L'Ajuntament ha encarregat la tasca al mateix restaurador que fa vint anys va retirar el mosaic i el va preparar per al seu magatzematge i posterior recuperació
Patrimoni Històric restaura el mural de Gastón Castelló que durant dècades va lluir en el Mercat
L'Ajuntament de Benidorm restaurarà el mural de l'artista Gastón Castelló que durant diverses dècades va lluir en el Mercat municipal, amb mires "a recuperar este bé patrimonial i que novament puga ser admirat per la ciutadania en un espai públic", segons ha explicat l'edil de Patrimoni Històric i Cultural, Ana Pellicer.
El mural, de prop de 15 metres quadrats i de temàtica marinera, va ser retirat del Mercat en 2003, abans que s'iniciara la remodelació de les instal·lacions de proveïments. Des de llavors ha estat guardat en l'Arxiu Municipal en condicions òptimes. Fins ahir dimarts, que el mosaic va abandonar estes dependències per a ser traslladat a un taller d'Elx on es procedirà a la seua restauració.
Pellicer ha detallat que Rafael Ramos s'encarregarà d'esta restauració i ha aclarit que "tot el procés, inclòs el transport i la fabricació de planxes sobre les quals es disposarà una vegada recuperat suposarà una inversió de 14.701,50 euros". Està previst que la restauració es complete en tres o quatre mesos.
La titular de Patrimoni Històric ha indicat que des de la Regidoria s'ha triat a Rafael Ramos perquè "posseïx una dilatada trajectòria i és un professional molt reconegut en l'àmbit de la restauració de mosaics, havent passat per les seues mans composicions de més de dos mil anys procedents del jaciment romà de l'Alcúdia a Elx". A més, ha destacat Pellicer, "Ramos està molt familiaritzat amb el nostre mural de Gastón Castelló, ja que va ser ell mateix qui el va retirar en 2001 i el va preparar per al seu magatzematge i conservació; un procés que va documentar i que ara facilitarà enormement tot el procés de restauració".
Així, fa vint anys l'extracció es va fer per trams col·locant-se sobre una tela la cara exterior de les tessel·les, de tal manera que estes quedaven protegides de les possibles inclemències del pas del temps i quedant visible la part posterior.
Pellicer ha precisat que "també ara es documentarà tot el procés de restauració, de preparació de les planxes i la col·locació del mural sobre les mateixes amb la intenció que el dia de demà, dins fins i tot de diverses dècades, qualsevol persona puga consultar com es va fer i dispose d'informació valuosa sobre la recuperació del mural i tècniques utilitzades".
L'edil ha incidit en què "la disposició sobre planxes facilitarà que el mural puga ser muntat i desmuntat de manera senzilla, una cosa absolutament pràctica en cas d'haver de netejar la superfície sobre la qual s'instal·le o haver de traslladar el mosaic d'ubicació".
Els mosaics de Gastón Castelló a Benidorm
El mural que es restaurarà és de temàtica marinera i es referix al passat i vinculació de Benidorm amb la mar i els seus arts. Així, la composició mostra a dos persones treballant amb xarxes enfront de diverses embarcacions pesqueres, en una de les quals un tercer personatge realitza labors de posada a punt. Este episodi es desenvolupa en el port, amb la punta de Canfali i el barri antic de Benidorm en un extrem i l'illa en un altre.
Este mosaic no és l'únic de Gastón Castelló a Benidorm, ja que la ciutat compta també entre el seu patrimoni amb un altre mural titulat 'Les arts', originalment instal·lat en els Magatzems Zaragoza del carrer Tomás Ortuño. Esta peça, que va ser cedida a l'Ajuntament, està situada des de 2001 en el corredor d'entrada de la Biblioteca Central.
Procés de restauració
El procés de restauració del Gastón Castelló passa primerament per la neteja mecànica i amb aspirador de les restes allotjades entre les tessel·les i la tela, col·locant-se sobre estes les tessel·les despreses. Així mateix, es fabricaran les tessel·les que ja faltaven quan el mural va ser retirat del Mercat, utilitzant materials iguals o similars i rectificant colors i textures perquè siguen com els originals.
Posteriorment, es fabricaran a mesura sis planxes de niu d'abella, sobre les quals descansarà el mosaic; un recurs que facilitarà el transport i col·locació. Estes planxes es pegaran sobre el revers del mosaic per a poder donar-li la volta i retirar la tela protectora que es va col·locar durant l'extracció fa dos dècades.
Una vegada retirada la tela, es procedirà a la neteja mecànica i química de les tessel·les.
L'Ajuntament rebrà el mosaic dividit en les sis planxes i un pla de muntatge.