CIUTADÀ

EL TEMPS A BENIDORM ARA

23

06:48 AM

HORA BENIDORM

ºC

TEMPERATURA

ACTUAL

km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

L'absència de precipitacions podria comportar entrar en la situació d'emergència el mes de juny

El Consorci d'Aigües preveu aportacions addicionals a partir d'estiu si no plou esta primavera

16 febrer 2024
El Consorcio de Aguas prevé aportes adicionales a partir de verano si no llueve esta primavera

El Consorci d'Aigües de la Marina Baixa preveu que serà necessari recórrer a aportacions externes i addicionals d'aigua este estiu si no es produïxen pluges al llarg de la pròxima primavera. Així s'ha posat de manifest este matí en la sessió extraordinària de la Junta General del Consorci que s'ha celebrat a Benidorm i que ha estat presidida per l'alcalde de la ciutat, Toni Pérez.

En esta cita s'ha aprovat –amb tan sols un vot en contra i la resta a favor– el Pla d'Emergència en situació de sequera a la Marina Baixa, després de precisar que la comarca es troba en nivell de prealerta de sequera des del passat 19 de desembre.

Este Pla d'Emergència contempla tres escenaris diferents que s'han posat de manifest en la sessió. El primer escenari passa per una absència total de pluges durant la primavera, la qual cosa comportaria que a la fi del mes de juny la Marina Baixa entraria en situació d'emergència i serien necessàries aportacions externes xifrades entre 3 i 5 hectòmetres cúbics. Este seria l'escenari més pessimista. El segon exigiria rebre les pluges habituals en esta estació, amb el que les aportacions externes serien també els habituals. L'últim escenari previst planteja l'arribada de precipitacions a la primavera, però no de manera suficient. En cas de ser així, les aportacions externes previstes per a l'estiu se situarien entre un i tres hectòmetres cúbics.

En la reunió de la Junta General del Consorci d'Aigües també s'ha adonat de l'Informe de Situació de Proveïment, el qual indica que l'any 2023 ha sigut "molt sec" i en el qual es constata que "no hi ha dades d'una tardor tan seca com esta a la comarca". Una situació que porta el Consorci a posicionar-se en contra dels cabals ecològics en els rius Guadalest i Amadorio, al contrari del que sosté la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX). El Consorci, de fet, esgrimix un estudi realitzat al costat de la Universitat d'Alacant que defensa que tots dos rius "són efímers", en contraposició al criteri de la Confederació, que assenyala que es tracta de rius permanents.

El citat informe també destaca la necessitat de continuar millorant l'emmagatzematge d'aigua perquè "cada hectòmetre cúbic procedent de l'EDAR de Mutxamel suposa un milió d'euros" i en el mateix sentit s'indica que cal continuar avançant en la renovació d'infraestructures i en l'optimització dels sistemes de reg a la comarca.

I és que, segons emfatitza l'informe, eixa inversió continuada en el temps és la que ha permés mantindre el consum al llarg dels anys malgrat l'augment de població. Així, l'any 2000 la població a la Marina Baixa era de 120.000 persones i el consum d'aigua era llavors de 19,92 hectòmetres cúbics. En 2019 la població a la comarca havia crescut fins a les 170.000 persones i, no obstant això, el consum s'havia mantingut en 19,74 hectòmetres cúbics. L'informe recalca que la demanda s'ha mantingut "a causa de la inversió realitzada en la majoria de les xarxes de proveïment".