L'alcalde Toni Pérez exposa la realitat de Benidorm: "el model vertical i d'allotjament reduïx un 28% la generació de RSU persona/habitant/dia"
Benidorm i la seua gestió de residus, cas d'èxit en la Cimera de Destinacions Sostenibles de l'OMT
- "L'ajuntament compta amb un gran aliat, els hotels i Hosbec, amb estratègies de gestió per a reduir desaprofitaments"
- Aigua, RSU i economia circular analitzats per representants d'Espanya, els EUA, regne Unit, Alemanya, Portugal, Turquia, Suècia, Mònaco i Illes Maldives
L'alcalde de Benidorm, Toni Pérez, ha participat este matí en la segona de les sessions de la jornada inaugural de la Cimera de Destinacions Sostenibles que desenvolupa a Palma l'Organització Mundial del Turisme des de hui i fins al dissabte, centrada en la gestió dels residus
Benidorm ha compartit panell amb les experiències pràctiques desenvolupades per les empreses nord-americanes Stinia Inc i Islands Trails Network, i les espanyoles Mintsait/Indra i Iberostar Hotels.
Toni Pérez, en la seua presentació, ha destacat la significació de Benidorm com a primera Destinació Turística Intel·ligent certificat del món, la importància de la Norma UNE 178501 i la metodologia de Xarxa DTI desenvolupada per Segittur que en 2018 va possibilitar ser els primers a superar el 80% dels indicadors en els cinc eixos DTI. Benidorm, va explicar Pérez, "és una ciutat que oferix 65.000 places reglades, que va superar els 16,5 milions de pernoctacions en 2019 i que té una protecció efectiva sobre el territori del 61% gràcies a l'eficàcia d'un model urbanístic vertical, modalitat d'allotjament hotelera i un treball permanent en accessibilitat universal que possibilita un 70% dels desplaçaments a peus i oferta ja 134 km de vies ciclistes".
Pérez va incidir en la importància del model en la reducció del consum d'aigua, "d'un 18% en els últims vint-i-cinc anys, amb un creixement del 40% de la població i un 26% en les pernoctacions", destacant "el rendiment hídric de la xarxa de distribució del 96%" així com la posada en marxa d'un sistema de monitoratge dels consums.
Va recordar Pérez que "des de març disposem d'una nova eina, en Dinapsis Lab, amb Hidraqua, que analitza la qualitat ambiental de tota la ciutat". "Els 19 indicadors ecosistèmics demostren de manera imparcial i certificada el bon estat de la salut ambiental de Benidorm", va destacar l'alcalde.
El punt fort de l'exposició de Benidorm ha estat, en esta cimera, en el tema de gestió dels residus urbans (RSU). Toni Pérez va explicar el procés "en una ciutat, que per la seua forma i disposició, permet una recollida més eficaç i en menor temps, en quatre hores" i que per la seua aposta urbanística i el model d'allotjament "aconseguix reduir la ràtio de producció de residus que per a Benidorm és un 28% inferior a la mitjana nacional".
Pérez va fer un repàs al sistema local que integren les plantes de transferència i d'envasos i l'eco-parc, que compta amb una unitat mòbil que es desplaça per barris per a facilitar el procés a veïns i residents.
L'alcalde va explicar part del procés que es desenvolupa a Benidorm i des de Benidorm, destacant que, per exemple, "la planta d'envasos lleugers de Benidorm processa el 30% dels generats a la Comunitat Valenciana".
Esment destacat en la intervenció de l'alcalde de Benidorm per al capítol de recuperació d'envasos de vidre: "Benidorm és un dels 8 municipis que a Espanya assolixen recuperar més de 56 quilos per habitant i any: Benidorm recicla tres vegades més que la mitjana espanyola". Per a Pérez és molt significatiu que "amb la quantitat de vidre recuperada a Benidorm s'aconseguixen evitar emissions de CO₂ equivalents a un viatge de més de 24.000 quilòmetres: com anar de Benidorm a les nostres antípodes i tornar".
Finalment, Toni Pérez va destacar a un dels principals baluards d'este procés a Benidorm: "un aliat de primer nivell com la planta hotelera". Va indicar que Hosbec, "entre altres iniciatives, desplega "importants estratègies de gestió per a reduir desaprofitaments".
En la seua exposició va ressaltar els projectes de la patronal hotelera per a fomentar l'economia circular i va detallar algunes pràctiques.
En les jornades que han començat este matí en la Cimera de Destins Sostenibles de Palma s'analitzen i s'exposen casos d'èxit en matèria d'aigua, residus, economia circular, anàlisi de dades per a la presa de decisions en iniciatives de sostenibilitat turística i de desenvolupament humà.
Intervenen en els panells, experts, tècnics, empresaris i gestors d'empreses, organismes i institucions d'Espanya, els Estats Units, Suècia, Mònaco, el Regne Unit, Alemanya, Portugal, Turquia i Illes Maldives.