CIUTADÀ

EL TEMPS A BENIDORM ARA

23

19:29 PM

HORA BENIDORM

14ºC

Cel clar

C 0km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

La cinquena campanya d'excavacions al Tossal posa al descobert restes del 'primer' carrer de Benidorm

14 juliol 2017
La quinta campaña de excavaciones en El Tossal pone al descubierto restos de la ‘primera’ calle de Benidorm

Els arqueòlegs han pogut determinar on se situava la porta d'accés al 'castellum', i han localitzat una estructura de torre

La cinquena campanya d'excavacions al Tossal de la Cala ha posat al descobert el carrer que donaria accés al 'castellum' romà en el qual Sertori va tindre allotjades a part de les seues tropes durant la guerra que li va enfrontar a Pompeu. Així ho han confirmat este matí els responsables de les excavacions, els professors de la Universitat d'Alacant (UA) Feliciana Sala i Jesús Moratalla, que han avançat que la localització d'este carrer permet determinar on es trobaria la porta del fortí romà: a uns 5 o 10 metres de la zona excavada.

Sala i Moratalla han informat del resultat d'esta campanya d'excavacions a l'alcalde, Toni Pérez, a la regidora de Patrimoni Històric, Ana Pellicer, que han visitat el jaciment en companyia del portaveu de Ciutadans per Benidorm (CBM), Arturo Cabrillo, i d'altres membres de l'equip de govern.

Moratalla ha explicat que en el lateral del carrer descobert s'aprecien les portes que donaven entrada a les habitacions del fortí. "Fins ara les habitacions les havíem vist des de baix, ara les veiem des de dalt", ha apuntat.

L'alcalde ha assenyalat que el trobat en esta excavació "siga possiblement el primer carrer de Benidorm", i ha afegit que espera que les pròximes campanyes servisquen per a "anar redescobrint i reescrivint la història de Benidorm". Pérez ha indicat que "hem de sentir-nos molt satisfets del ja aconseguit" en estes campanyes arqueològiques, i "ara ens queda fer valdre tot este treball que han fet els equips d'estes excavacions capitanejades magníficament per Feliciana Sala i Jesús Moratalla".

A més d'este carrer del 'castellum', durant les excavacions s'han localitzat "estructures complexes" en la parcel·la en la qual s'ha desenvolupat esta cinquena campanya, travessant la carretera d'accés al Tossal, a uns metres de jaciment principal. Una parcel·la que fa 70 anys ja va excavar el pare Belda, i on s'ha localitzat part del llenç de la muralla, una estructura que es correspondria amb una torre, i també una altra l'ús de la qual està encara per determinar.

Sala ha indicat que la finalitat d'esta campanya era localitzar la porta d'accés al 'castellum', i ha aclarit que les imatges preses pel dron de la Policia Local de Platges des d'un plànol zenital a 11 metres han permés establir el traçat de les estructures oposades i "vore què eren". Ara, una vegada fixada la probable ubicació de la porta, "s'obrin altres enigmes entorn d'ella que tractarem de solucionar el pròxim any" com "tot el sistema d'accés i reforç d'eixa porta, el punt més vulnerable de la construcció i el que més cal protegir".

Més enllà del pla arquitectònic, en esta campanya, en la qual han participat estudiants i voluntaris, els arqueòlegs han trobat una moneda del segle II abans de Crist amb la qual es pagaria a les tropes aquarterades en el fortí. Sala ha assenyalat que esta moneda s'ha pogut classificar en comptar amb un numismàtic en l'equip.

La responsable de la campanya ha indicat que les monedes siguen habituals al Tossal, la qual cosa el que va portar "a anteriors arqueòlegs a pensar que este jaciment es corresponia amb un poblat iber del segle II abans de Crist. "Pagaven als soldats amb monedes de l'època, però també de períodes anteriors", ha matisat. Per este motiu l'aparició de monedes del segle II abans de Crist portara als arqueòlegs a pensar que el jaciment era un era d'un moment anterior a la Guerra de Sertori.

De cara a futures campanyes, l'objectiu serà determinar l'ús d'eixa estructura adossada a la torre i de totes aquelles qüestions relatives a la porta i accés al 'castellum'.