EL TEMPS A BENIDORM ARA

25

20:39 PM

HORA BENIDORM

23ºC

Cel clar

C 0km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

El sistema, pioner en el litoral espanyol, permet als usuaris amb discapacitat visual conéixer en temps real el color i els canvis de banderes durant la seua estada a la platja

Benidorm incorpora a les seues platges els codis NaviLens per a informar de l'estat de la mar a persones invidents

23 juliol 2025
Playas inclusivas

L'Ajuntament de Benidorm, a través de la Regidoria de Platges, ha incorporat un nou sistema d'informació en els arenals de la ciutat per a fer-los encara més accessibles a persones amb alguna mena de discapacitat visual. Es tracta d'uns pals habilitats per a col·locar diferents codis NaviLens que permeten als usuaris dels mateixos conéixer el color de les banderes que onegen en cada tram, l'estat de la mar i qualsevol canvi que puga produir-se durant la seua estada a les platges, amb l'objectiu de “millorar encara més l'accessibilitat, la seguretat i l'experiència” dels qui les visiten. 

Esta iniciativa, pionera en tot el litoral espanyol, ha sigut presentada este dimecres per l'alcalde de la ciutat, Toni Pérez; la regidora de Platges, Mónica Gómez; el director comarcal de l'ONCE, Vicente Vázquez; així com altres edils municipals i usuaris de l'organització, que han pogut conéixer de primera mà el seu funcionament i altres servicis adaptats a persones amb falta de visió que també s'han implementat a les platges. En concret, una traducció al braille de la normativa d'ús de les platges accessibles, que ja està disponible en els tres punts de la ciutat; així com jocs i lectures adaptats per a persones invidents o amb falta de visió en les biblioplatges, de manera que “puguen trobar també material adaptat a les seues capacitats i passar una estona agradable de lectura i jocs com qualsevol altre usuari”, ha assenyalat el primer edil.

D'esta manera, els usuaris de les biblioplatges poden gaudir ja de jocs tradicionals com a parxís, cartes, dominó o escacs adaptats per a persones amb problemes de visió; jocs que han sigut adquirits per la Regidoria de Patrimoni Històric que, a més, té previst en pròximes dates incrementar els fons bibliogràfics en braille disponible en estos espais de lectura sobre l'arena. 

Toni Pérez ha destacat que l'objectiu d'estes tres iniciatives és “que tothom, independentment de les seues capacitats, puga gaudir de les nostres platges en igualtat de condicions” i que les mateixes són “fruit del treball i de la col·laboració constant amb la Fundació ONCE per a fer de les platges, i també del conjunt de Benidorm, una ciutat, un destí cada vegada més accessible i més inclusiu”. Així mateix, ha incidit en la col·laboració de l'empresa concessionària de les platges, RA Benidorm, en les accions que s'emprenen perquè els arenals de la ciutat siguen cada vegada més inclusius. 

L'alcalde ha recordat que la ciutat va ser “de les primeres que va introduir en les banderes de les platges codis per a les persones daltòniques” i ha explicat que la incorporació d'estos codis per a informar sobre l'estat de la mar suposa “fer un pas més, servint-nos una vegada més de la tecnologia i de la innovació i posant-la al servici de les persones, per a garantir una cosa tan bàsica com el seu gaudi i la seua seguretat quan visiten les nostres platges”. 

Dins d'esta iniciativa s'han instal·lat quatre pals informatius al llarg de la platja de Ponent, tres en Llevant i un en Mal Pas, situats tots ells al costat dels pals en els quals diàriament s'hissa la bandera que informa sobre l'estat de la zona de bany: verd, groga, roja o de medusa.

El funcionament d'este servici és molt senzill i els encarregats de posar-lo en pràctica són els treballadors del servici de salvament i socorrisme que col·loquen i actualitzen el color de les banderes de cada tram de platja. En este cas, al costat de la bandera corresponent, estos treballadors disposen de diferents codis NaviLens que instal·len en els pals que hi ha al costat de les banderes una vegada que les han hissades. Quan l'usuari de NaviLens transita per la platja o el passeig marítim, el seu telèfon mòbil li envia un missatge d'avís i, en activar-lo, rep la informació locutada sobre l'estat de la mar, el color de la bandera que està onejant en eixe moment i si hi ha algun tipus d'alerta, tal com ha explicat Toni Pérez.

Així mateix, si durant la seua estada en la zona es produïra algun canvi en l'estat de la mar, rebria un nou missatge per a informar-lo en temps real del color que oneja a partir d'eixe moment. 

El primer edil ha indicat que “fins ara, esta comunicació es feia a través de l'ONCE a primera hora del matí perquè l'organització poguera informar els seus usuaris, encara que no a este nivell i amb una informació tan detallada ni tant en temps real com podrem oferir ara”. 

Per part seua, el director de l'ONCE a la Marina Baixa, Vicente Vázquez, ha qualificat la incorporació d'este servici com “un salt exponencial” i ha agraït en nom de l'organització a l'Ajuntament “la seua escolta activa per a poder anar millorant en aspectes que ens faciliten molt la vida diària i afavorixen la inclusió”. Així mateix, ha destacat que este sistema és “part d'eixa variable del que la Bandera Blava prescriu a l'hora d'identificar una platja com a accessible, perquè el valor diferencial està en tot allò que tu tens respecte als altres i, en este cas, Benidorm torna a estar a l'avantguarda”. 

Vázquez també ha destacat que “Benidorm és una potent destinació turística, que es prescriu per si sol, però amb iniciatives d'este tipus el que s'aconseguix és la permanència, la seguretat, la continuïtat i sobretot el boca-orella dels usuaris”. Així, ha destacat que “eixe valor que s'atorga a les platges i sobretot a la usabilitat d'estes, no sols fent accessible que puguem conéixer les banderes i evitar els riscos que es puguen causar, sinó també oferint oci adaptat, que pugues jugar a sucs de taula, llegir un llibre en estes zones d'ombra, perquè per a nosaltres suposen un salt molt important en la nostra qualitat de vida”. 

Un sistema amb molta presència a la ciutat

El sistema de codis NaviLens de guiat de persones s'ha anat implantant de manera gradual en nombrosos espais de Benidorm, dins de l'aposta municipal per l'accessibilitat i la inclusió. En l'actualitat, a més de les platges, també és present als carrers del barri antic i en la nova senyalística de Benidorm, en els fullets d'informació turística de la ciutat i, cada vegada més, en comunicacions municipals i privades.

Audios relacionados
Toni Pérez. Corte 01
Audio file
Toni Pérez. Corte 02
Audio file
Toni Pérez. Corte 03
Audio file
Vicente Vázquez. Corte 01
Audio file
Vicente Vázquez. Corte 02
Audio file

CONTACTE

Trobareu el servei Benidorm Film Office a la 3 planta del Ajuntament de Benidorm a la plaça de SSMM els Reis d´Espanya s/n.

Podeu consultar o enviar-nos els vostres sugeriments al correu filmoffice@benidorm.org o als telèfons 966815400.

Horari: de dilluns a divendres de 8:00 a 15:00h