Les xifres de 2024 són molt similars a les de l'any anterior
Els benidormers depositen quasi 7.000 quilos d'envasos buits o amb restes de medicaments en els punts SIGRE de les farmàcies

Durant l'any 2024, els benidormers van depositar quasi 7.000 quilos d'envasos buits o amb restes de medicaments en els punts SIGRE instal·lats en les oficines de farmàcia de la ciutat. Així es desprén de les dades traslladades per la Regidoria de Medi Ambient i aportats per SIGRE, entitat encarregada de garantir la correcta gestió mediambiental dels envasos i restes de medicaments que es generen en les llars.
L'edil de Medi Ambient, Mónica Gómez, ha explicat que “en total es van arreplegar 6.988 quilos en les 41 farmàcies de Benidorm que col·laboren amb el projecte, la qual cosa suposa una xifra molt similar a la de l'any anterior, amb un lleuger augment del 0,5%”.
Gómez ha indicat que “encara que en el nostre ecoparc i ecoparc mòbil també s'arreplega este tipus de residus el percentatge és testimonial, ja que són les farmàcies les principals receptores dels envasos de medicaments, que una vegada en mans de SIGRE són tractats per a minimitzar l'impacte en l'entorn”. Així, a escala nacional este sistema evita l'emissió de 1.400 tones anuals de CO₂ a l'atmosfera, i garantix el control farmacèutic i la traçabilitat d'estos residus.
Concretament, segons expliquen des de SIGRE, els envasos buits o amb restes de medicaments són arreplegats i traslladats fins a una planta situada a Tudela de Duero (Valladolid), una instal·lació pionera en el tractament d'este tipus de residus.
Una vegada allí, els residus passen per diferents fases per a separar els envasos i les restes de medicaments que contenen. D'una banda, els materials dels envasos dels medicaments -cartó, vidre, plàstics, alumini, etc.- se sotmeten a diferents tractaments per a poder ser reciclats posteriorment. Quasi el 70% d'estos envasos són reciclats.
Per un altre, s'aprofita el poder calorífic present en les restes de medicaments i aquells envasos que no poden ser reciclats per a emprar-los com a font d'energia en instal·lacions industrials, evitant-se així el consum de combustibles fòssils. Seguint la normativa, totes les restes de medicaments són destruïts pel risc sanitari que suposa la seua reutilització.
Tant la regidora de Medi Ambient com l'edil de Sanitat, Ana Pellicer, han reconegut “el compromís i conscienciació de la ciutadania sobre la conveniència de depositar este tipus de residu en els punts SIGRE habilitats a este efecte en les oficines de farmàcia o en l'ecoparc per a assegurar el seu correcte tractament ambiental i garantir que no es done mal ús als medicaments”.