha apel·lat a "la responsabilitat i l'altura de mires" i ha assegurat que el govern del Partit Popular continuarà "ferm en la defensa d'un model com és el model Benidorm, que tanta satisfacció dona als qui vivim, als qui viuen en el nostre entorn i als qui ens visiten".
Pronunciaments previs
La sentència dictada per la Secció Primera de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia valencià dona la raó a dos propietaris de sòl en l'APR7 que van recórrer contra la decisió dictada en 2022 pel Jutjat contenciós administratiu número 3 d'Alacant, que va dictaminar a favor d'este Ajuntament en declarar nuls els convenis urbanístics signats en els anys 2003, 2010 i 2013.
Malgrat rebutjar els 283 milions d'euros que reclamaven les empreses recurrents sobre la base d'eixos convenis, la mateixa sentència del Jutjat contenciós administratiu número 3 d'Alacant de 24 de febrer de 2022, sostenia, no obstant això, que estes empreses tenien dret a percebre poc més de 600.000 euros pels 121.992,50 metres quadrats que efectivament van cedir en 2004 al poble de Benidorm.
A la vista d'esta sentència en primera instància, que prenia en consideració els arguments defensats pels tècnics municipals, l'Ajuntament va iniciar el procediment per a declarar la nul·litat d'eixos convenis i posar així punt final a este litigi. Una posició que va ser confirmada pel Consell Jurídic Consultiu en un dictamen vinculant, que considerava que efectivament estos convenis eren nuls per diversos motius.