L'atifell, de prop d'un metre de longitud, va ser localitzat en una de les noves estades en excavació i s'ha traslladat a la Universitat d'Alacant per a conéixer el seu contingut
Localitzada en el Tossal una àmfora cerimonial que va poder usar-se en la fundació del 'castellum'
L'última fase de les excavacions del projecte d''Intervenció arqueològica en el Castellum del Tossal de la Cala' s'ha saldat amb una troballa inesperada, de rellevància i gran valor històric i arqueològic: una àmfora cerimonial de prop d'un metre de longitud que ha sigut localitzada intacta i que va poder usar-se en el ritu de fundació del fortí romà. Així ho han traslladat els arqueòlegs responsables del projecte, que han exhumat l'àmfora per a traslladar-la a la Universitat d'Alacant on s'estudiarà el seu contingut.
L'àmfora va ser localitzada dies arrere en la base d'un mur, al costat de la muralla de la part occidental del jaciment; la zona, fins hui, menys excavada. L'alcalde, Toni Pérez, i la regidora de Patrimoni Històric, Ana Pellicer, han presenciat el procés d'extracció de la peça que s'ha completat este matí.
Així, després d'haver excavat prèviament l'àmfora i netejat la terra circumdant, els arqueòlegs han procedit al 'engassat' de la boca, emprant benes hidròfiles impregnades en consolidant. Este procés ha permés exhumar tant l'àmfora com el plat pla situat en la boca d'esta, a manera de tap.
Jesús Moratalla, codirector de l'excavació al costat de la professora Feliciana Sala, ha indicat que mancant analitzar amb més deteniment l'atifell, tot indica que "seria de fàbrica gaditana" i estaria datada en el segle I abans de Crist. Moratalla ha explicat que pel lloc en el qual ha sigut localitzada "tot fa pensar que s'hauria utilitzat en el ritu fundacional del 'castellum'". Mitjançant este ritu, ha prosseguit, "els constructors del fortí pregaven als déus que van ser benvolents amb les persones que anaven a habitar-lo". Generalment, en senyal d'ofrena, s'omplien les àmfores amb vi o 'garum' –salsa de peix–.
Moratalla ha assenyalat que l'estudi que es realitzarà ara en el laboratori de la Universitat d'Alacant permetrà confirmar el contingut de l'àmfora.
L'alcalde ha recordat que estes excavacions s'emmarquen en el projecte d''Intervenció arqueològica en el Castellum del Tossal de la Cala', que és finançat amb fons europeus dins de la línia d'ajudes per a la protecció o recuperació del patrimoni cultural valencià del Programa Operatiu FEDER 2014-2020. Un projecte orientat "a fer valdre el nostre passat i a cosir i teixir la història de Benidorm", i que inclou la realització d'un xicotet centre de recepció de visitants i interpretació del 'castellum', en el qual s'exposarà la importància del fortí durant la Guerra de Sertori, per la qual cosa "aportarà gran valor didàctic".
Pérez ha ressaltat que "arribem amb un compromís: oferir al món tot el que comporta la millor ciutat del món", i ha afegit que d'ací a poc temps el jaciment "serà visible i visitable".
En l'actual campanya d'excavacions han aflorat un bastió i una bateria d'estades, circumdant el turó i fins a la muralla, quedant una zona central expedita, al costat d'unes zones aterrassades. A més, s'han descobert estructures complementàries, una altra possible entrada al fortí, molt de material ceràmic i algun metàl·lic –concretament, dos claus, una sonda espatulada i un fragment de ganivet–. Així mateix, s'han detectat més traçats de muralla sota les edificacions existents en l'actualitat.