Les peces, entre les quals hi ha espardenyes i restes ceràmiques, seran catalogades i analitzades pel MARQ
Objectes trobats en les obres de consolidació de la Torre de les Caletes permetran saber com vivien les seues guaites
Les obres de consolidació de la Torre de les Caletes, dutes a terme pel Servici Provincial de Costes del Govern d'Espanya, han servit per assegurar la pervivència d'este Bé d'Interés Cultural (BIC) i del penya-segat sobre el qual s'alça. Però a més, durant l'actuació s'han trobat diversos objectes que permetran saber com vivien els guaites que l'habitaven. Uns objectes de la vida quotidiana que s'han lliurat al MARQ per al seu estudi, catalogació i datació.
Entre eixos objectes es troben diversos elements tèxtils –diverses espardenyes de diferents nombres-, restes de la vaixella emprada per a emmagatzemar aigua, fragments de vinya utilitzats per a prendre les fogueres que permetien donar la veu d'alerta en cas d'incursions pirates en la costa, o bales de plom de mosquets de defensa.
Així li l'hi ha trasllat l'equip d'arqueòleg responsable de l'actuació a l'alcalde, Toni Pérez, i a la regidora de Patrimoni Històric, Ana Pellicer, durant la visita a la torre cursada hui pel delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues; el subdelegat del Govern a Alacant, José Miguel Saval; i la cap del Servici Provincial de Costas, Rosa dels Rius.
El director del MARQ, Manuel Olcina, ha assenyalat que esta troballa és "excepcional", ja que "les restes orgàniques són molt difícils de trobar en la nostra terra pel tipus de terreny"; i ha afegit que este conjunt d'objectes "mereix ser exposat i difós". Referent a açò, l'alcalde ha assenyalat que "es va a treballar de forma coordinada amb el MARQ perquè eixes peces es puguen exhibir a Benidorm aprofitant la pròxima exposició prevista en el Museu Boca Calvari centrada en la Serra Gelada", el parc natural en el qual es localitza la Torre de les Caletes.
Des de l'equip d'arqueòlegs han explicat que este material "únic" s'ha pogut conservar "perquè la torre va quedar reblida", i ha destacat que a través de les restes oposades es podrà conéixer també "el paleoambient d'eixe moment". Així mateix, els experts han pogut estudiar "la vida de l'edifici i els diferents moments constructius" d'esta torre de guaita del segle XVI.
L'alcalde ha manifestat que "poc imaginàvem el que anàvem a trobar" durant el procés de restauració d'una torre que es trobava en un estat de deterioració molt avançada i "que tots pensàvem que s'havia escapçat". Això no obstant, amb esta actuació "s'ha exhumat metre i mig de torre que cap benidormer de les últimes generacions coneixíem".
A més d'en la restauració i la troballa de material arqueològic, Pérez ha posat l'accent en les labors de consolidació del penya-segat, que "ens permetrà gaudir de la torre molts anys més". Així mateix, ha felicitat a tots els professionals que han participat en esta actuació, i ha agraït al Govern d'Espanya que haja invertit en la restauració del BIC i consolidació del penya-segat.
Tal com han detallat el delegat del Govern i la cap del Servici Provincial de Costes, les obres d'emergència han suposat una inversió de 350.000 euros i han consistit en la retirada de fems de la base i reposició de la maçoneria en els paraments de la torre, recuperant-la conforme a la documentació històrica disponible. Pel que fa al penya-segat, s'ha estabilitzat mitjançant bolons amb barra de vidre i en la part superior del talús s'ha col·locat malla de protecció.
La cap del Servici Provincial de Costes ha recordat que esta actuació era urgent posat que el grau de deterioració i ruïna amenaçava "no solament a la integritat constructiva de la torre sinó també de tots els valors culturals del monument i el seu entorn".
A més, l'organisme estatal ha invertit altres 20.000 euros més en la instal·lació d'un clos de fusta perimetral i en la millora dels accessos al voltant de la torre a través d'unes escales del mateix material.