El benidormer César Evangelio gana l'anterior convocatòria del Premi 'Miquel Llinares Barceló', que s'entrega esta vesprada, amb un treball sobre el corsari local Juan Bautista Pérez
Benidorm i la Fundació Frax llancen la quarta edició dels premis d'investigació sobre història naval
En el nou lliurament s'eleva l'import del guardó.
L'Ajuntament de Benidorm i la Fundació Frax han convocat la quarta edició del Premi d'investigació sobre història naval 'Miquel Llinares Barceló' -"estudiós de la història i les tradicions" de la ciutat– i que en 2024 incrementa la seua dotació fins als 4.500 euros. Així ho han anunciat hui en roda de premsa l'alcalde, Toni Pérez; el president de la Fundació Frax, Matías Pérez Such; i l'Almirall Marcial Gamboa Pérez-Pardo, director de l'Institut d'Història i Cultura Naval, entitat que també col·labora amb este premi.
A la convocatòria de premsa també han assistit, entre altres, el Coronel d'Infanteria de Marina i Subdelegat de Defensa a Alacant, Juan Bosco; el Capità de navili i Comandant Naval d'Alacant, Joaquín Vergara Jiménez; el tinent de navili benidormer Francisco Zaragoza Ivars; Jaime Llinares Fuster, patró de la Fundació Frax i fill de Miquel Llinares Barceló; i Eusebi Chiner, també benidormense i guanyador de la primera edició del premi.
Toni Pérez ha explicat que des de la primera edició l'Ajuntament ha participat d'este premi "conscient de l'extraordinària rellevància de la història marítima i naval de la ciutat", que requerix iniciatives com esta, orientada a "la seua recuperació, salvaguarda i divulgació" com a "part fonamental de la història i idiosincràsia del poble de Benidorm".
L'alcalde s'ha referit al vincle de Benidorm amb l'Armada, unió que este mateix dilluns ha quedat novament palés en un acte solemne de record als caiguts en la mar que s'ha celebrat en la plaça de la Senyoria.
Sobre Benidorm, l'Almirall Gamboa ha assegurat que en ella l'Armada "sempre s'ha sentit a casa"; i ha mostrat la satisfacció de l'Institut d'Història i Cultura Naval per participar d'estos premis, ja que "tot allò que fomente el coneixement de la història està fomentant la identitat de la Nació i marcant el futur".
Al costat de l'anunci de la quarta edició del Premi 'Miquel Llinares Barceló' hui mateix s'ha resolt el guanyador de la tercera convocatòria del guardó, que s'entregarà esta vesprada en la sala d'actes de l'Ajuntament a partir de les 20.30 hores i que es completarà amb la conferència 'La Marina de la Il·lustració' a càrrec de l'Almirall Gamboa.
Tal com ha traslladat l'alcalde, en una reunió celebrada este mateix matí, el jurat de la tercera edició del premi ha decidit reconéixer el treball presentat pel benidormer César Evangelio basat en la figura del corsari local Juan Bautista Pérez i centrat en l'escorta que este va fer a les relíquies de la Catedral de València durant la Guerra de la Independència, fondejant durant dotze dies a Benidorm, en la ruta marítima Alacant-València.
Per este treball, que es localitza temporalment entre finals de gener i mediats de febrer de 1810, Evangeli rebrà esta vesprada 2.500 euros de mans de la Fundació Frax i 1.500 euros de l'Ajuntament de Benidorm.
De cara a la quarta edició del premi, i al marge de l'increment de la dotació per a "fer-lo encara més atractiu", el president de la Frax ha avançat que les bases es publicaran en els pròxims dies i que el termini de presentació de treballs estarà obert fins al 21 de juny de 2024. La decisió del jurat es donarà a conéixer el 3 de juliol de 2024, coincidint igual que hui amb l'aniversari de la mort del Conestable Zaragoza, benidormer heroi de la Guerra de Cuba caigut en 1898.
Justament, 'Conestable Zaragoza' serà el nom de la beca anual per a l'Institut d'Història i Cultura Naval sufragada per la Fundació Frax que es presentarà d'ací a poc.