La proposta, exposada ja en el Consell Escolar Municipal, sorgix després d'una reunió a València amb els responsables de la Conselleria
El govern proposa incloure en 'Edificant' el nou edifici del Leonor Canalejas i instal·lar en ell l'EPA
El govern local proposarà en el pròxim ple que l'Ajuntament de Benidorm s'adherisca al programa 'Edificant' de la Conselleria d'Educació assumint, amb recursos municipals, la construcció del nou edifici del col·legi Leonor Canalejas, que substituirà a les antigues cases de mestres. Uns habitatges que l'Ajuntament derrocarà, amb l'autorització de la Conselleria –que és la competent-, coincidint amb les vacances escolars de Nadal.
L'alcalde i responsable de l'àrea d'Educació, Toni Pérez, ha indicat que esta proposta "ja ha superat esta setmana el tràmit del Consell Escolar Municipal", i és el resultat de la reunió mantinguda fa unes setmanes a València amb els responsables de la Conselleria. Pérez ha detallat que en eixa reunió, a més de vore els detalls del programa, "traslladem quines són les necessitats educatives de Benidorm per ordre cronològic" i es va fer "casar el nostre mapa local de necessitats d'infraestructures amb el qual tenia la Conselleria".
En relació al Leonor Canalejas, els responsables de Conselleria van indicar que "no tenen capacitat de gestionar el seu compromís ni tampoc els recursos" per a alçar el nou edifici, ja que donaran preferència a altres dos projectes: la finalització de les obres de l'IES Pere Ma Orts i Bosch –"la primera proposta que l'Ajuntament va posar sobre la taula"- i el projecte de rehabilitació del Vasco Núñez de Balboa –segona en la llista de prioritats municipals i que València té "en cartera"-.
Així les coses, la proposta del govern és que, a més de l'enderrocament dels antics habitatges de mestres, l'Ajuntament assumisca la construcció del nou edifici "de planta baixa més dues altures", amb un cost valorat del voltant d'1,5 milions d'euros. Posteriorment, i segons les bases d''Edificant', el govern valencià reintegraria a Benidorm eixa quantia.
L'alcalde ha detallat que la planta baixa del nou edifici es destinaria a cuines, menjador, zones comunes i instal·lacions esportives, mentre que les plantes superiors quedarien per a l'Escola Permanent d'Adults (EPA), que des de 2010 està implantada provisionalment en el centre municipal El Torrejó.
L'adhesió a 'Edificant' per a desenvolupar este projecte haurà d'ara votar-la el ple i els Consells Escolars del Leonor Canalejas i l'EPA, que se celebraran la setmana vinent. Si prospera la proposta, es remetrà a Conselleria per a la seua acceptació, tal com es va acordar en la reunió.
L'alcalde ha insistit que "este govern i l'autonòmic han treballat mà a mà des de 2015" i també amb "lleialtat". "No cal crear polèmiques en l'àmbit educatiu –ha manifestat-, sinó posar els recursos necessaris perquè el parc d'infraestructures de Conselleria siga cada vegada millor, encara que siga amb fons municipals"
Programa per a accelerar la construcció d'instal·lacions educatives
L'alcalde ha destacat que Benidorm podria ser "un dels primers Ajuntaments a adherir-se" a 'Edificant'. Este programa perseguix accelerar la construcció de centres i instal·lacions educatives, delegant esta competència en els Ajuntaments. Estos s'encarregaran de la redacció, licitació i execució del projecte amb fons municipals, que després seran reintegrats pel govern valencià.
Actuacions desenvolupades per l'Ajuntament en el Leonor Canalejas
L'Ajuntament ha realitzat dues actuacions en el Leonor Canalejas arran del tancament i desallotjament a l'estiu de 2016 dels antics habitatges de mestres per un problema estructural en un dels blocs. La primera va ser condicionar el saló d'actes com a menjador escolar per a l'arrencada del curs 2016/2017. La segona és "l'imminent enderrocament" d'estes antigues cases.
Totes dos actuacions eren competència de la Conselleria, que va autoritzar a l'Ajuntament a executar-les per a així accelerar els terminis.