TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA

Vicent Chiner, esment d'honor per 'Gregorio Llorca Zaragozí. Llums i ombres d'un marí benidormer en els antípodes'

Vicente Ruiz guanya el 'Miquel Llinares Barceló'

12 febrer 2022
Vicente Ruiz gana el ‘Miquel Llinares Barceló’ .
Vicente Ruiz gana el ‘Miquel Llinares Barceló’ .

La Sala d'actes de l'Ajuntament de Benidorm ha acollit el lliurament de la segona edició del premi 'Miquel Llinares Barceló' convocat per la Fundació Frax amb la col·laboració de l'Ajuntament de Benidorm.

Abans de donar a conéixer la decisió del jurat, el capità de navili Eduardo Bernal va impartir la conferència '500 anys de la primera circumnavegació. Expedició Magallanes-Elcano', sobre l'expedició que partia de Sevilla en 1529, a la recerca d'una ruta per l'oest cap a l'Especieria, i que va culminar, tres anys després amb la primera volta al món.

En l'acte han sigut presents l'alcalde de Benidorm, Toni Pérez, al costat dels regidors de Patrimoni Històric i Cultural, Ana Pellicer i Jaime Jesús Pérez, entre altres membres de la corporació; el director de l'Institut d'Història i Cultura Naval, almirall Marcial Gamboa; el president de la Fundació Frax, Matías Pérez Such; el tinent coronel, José M. Urgell; el general de brigada, Francisco García-Almenta; el diputat autonòmic, Manuel Pérez Fenoll; el subdelegat del Ministeri de Defensa a Alacant, Juan Bosco; el coronel cap de la Comandància de la Guàrdia Civil de la província, José Hernández; els capitans de navili, Joaquín Vergara i Fernando Carbonell; i el tinent de navili i patró de la Fundació Frax, Francisco Javier Zaragoza Ivars.

Després de la conferència, Matías Pérez Such va revelar el nom dels guanyadors del 'Miquel Llinares Barceló' que en la modalitat general ha sigut per a Vicente Ruiz per 'Història naval d'Alacant i la seua província en la Guerra de la Independència 1808-1814' i en la modalitat d'esment a Benidorm per a Vicent Chiner pel treball 'Gregorio Llorca Zaragozí. Llums i ombres d'un marí benidormers en els antípodes'.

Després del lliurament de les plaques commemoratives, l'almirall Marcial Gamboa es va dirigir als assistents per a agrair "l'acolliment i l'afecte" rebuts a Benidorm, confirmant l'estret vincle de "la capital turística de la Comunitat Valenciana amb l'Armada".

Gamboa va reivindicar la figura de l'heroi de la Guerra de Cuba i benidormer, Conestable Zaragoza, els monuments que la ciutat dedica a l'Arma Submarina de l'Armada i als morts en la mar i també va recordar "la devoció a l'Estrela de les Mars", la Verge del Carme, de gran arrelament a Benidorm i la intensa estreta relació amb la mar de la patrona, la Mare de Déu del Sofratge.

Per seua banda, Toni Pérez, en la seua intervenció va destacar que actes "com els viscuts" durant la intensa jornada d'homenatge a les gents de la mar "ens acosten més a l'Armada Espanyola". "Benidorm –va posar l'accent– és un poble que sempre ha mirat a la mar" la història de la qual precisament "comença amb un almirall, Bernat de Sarrià".

L'alcalde va recordar que "un poble xicotet com Benidorm" va situar als seus fills "fa dos-cents cinquanta anys" en els llocs més remots travessant les mars. I també va rememorar l'art de la pesca representat per almadrava que afona les seues arrels en este racó valencià.

Toni Pérez va finalitzar la seua intervenció recordant que en 2022 serà "any de confluència" perquè en ell coincidiran el 125 aniversari del naixement i 50 de la defunció de l'almirall Julio Guillén Tato, figura estretament vinculada a la ciutat, al costat del centenari de qui fora alcalde i precursor del turisme a Benidorm, Pedro Zaragoza.