CIUTADÀ

EL TEMPS A BENIDORM ARA

24

18:25 PM

HORA BENIDORM

14ºC

Cel clar

N 5km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

Toni Pérez planteja la necessitat de cogestionar els Fons Next Generation de la UE perquè facen vertader efecte tractor

Benidorm reclama que l'IVA del Turisme repercutisca en les destinacions turístiques

04 març 2021
Benidorm reclama que l'IVA del Turisme repercutisca en les destinacions turístiques...

Toni Pérez ha participat este matí en la jornada 'Nous Paradigmes competitius en els destins de Sol i Platja' que ha comptat amb l'assistència de la ministra de Turisme Reyes Maroto i del secretari d'estat, Fernando Valdés.

L'alcalde de Benidorm ha participat en el panell inaugural centrat en la reformulació dels destins i l'etapa postcovid a les quals ens enfrontem. I tres han sigut els plantejaments centrals de l'exposat per Toni Pérez: reclamar uns fons estructurals més enllà dels conjunturals, reivindicar els valors de la sostenibilitat i la cogovernança com a bases de la projecció de futur i la conscienciació de la importància del turisme i el valor del teixit empresarial i productiu de les destinacions turístiques en general i de Benidorm en particular.

Toni Pérez va començar la seua intervenció destacant que amb esta pandèmia "hem assumit la importància del turisme", però hem de reivindicar un intangible com "la component de felicitat que oferix a tots aquells que acudixen a les destinacions turístiques a gaudir la vida i que ara ho faran més"; intangible que també ha de ser valorat.

Per a l'alcalde de Benidorm "no es cuida el que funciona", en clar al·lusió al turisme, i que "es parla molt de l'Espanya buidada i poc de l'Espanya 'emplenada'", reclamant per als ajuntaments de municipis turístics unes ajudes econòmiques que els permeten atendre serveis que s'han d'oferir a poblacions sobredimensionades, posant l'exemple de Benidorm, "setanta mil habitants, quan no hem sigut menys de 130.000 fins i tot quan el confinament". En això van abundar altres alcaldes de destinacions turístiques integrants del panell.

Van coincidir tots els alcaldes presents –Adeje, Calviá, Lloret de Mar, Marbella, Salou i Torremolinos– que "l'infrafinançament és el "mal endèmic que suporten", demanant l'alcalde de Benidorm "una llei que vincule una economia específica a la destinació turística partint del perfil de Benidorm".

I Toni Pérez va advocar per "una descentralització de l'IVA", recalcant que "el turisme és una activitat que no es deslocalitza; es genera en el territori i redistribuïx eficaçment la riquesa en el social i l'econòmic". I va abundar en què: "el que cal fer és una descentralització d'eixa gran aportació que és el consum turístic, per la via de l'IVA turístic i repercutir-lo a tots aquells municipis on es genera".

Va reclamar Toni Pérez que els ajuntaments participen en la cogestió dels Fons Next Generation EU "com una finestra d'oportunitat", indicant que la component d'estos fons "serà conjuntural", i que el finançament estructural necessari és "el drama de les destinacions turístiques a Espanya; un problema estructural que cal resoldre quants abans". En els ingressos per càpita, la mitjana dels municipis espanyols està en 1055 €, quantitat que es reduïx 647 €, un 40% menys, en els municipis turístics que en la seua població inclouen residents i turistes.

Amb dades que es van exposar de l'informe Exceltur, Benidorm i els altres sis municipis assistents a la trobada i epicentre de la gènesi de l'estudi Solytur presentat –Adeje, Calviá, Lloret de Mar, Marbella, Salou i Torremolinos– representen el 22% de l'activitat turística del litoral, que té una contribució de 108.000 milions d'euros i sosté 1,6 milions de llocs de treball, genera el 8,7% del PIB i el 70% del PIB turístics, el 8,8% de l'ocupació i el 62% de l'ocupació turística.

Toni Pérez, en el transcurs de la seua intervenció va posicionar Benidorm les seues singularitats que li han fet ocupar el podi de l'estudi Solytur: "la ciutat compacta, la ciutat en altura, l'eficiència i la sostenibilitat que van en l'ADN de la ciutat que des del 56 ja va protegir el seu territori".

L'alcalde Benidorm ha mantingut en la seua intervenció una constant sobre la sostenibilitat com a clau de futur, assenyalant que "és una de les pautes que està marcant el món del turisme", reclamant que ha de ser una premissa més enllà de plantejament. "Això cal creure-s'ho", ha plantejat Pérez, assenyalant que a més d'"estar en els ODS i l'Agenda 2030" la sostenibilitat "és un dels eixos fonamentals de la conversió-transformació en Destinacions Turístiques Intel·ligents", sent DTI "el pla estratègic Benidorm amb el seu efecte de revolució". Afegint també les qüestions d'"accessibilitat, sostenibilitat, eficàcia en la gestió integral de l'aigua, eficiència energètica com a determinants". Va recordar que ara són factors que busquen els turistes i els turoperadors.

Toni Pérez va defensar l'estratègia DTI, animant als ajuntaments "a creure-s'ho" i treballar eixe full de ruta i apostar per la governança participativa posant l'exemple de Visit Benidorm la validesa i la capacitat del qual recull com a exemple l'estudi Solytur

I sobre la governança col·laborativa, l'experiència de Benidorm i la gestió dels fons Next Generation EU Toni Pérez va assenyalar que "si no es congestionen no s'aconseguirà que facen el vertader efecte tractor que d'ells s'espera".

Finalment, Toni Pérez va reflexionar, a proposta del moderador i vicepresident executiu d'Exceltur José Luís Zoreda, sobre la situació, que va qualificar de "dramàtica", reclamant preguntar "a tots els que han anat atacant al turisme, quina és la seua opinió ara que hem vist l'impacte i la repercussió que té, arribant a considerar-la una indústria perversa".

L'alcalde de Benidorm va animar a "recuperar la normalitat com més prompte millor" i va demanar "paciència i continuar resistint" al sector, "al qual no podem demanar-los res més". En este sentit, Pérez va elogiar el treball de la Fundació Visit Benidorm assenyalant que "ha mantingut la seua activitat en tots els mercats des del primer dia, mantenint la imatge de Benidorm i animant a vindre amb un #BenidormTeEspera", agraint a la part empresarial continuar "amb sosteniment econòmic de la Fundació.

Finalment, Toni Pérez va lloar el compromís de responsabilitat del sector hoteler amb la ciutat i el turisme, recordant que "fa pràcticament un any, un 15 de març, es va decidir el tancament de l'hotelería a Benidorm, que es va materialitzar un 18 de març, sis dies abans que ho decretara el Govern". I va assenyalar, una vegada més, "la valentia d'una decisió d'anteposar la salut i la seguretat sanitària de turistes i treballadors als seus propis negocis, molts dels quals no han obert les portes encara".

En la segona part de la jornada de treball sobre 'Nous Paradigmes competitius en els destins de Sol i Platja' les línies mestres del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d'Espanya han sigut exposades pel secretari d'estat de Turisme, Fernando Valdés, previ al panell on s'han exposat les claus empresarials per a la renovació d'actius turístics on han participat els executius de Atom Hotels, Europcar, Grups Fort Hotels i Lloro Parc, HIP i Meliá.

La clausura de la jornada ha comptat amb la participació de la ministra Reyes Maroto a la qual han acompanyat el president d'Exceltur, Gabriel Escarrer, i el president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, Abel Caballero.

CONTACTE

Enllaços per a contactar amb l'Ajuntament de Benidorm