Centenars de veïns es donen cita en una celebració que culminarà demà amb la benedicció dels animals
Benidorm celebra la festa de Sant Antoni amb la romeria i l'ofrena al sant en l'Ermita de Sanç i el pregó de Vicente Fuster
Benidorm celebra esta setmana la festivitat de Sant Antoni Abat, una de les més tradicionals de la ciutat i de la zona de l'Horta. Centenars de benidormers s'han donat cita hui dissabte en l'Ermita de Sanç en una festa que ha tingut com a eix principal la romeria des del trinquet, l'ofrena al sant, el pregó, el tret de l'estampeta i un castell de focs artificials. Una jornada que ha acabat amb el lliurament de premis del trofeu de pilota.
La romeria començava als festejos de hui amb eixida a les 17.30 des del trinquet Vicente Pérez Devesa. En ella han participat les comissions de les festes de Sant Antoni, Sant Isidre i el Roser, les Festes Majors Patronals, l'Associació de Penyes i les dames de les FMP, encapçalades per les seues noves reines, Valentina *Almodóbar i Laia Zamora. També s'han donat cita les autoritats locals, amb l'acalde Toni Pérez, la regidora de Festes Mariló Cebreros i membres de la corporació, així com el senador Agustín Almodóbar i el diputat autonòmic José Ramón González de Zárate. Amb ells caminaven el president de la Comissió de Sant Antoni, Juan Pedro López Villar, i la presidenta de la Comissió de Festes Majors Patronals, María Dolores Cano.
A l'arribada a l'Ermita s'ha procedit a la tradicional ofrena per part de les entitats festeres i les autoritats, dins de la carpa instal·lada, i s'ha donat lectura al pregó, obra de Vicente Fuster, que ha assenyalat "el gran honor i responsabilitat" ser el pregoner d'enguany. Fuster ha fet un repàs "als meus records de la infància i joventut, que comprenen els anys posteriors a la postguerra fins a l'inici de la dècada dels setanta" i també als veïns de l'Horta que van passar pel seu conegut programa de ràdio 'Gent de Benidorm' en l'emissora municipal Onda Benidorm i altres que també van compartir anys de joventut amb ell.
Fuster ha relatat com era l'Horta que ell va conéixer de jove, les cases, els establiments i fins i tot els seus amos. Ha rememorat, entre nombroses cites, les partides de pilota a raspall que es jugaven en la carretera enfront de la venda La Valenciana, "el centre social del barri", i com calia detindre la partida "quan, de tant en tant, passava un cotxe o un camió".
Igualment, s'ha referit a l'Ermita, construïda en 1740 per Tomás Sanç, la qual comptava amb nombroses imatges que van ser cremades en la Guerra Civil, així com a la desaparició d'unes estovalles brodades en or que hi havia en l'altar. Vicente Fuster va finalitzar desitjant "que estes festes en honor a Sant Antoni continuen mantenint-se per molts anys i, si és possible, es revitalitzen".
Tot seguit s'ha imposat el corbatí a les entitats festeres i després Juan Pedro López Villar, president de la Comissió de Sant Antoni ha destacat en les seues paraules el seu "compromís per fer unes festes que són una manifestació cultural i religiosa que ens fa recordar la nostra història i tradicions. Una manera de viure i de transmetre els costums". López ha expressat l'objectiu de "complir les expectatives de la gent i que tinguen un bon record" i per a això "cal posar sentiment perquè esta és molt més que una festa, una missa i una picadeta".
En eixe sentit el president de la comissió ha indicat que estos festejos "són importants per a la gent de l'horta, i per això estem obligats a donar el cent per cent perquè és el que esta gent es mereix". Així mateix, ha agraït "l'ajuda de Maria del Sofratge per tots els consells que m'has donat des del primer dia", un agraïment que ha estés a "les xiques de l'horta pel seu treball", a l'alcalde, a l'Ajuntament i a la regidora de Festes, a més de "els membres de la meua comissió, molt compromesos amb la festa i la gent de l'horta". I finalment, a la seua dona, Ana Soliveres "per estar sempre ací".
Per part seua, l'alcalde Toni Pérez ha agraït en la seua intervenció "a tots els que són ací hui" i ha recalcat "l'admirable treball que ha fet la Comissió". Ha lloat Pérez el pregó "que ens ha parlat de la vida de Vicente Fuster i de la història de l'Ermita, construïda en 1740, quan la gent vivia en l'horta" i ha precisat que en la mateixa ermita es troba "la campana més antiga de la ciutat, en la sagristia". L'alcalde ha finalitzat assegurant que "ací ens acompanyem tots i celebrem junts la festa perquè en esta festa posem el millor, el cor".
Després de l'himne de Benidorm i la Comunitat Valenciana s'han cantat les tradicionals copletes a càrrec de les dames i reines de les Festes Majors Patronals. A continuació, s'ha disparat l'estampeta i l'acte ha conclòs amb el llançament d'un castell de focs artificials.