El projecte contempla 13 línies estratègiques i 54 accions concretes a desenvolupar
El ple aprova el Pla d'Adaptació davant el Canvi Climàtic, el primer de les ciutats de més de 50.000 habitants
El ple de l'Ajuntament de Benidorm ha aprovat este matí per unanimitat el Pla d'Adaptació davant el Canvi Climàtic (PACC), un pla que va ser presentat fa alguns dies i que perseguix sis objectius per a la consecució dels quals s'han establit 13 línies d'actuació i 54 accions concretes alineades amb l'Agenda 2030. Benidorm és la primera ciutat de la Comunitat Valenciana i la primera major de 50.000 habitants que compta amb un Pla d'estes característiques.
La portaveu del govern, Lourdes Caselles, ha afirmat que el PACC és "un full de ruta" de per on ha d'anar l'acció municipal per a aconseguir un doble propòsit: "evitar continuar perjudicant el planeta amb l'acció humana" i "adoptar mesures que permeten mitigar els efectes del canvi climàtic" sobre el territori i també sobre "l'economia i la societat". "Hem de creure'ns-ho" ha emfatitzat.
Caselles ha exposat els riscos per als països de l'arc mediterrani i punts com Benidorm, d'ací ve que l'Ajuntament, de la mà de l'empresa Intel·ligència Climàtica i el professor Jorge Olcina, haguera apostat pel desenvolupament d'este pla. L'edil ha detallat que tot el treball realitzat es concreta en sis objectius, que són "la conservació de la biodiversitat, la renaturalització del municipi per a ser més resilient, la millora del disseny i adaptació de la ciutat, sensibilització de la ciutadania en el compromís enfront del canvi climàtic, la promoció de l'ús d'energies renovables, l'autoconsum i l'eficiència i, finalment, millorar els impactes del turisme".
La portaveu ha aclarit que el PACC és "un full de ruta" de per on ha d'anar l'acció municipal per a aconseguir una doble finalitat: "evitar continuar perjudicant el planeta amb l'acció humana" i "adoptar mesures que permeten mitigar els efectes del canvi climàtic" sobre el territori i també sobre "l'economia i la societat". També ha precisat que "algunes de les 54 accions" recollides en el PACC ja "s'estan implementant" com és el cas de la Zona de Baixes Emissions en Armada Espanyola.
En la sessió de hui també ha tirat avant una proposta d'Alcaldia per a declarar nul el conveni urbanístic subscrit en 2003 entre l'Ajuntament i la mercantil Acciona Immobiliària referent al sector APR-7 que establia la compensació d'aprofitament urbanístic en altres sectors.
La portaveu Lourdes Caselles ha indicat que el dictamen del Consell Jurídic Consultiu al voltant d'este assumpte avala la declaració de nul·litat "per ser contrari a dret", per la qual cosa "es finalitza així el procediment de revisió d'ofici i es desestimen les al·legacions presentades".
En la mateixa sessió, i també amb el vot de tota la Corporació, s'ha aprovat definitivament el Pla d'Actuació Municipal davant el Risc d'Inundacions (PAM), així com sol·licitar la seua homologació a la Comissió de Protecció Civil de la Comunitat Valenciana. El regidor de Cicle de l'Aigua, José Ramón González de Zárate, ha indicat que igual que amb el PACC, amb este PAM "Benidorm és pioner a la Comunitat Valenciana i probablement a escala nacional" a l'hora d'elaborar un document que marca "on hi ha en el terme municipal problemes d'inundacions i quines solucions cal aplicar" per a esmenar-los.
Referent a això, ha recordat que "dels 21 punts de risc que s'assenyalen en el PAM, 17 ja estan pràcticament solucionats" i en "els quatre que queden pendents ja s'ha començat a treballar en les solucions apuntades pels tècnics". Així, ha aclarit que els projectes de l'avinguda del Murtal i del barranc Barceló "ja estan aprovats en seu municipal, a l'espera de l'autorització de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a poder actuar".
Després d'informar que en la fase d'exposició pública no s'han presentat al·legacions al PAM, de Zárate ha destacat que recentment durant una comissió especial celebrada en les Corts Valencianes els representants de tots els grups polítics "van felicitar l'Ajuntament de Benidorm" per la iniciativa i el contingut del document, així com pel Pla d'Adaptació davant el Canvi Climàtic.
D'altra banda, amb àmplia majoria, s'ha aprovat una modificació pressupostària per a incrementar els recursos de l'àrea d'Esports. La regidora d'Hisenda, Aída García Mayor, ha explicat que d'un costat s'injecten 330.954,94 euros addicionals per al projecte d'ampliació i millora de l'accessibilitat universal del pavelló 'Raúl Mesa', el cost del qual s'ha incrementat a causa "de la revisió a l'alça del preu dels materials". Així mateix, i també a conseqüència de l'"augment del preu de béns de consum i del combustible", es fa necessari "incrementar en 300.000 euros el pressupost de la Regidoria d'Esports per a afrontar les activitats i servicis previstos" fins a final d'any.
García Mayor ha precisat que els recursos per a l'obra del pavelló 'Raúl Mesa' es consignaran a través d'un préstec bancari, mentre que els fons necessaris per a les activitats i serveis d'Esports es dotaran "amb càrrec al romanent de Tresoreria per a despeses generals de 2021"; és a dir, amb càrrec a l'estalvi aconseguit l'any passat. Recordar que en el ple de març es va aprovar destinar 8 milions procedents d'aqueix estalvi a ajudes a famílies i empreses.
Per unanimitat, s'han fixat els serveis de platges per als mesos de maig i juny sobre la base de l'informe tècnic de Medi Ambient. Així, durant el mes de maig es mantindrà el mateix operatiu de salvament que va funcionar per Setmana Santa amb cinc socorristes a la platja de Llevant, sis en Ponent i un en el Mal Pas.
Este servici amplia el seu horari en una hora i serà de 10.00 a 19.00 hores. El dispositiu sanitari comptarà a més amb dos ambulàncies i cinc infermers; mentre que el servici de platges accessibles, es manté en horari de 10.30 a 14.30 h en els punts del Parc d'Elx i carrer Múrcia.
Per al mes de juny, hi haurà un increment general dels serveis en previsió de l'augment d'usuaris de les platges. Així, seran nou els socorristes en Llevant, nou en Ponent i dos Mal Pas. A més, es disposarà un socorrista en cadascuna de les cales del Ti Ximo i l'Almadrava. L'horari es mantindrà de 10.00 a 19.00 hores. El dispositiu sanitari s'augmentarà en dos ambulàncies més i hi haurà tres punts oberts de platges accessibles –Parc d'Elx, carrer Múrcia i La Cala–, en horari de 10.30 a 18.30 hores.
L'acord també ha previst el dispositiu per a la Nit de Sant Joan que comptarà amb cinc socorristes en Llevant, sis en Ponent i un en el Mal Pas; així com tres infermers i tres ambulàncies entre les 19.00 i les 03.00 hores. Eixa nit també estaran operatius en el mateix horari els punts de platges accessibles del Parc d'Elx i carrer Múrcia.
Amb relació al servici de neteja, durant els mesos de maig i juny l'operatiu queda establit en deu operaris per a la platja de Llevant i onze per a la Ponent i MalPas, juntament amb tres garbelladores que cobriran totes les platges. Per al servici de lloguer d'hamaques continua vigent la proposta que permet a l'empresa concessionària instal·lar 3.500 diàries.
Amb idèntic resultat, s'ha acordat remetre a la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural els últims informes rebuts amb relació a la versió final del Pla Parcial 1/1 'Eixample de Llevant' i així completar l'expedient traslladat per a l'emissió de la Declaració Ambiental i Territorial Estratègica. La regidora d'Urbanisme, Lourdes Caselles, ha explicat que es tracta de sengles informes emesos per la Conselleria d'Obres Públiques, Transport i Mobilitat Sostenible, i per la Conselleria d'Agricultura relativa a una via pecuària.
Caselles ha indicat que encara que tots dos informes favorables s'han rebut "fora de termini, cal tindre'ls en compte", i d'aquí ve que es trameten a la Conselleria de Medi Ambient.
Dins de l'ordre del dia, s'ha adonat del dictamen del Consell Jurídic Consultiu sobre el conveni urbanístic signat el juny de 2003 entre l'Ajuntament i la mercantil Acciona Immobiliària SLU en l'APR-7. També, de l'acord adoptat per la Mesa de les Corts amb relació a la petició de l'Ajuntament de modificar un apartat de la Llei de coordinació de policies locals.
Així mateix, s'ha adonat de l'arxiu i tancament de l'expedient plantejat per la Subdelegació del Govern respecte a l'aprovació inicial del pressupost de 2022 de l'Ajuntament de Benidorm.