L'expedient anterior incoat per Conselleria ha caducat, per la qual cosa és indispensable reiniciar tot el tràmit
Benidorm sol·licitarà de nou la inscripció del Tossal de la Cala com a BIC, pendent des de 1984
<p><strong>El jaciment alberga un 'castellum' romà del segle I abans de Crist, que s'ha convertit en tot un referent per als arqueòlegs</strong></p>
L'Ajuntament de Benidorm sol·licitarà novament a la Conselleria de Cultura que el jaciment arqueològic del Tossal de la Cala siga reconegut i inscrit com a Bé d'Interés Cultural (BIC), tràmit pendent des de 1984. La regidora de Patrimoni Històric, Ana Pellicer, ha indicat que "per sorprenent que semble, hui dia este jaciment no està formalment i legalment inscrit com a BIC, malgrat tindre un innegable valor patrimonial i de ser tot un referent per a arqueòlegs i estudiosos de tot el món".
Tal com recull la moció que l'edil elevarà al pròxim ple i que hui s'ha dictaminat en Comissió Informativa, l'agost de 1984 "es va procedir a la incoació de l'expedient per a la declaració del Tossal de la Cala com a monument arqueològic". Després de la primera campanya arqueològica conjunta de la Regidoria de Patrimoni Històric i la Universitat d'Alacant (UA), l'Ajuntament va sol·licitar novament la inscripció del jaciment com a BIC i, en conseqüència, que es concloguera l'expedient iniciat tres dècades arrere.
A la fi de 2017, amb motiu de la convocatòria de fons Feder per a la Protecció o Recuperació del Patrimoni Cultural Valencià, l'Ajuntament va traslladar que no es tenia constància que la situació administrativa i jurídica del Tossal de la Cala haguera canviat i que, per tant, seguia arracada la seua inscripció com a BIC. Recentment, segons Pellicer, la Direcció General de Patrimoni Artístic ha comunicat que "l'expedient iniciat en 1984 mai es va arribar a resoldre i està caducat. Per este motiu hàgem d'iniciar novament tot el tràmit perquè el jaciment del Tossal de la Cala conste correctament inscrit en l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià, Secció 1a de Béns Culturals Protegits del Ministeri de Cultura, apartat Béns immobles de la Conselleria d'Educació, i obtinga així el reconeixement que mereix".
Pellicer ha incidit en què "el jaciment arqueològic del Tossal de la Cala és, sense cap dubte, una joia patrimonial no sols per a Benidorm, sinó també per a la comunitat acadèmica que ha trobat en este 'castellum' romà del segle I abans de Crist una font ingent d'informació a partir de la qual documentar la fisonomia, funcionament i desenvolupament dels fortins militars de l'època republicana, i més concretament de les guerres de Sertori".
Tal com ha ressaltat, "les successives campanyes arqueològiques desenvolupades en el jaciment, en estreta col·laboració entre l'Ajuntament i la UA així com els projectes de conservació i museïtzació duts a terme, han permés aflorar importants troballes que no han fet més que acréixer, exercici rere exercici, la importància d'este enclavament", integrat en la xarxa de fortificacions defensives planificades pel general Sertori per a controlar el litoral el sud del Cap de la Nau en el marc dels seus enfrontaments armats amb Pompeu.
Pellicer ha recordat que entre les troballes aflorades en el jaciment destaquen la muralla del fortí –que va permetre descartar que el Tossal fora un poblat iber–, noves habitacions i la calçada principal del 'castellum'; vestigis que "han anat incrementant campanya rere campanya el valor i l'entitat del jaciment i, en conseqüència, reforçant encara més l'entitat del jaciment i el seu reconeixement com a BIC".
La responsable de Patrimoni Històric han afegit que "també ha anat creixent en paral·lel el compromís d'este Ajuntament per preservar el jaciment i donar-li suport; un compromís que es plasma en l'ambiciós projecte de museïtzació emprés".