L'equip municipal està format per dos psicòlogues i una treballadora social
El Gabinet Psicopedagògic Municipal, que atén l'alumnat de 13 centres, obté una subvenció de prop de 25.000 euros
Concretament, este recurs municipal, que té la seua seu en el CEIP Ausiàs March, atén l'alumnat de cinc col·legis d'Educació Infantil i Primària –la resta de centres són atesos per personal de Conselleria–, els cinc Instituts d'Ensenyament Secundari (IES) i les tres escoles infantils municipals.
Moreno ha explicat que "la labor que realitza el gabinet és fonamental, ja que dona suport i assessorament a estos centres en el tractament de l'alumnat que presenta necessitats educatives especials, problemes de conducta, conflictes en la convivència o problemes d'absentisme".
A més, "també treballa amb les famílies, per exemple, orientant-les per a millorar la qualitat educativa o informant sobre els recursos relacionats amb l'escolaritat".
La responsable d'Educació ha recordat que "durant el confinament, el Gabinet Psicopedagògic Municipal es va mantindre actiu i va ampliar el seu àmbit habitual d'actuació per a ajudar alumnat i famílies a afrontar necessitats especials provocades per la crisi de la Covid-19".
D'esta manera, "en els mesos en què no va haver-hi activitat lectiva presencial, l'equip del gabinet va atendre alumnat i famílies via telefònica o a través de correu electrònic, assessorant sobre tasques escolars, sobre com contribuir a la planificació d'hàbits o tècniques d'estudi a casa o sobre com pal·liar els efectes que l'aïllament podia provocar en els menors". A més, "durant l'estat d'alarma, des del gabinet també es va treballar braç a braç amb els professionals de Benestar Social per a atendre les persones que requerien atenció psicològica".
Moreno ha incidit en què "per a l'alumnat que presenta algun tipus de dificultat o trastorn de l'aprenentatge, els tractaments psicopedagògics són molt importants dins del procés d'ensenyament i per això des de l'Ajuntament es destinen cada any recursos per a garantir la seua prestació i facilitar a les famílies l'accés a estos". Així, a més de la detecció i atenció a l'alumnat a través d'este gabinet, també es convoquen anualment ajudes perquè les famílies puguen costejar els tractaments que reben en centres privats els menors, ja siguen estudiants d'Educació Infantil, Primària o Secundària.
En l'última convocatòria es van destinar prop de 170.000 euros a estes ajudes municipals –augmentant-se en 50.000 euros la dotació inicial–, que van arribar almenys a 120 famílies que van rebre entre 80 i 230 euros mensuals per beneficiari, en funció del tractament o nombre de tractaments que rebera el menor.
A través d'estes ajudes de l'Ajuntament, es poden costejar tractaments orientats a superar dificultats de lectoescriptura i/o aprenentatge, a millorar el llenguatge oral, a tractar inadaptació escolar i trastorns de conducta; així com l'atenció a alumnat amb altes capacitats intel·lectuals i l'estimulació primerenca en els casos externs al servici d'Atenció precoç de l'Associació.