TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA

En una sessió telemàtica l'alcalde anuncia que quan "es donen les garanties necessàries, Benidorm honrarà a les seues víctimes en un acte institucional i solemne"

El ple de Benidorm fa costat a Hosbec i l'AMT en demanar un Pla Especial de Protecció del Sector Turístic per la crisi de la COVID-19

27 abril 2020
El pleno de Benidorm apoya a Hosbec y la AMT al pedir un Plan Especial de Protección del Sector Turístico por la crisis de la COVID 19

El ple de Benidorm ha aprovat hui en sessió telemàtica amb els vots a favor del govern local del Partit Popular i del grup municipal Ciutadans (Cs) una moció de suport als acords impulsats per Hosbec i per l'Aliança de Municipis Turístics (AMT) de Sol i Platja per a sol·licitar la implantació d'un Sistema Especial de Protecció del Sector Turístic Espanyol que permeta a la indústria turística superar la crisi de la COVID 19 i reprendre la seua activitat amb totals garanties. La moció presentada per tots dos grups polítics a partir de la proposta feta la setmana passada pel govern local i enriquida amb les aportacions fetes en Junta de Portaveus i per l'AMT que presidix Benidorm, assenyala que este Sistema Especial ha de basar-se en set mesures fonamentals vinculades al pla sanitari, protocol i data de reobertura; a la comunicació; a la coordinació i col·laboració; de caràcter laboral; financer; fiscal; i de transport i connectivitat.

Així, des del punt de vista sanitari, es reclama que es determine, en la mesura que siga possible, un calendari amb dates per a la desescalada de les mesures actuals de confinament, i la posterior reobertura del sector turístic i les destinacions. Així mateix, s'ha assenyalat la importància de comptar com més prompte millor amb protocols i guies comuns en tota Espanya, validades i consensuades amb els principals mercats europeus, que podrien incloure certificacions (o passaports) sanitaris.

En esta complicada crisi sanitària, social i econòmica, se sol·liciten més eines de finançament per als Ajuntaments, tant per als mateixos municipis, flexibilitzant la regla de despesa, de tal manera que els permeta usar no sols la totalitat del superàvit de l'exercici 2019 sinó també una part important del romanent actual, o permetent la capacitat d'endeutament. Les empreses i autònoms també han de tindre plans específics per a poder flexibilitzar i/o posposar càrregues financeres i lloguers o hipoteques, així com poder acollir-se i prolongar els ERTOS en curs des del punt de vista laboral.

La coordinació amb Europa és molt important en tot el procés de desescalada; les mesures a adoptar com a la liberalització del tràfic de persones, i el suport a les companyies aèries per a reactivar connectivitat i l'economia europea en el seu conjunt són molt importants per a tots, però especialment per a les destinacions insulars. També Europa és important des d'un punt de vista de suport financer, ja que entre altres mesures, es podria plantejar la creació de fons DUSI específicament Turístics.

En el pla més operatiu, la incertesa lligada a l'ús de les platges en cada municipi, que hui dia no s'ha aclarit, així com per exemple, els impostos i taxes que ha de fer front cada ajuntament, associats a la utilització d'estes platges segons marca la Llei de Costes són temes que s'han posat de manifest en la reunió.

L'alcalde, Toni Pérez, ha recordat que dissabte passat els huit municipis de l'AMT (Benidorm, Adeje, Arona, Calvià, Lloret de Mar, Salou, Sant Bartolomé de Tirajana i Torremolinos) van traslladar estes mesures a la ministra de Turisme, Reyes Maroto, qui va proposar realitzar reunions periòdiques per a seguir de manera conjunta l'evolució de les iniciatives que es duguen a terme i la seua idoneïtat.

Per unanimitat, i a proposta de l'alcalde, s'ha aprovat inicialment una modificació pressupostària per a destinar 1.530.354,79 euros a ajudes al teixit comercial i empresarial de la ciutat per a "tractar de pal·liar les conseqüències econòmiques que està provocant la pandèmia de la COVID-19". L'edil d'Hisenda, Aida García Mayor, ha explicat que l'objectiu d'este "programa d'ajudes a autònoms i Pimes" és "la supervivència dels negocis i el manteniment dels llocs de treball que els mateixos generen, de manera que es facilite la volta a la normalitat de l'activitat econòmica a Benidorm, una vegada cesse les mesures imposades per l'estat d'alarma".

García Mayor ha apuntat que, com ja va avançar l'alcalde el passat 22 d'abril, estos fons es llevaran del capítol d'Inversions del pressupost municipal per a 2020. Concretament, "s'ha decidit posposar la contractació i execució de diverses inversions que, sent encara hui importants, no tenen un caràcter tan prioritari com l'atenció de l'emergència social i econòmica causada per la COVID-19".

L'alcalde, per part seua, ha recordat que estos 1,5 milions d'euros constituïxen una primera fase d'ajudes al teixit productiu, ja que el muntant total aconseguirà els 2,6 milions d'euros, als quals se sumen els 1,4 milions d'euros compromesos per a les ajudes socials directes a les famílies, les bases de les quals també han sigut ratificades per unanimitat en la sessió plenària de hui. En total, per tant, el muntant global de totes dos ajudes aconseguirà els 4 milions d'euros.

Després de l'aprovació plenària, esta modificació pressupostària d'1,5 milions d'euros haurà de ser publicada en el Butlletí Oficial de la Província (BOP) i superar el tràmit d'exposició abans si es fes efectiva. Mentre es complix el tràmit administratiu, l'Ajuntament elaborarà les bases que regiran estes ajudes.

Per majoria, el ple ha donat llum verda a la modificació del contracte del servei de conservació i manteniment dels parcs i jardins per a incorporar les noves zones enjardinades després de complir-se el tràmit d'audiència concedit a l'empresa concessionària. L'edil de l'àrea, José Ramón González de Zárate, ha indicat que amb esta modificació s'inclouen en el contracte els més de 62.000 metres quadrats de zones verdes corresponents al Parc de la Séquia Mare i al baixador del carrer Itàlia. Esta ampliació es traduïx en un import anual de 91.871,25 euros fins a la finalització del contracte. Així mateix, l'Ajuntament abonarà 84.215,31 euros per este servei de manteniment i conservació prestat en estos mateixos espais entre febrer i desembre de 2019.

També per majoria, s'ha aprovat el Pla Financer de l'Ajuntament per al període 2020-2021. La regidora d'Hisenda, Aida García Mayor, ha explicat que de la liquidació de 2019 "s'extrau que l'impacte de diverses sentències i reclamacions d'exercicis anteriors" ha provocat que s'haja superat la regla de despesa en una mica més d'1 milió d'euros. No obstant això, i tal com recull l'informe de l'àrea d'Intervenció, García Mayor ha aclarit que "estes despeses no es repetiran en el present exercici" pel que "s'aconseguirà complir amb la regla de despesa per al bienni 2020-2021".

Amb el vot favorable de tots els regidors, la Corporació ha acordat demanar a la Generalitat Valenciana que inicie el procediment per a concedir "felicitacions públiques" als dos agents de la Policia Local que el passat 18 de gener "van localitzar i van rescatar a un ciutadà britànic que es trobava en perill de ser arrossegat pel fort onatge en quedar atrapat en un xicotet espigó del port".

De la mateixa manera, s'ha demanat també el reconeixement sota la fórmula de les "felicitacions públiques" per a un ciutadà que el 18 d'agost "va rescatar i va realitzar maniobres de reanimació cardiopulmonar a un menor de dos anys que havia caigut en una piscina, aconseguint mantindre les seues constants vitals fins al seu trasllat".

També per unanimitat s'ha ratificat la modificació del Reglament Orgànic Municipal de l'Ajuntament de Benidorm per a regular la realització telemàtica de plens, comissions i Juntes de Portaveus.

Dins de l'ordre del dia, s'ha adonat de les resolucions d'Alcaldia amb motiu de l'alerta sanitària; i de les autories fetes sobre el contracte d'Impursa, el registre de factures, la gestió del Palau d'*Esports i els comptes de la Fundació Visit Benidorm. Així mateix, s'ha adonat de l'informe de la Sindicatura de *Comptes sobre els controls bàsics de ciberseguretat de l'Ajuntament; i de la resolució de la Conselleria d'Educació de reajustament de les anualitats del Pla *Edificant.

Condolences i acte institucional memòria víctimes COVID-19

Abans d'iniciar-se la sessió, s'ha guardat un minut de silenci per les víctimes de la pandèmia. L'alcalde, en nom de la Corporació, ha traslladat "el condol i les condolences a les famílies i amics dels morts per la Covid-19", i ha anunciat que "quan es donen les garanties necessàries, Benidorm honrarà a les seues víctimes en un acte institucional i solemne, perquè són vides que el virus no ens farà oblidar".

Toni Pérez ha agraït "a quants ens estan ajudant a combatre i a superar esta dura etapa" i que "mantenen visca la flama de l'esperança i la vida a la nostra ciutat" com són "el personal mèdic sanitari i auxiliar d'hospitals, clíniques, centres de salut i ambulàncies"; "els components de les forces i cossos de seguretat, bombers i de protecció civil; "la Creu Roja"; "els funcionaris municipals i d'empreses concessionàries"; "els voluntaris de la Xarxa d'Ajuda Col·lectiva"; "els professionals que asseguren els nostres serveis públics i socials"; "els transportistes de mercaderies i persones"; "el comerç i la restauració, l'hostaleria, que tan resignadament han cessat la seua activitat"; "els particulars, col·lectius i empreses que amb el seu enginy i donacions estan ajudant en esta contesa"; "els establiments essencials i al seu personal per mantindre'ns proveïts"; i "com no, el poble de Benidorm, a tots els veïns i veïnes d'esta ciutat, però també als qui sense ser-ho, també estan superant ací este confinament, perquè ací també els va agafar el decret d'estat d'alarma, vingueren d'on vingueren, esta és també la seua casa".

En la seua intervenció, l'alcalde ha destacat que "els habitants de Benidorm estan modèlicament complint amb el confinament per a evitar la propagació de la pandèmia", i ha afegit que "este Ajuntament està posant tota la seua capacitat de gestió a adoptar i aplicar mesures que ens facen superar esta crisi de la millor forma possible, sense deixar a ningú arrere".

Moció d'urgència

Per majoria, s'ha aprovat una moció d'urgència del govern local i esmenada pel mateix grup municipal del PP, perquè "per part de tots i cadascun dels regidors i de l'alcalde es realitze una donació de 1.000 euros a qualsevol de les Càritas existents en el nostre municipi o a Creu Roja" que estan realitzant "una funció exemplar d'ajuda a les famílies necessitades" de Benidorm i que "són coneixedores de les necessitats reals i vertaderes dels usuaris" de totes dos ONG.

La portaveu del govern local, Lourdes Caselles, ha aclarit que "en tractar-se d'una donació és totalment voluntària, per la qual cosa amb este acord expressem la voluntat de fer efectiva el lliurament d'eixos diners" a dos entitats que "estan en primera línia i treballant amb les persones més necessitades". Caselles ha defensat la fórmula de la donació, que el govern local complirà al més prompte possible, ja que "entenem que és molt més efectiva, real i directa que altres alternatives" a l'hora d'"aportar el nostre gra d'arena de manera personal" per a "ajudar als qui més el necessiten" a causa de la crisi sanitària de la COVID-19 que també ho és econòmica i social. Una acció personal que se suma "a totes les mesures que està adoptant l'Ajuntament i en les quals Benidorm està sent pionera en molts casos".