Les pluges de setembre han propiciat que haja disminuït la demanda de regadiu mentre es garantix el proveïment durant tot l'any
El Consorci d'Aigües de la Marina Baixa torna a reclamar millores en l'emmagatzematge dels embassaments i construir noves basses
La Junta General del Consorci d'Aigües de la Marina Baixa ha celebrat este matí a Benidorm una sessió extraordinària i urgent en la qual, entre altres assumptes, s'ha informat sobre la situació del proveïment a la comarca i s'ha aprovat el document estratègic que analitza i determina les solucions per a garantir el proveïment en les poblacions de la comarca per al decenni 2025-2035. Una sessió en la qual també s'ha detallat l'estat de la tramitació per a la futura dessalinitzadora de la Marina Baixa, que se situarà a Benidorm.
Així, en les conclusions del document estratègic s'indica la necessitat que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) permeta incrementar el volum d'emmagatzematge d'aigua a la comarca "mitjançant la modificació dels embassaments actuals, així com la construcció de basses que permeten emmagatzemar més aigua en noves ubicacions", segons ha explicat l'alcalde Toni Pérez, president del Consorci. En eixe sentit, ha recordat que l'any 2022 es van arribar a perdre en la mar fins a 91 hectòmetres cúbics per la falta d'eixes infraestructures i que l'any 2000 també es van perdre capacitats d'emmagatzematge i regulació "a causa de la incorporació de resguards en els embassaments de Guadalest i Amadòrio". Els tècnics del Consorci han incidit en els seus informes que amb anterioritat a eixa data tots dos pantans van arribar a estar plens a un nivell per damunt dels nivells màxims actuals, "la qual cosa justifica que es puguen emmagatzemar majors volums als actuals".
Per això, es considera que actualitzar i revisar els resguards existents en els dos embassaments "seria l'alternativa més econòmica" incorporant a més els nous sistemes de prediccions meteorològiques actuals, dels quals no es disposava l'any 2000. Així mateix, s'advoca per dur a terme un recrescut de les preses dels embassaments de Guadalest i Amadòrio perquè tinguen major capacitat, la qual cosa també permetria revisar els cabals d'alleujament d'estes preses.
El Consorci d'Aigües ha posat igualment de manifest que la garantia de recursos de proveïment i reg també ha de basar-se en la continuïtat de la inversió de renovació d'infraestructures com a conduccions i pous de les tres depuradores d'aigües residuals "per a optimitzar recursos i generar estalvi".
El document estratègic aprovat també analitza la demanda a futur a la Marina Baixa. D'esta manera, a curt termini s'ha estimat eixa demanda en 6 hectòmetres cúbics (fins a 2030), mentre que a mitjà termini (fins a 2035) la necessitat de proveïment es calcula en 6,89 hectòmetres cúbics. Serien, per tant, entorn de 12 Hm³ que haurien de ser atesos a través dels 6 Hm³ ja demanats de la dessalinitzadora de Mutxamel i altres sis de la futura instal·lació de Benidorm.
En eixe sentit, en la sessió de hui s'ha constatat que el Consorci i l'Ajuntament continuen fent passos avant de cara a comptar amb la infraestructura l'any 2028. "Ja existix un full de ruta que preveu la signatura d'un conveni entre l'Ajuntament i el Consorci per a redactar el projecte i tindre'l per a la pròxima primavera" ha precisat l'alcalde Toni Pérez, que indicava que a partir d'eixe moment "proposarem aportacions econòmiques a les administracions superiors per a poder comptar amb la instal·lació l'any 2028".
D'altra banda, la Junta General del Consorci ha conegut l'informe sobre la situació de proveïment en el qual s'assenyala que les pluges de setembre "han sigut molt locals i han servit per a disminuir la demanda del regadiu". Toni Pérez, ha aclarit, no obstant això, que "malgrat que la situació de sequera el proveïment de l'any està garantit". Jaime Berenguer, director tècnic del Consorci, ha indicat per la seua part que "esperem una tardor plujosa i si no és així haurem de sol·licitar aportacions addicionals". També ha lamentat que les recents pluges no hagen servit per a aprofitar les aigües del riu Algar "perquè han provocat un arrossegament de les cendres del passat incendi de Tàrbena".
Finalment, el Consorci ha aprovat per unanimitat l'adhesió a l'acord marc de subministrament d'energia elèctrica de la Central de Contractació de la Diputació, en concret l'Opció 1, subministraments amb garantia d'origen 100% energia renovable i tarifes amb preus fixos.