Una de les festes de més nissaga en la localitat que va ser recuperada pels veïns en 1978
El Barri Antic de Benidorm celebra la festa de La Carxofa
Des de les 9.00 del matí d'ahir dissabte, la popular carxofa (alcachofa) de cartó pedra es va elevar sobre els festers enmig de la plaça, al mateix temps que s'ultimaven els rams que, amb posterioritat conformarien l'Ofrena Floral dedicada a la patrona de la ciutat, la Mare de Déu del Sofratge, que va tindre lloc en la parròquia de Sant Jaume i Santa Anna.
La xirimita i el tabal anunciaven la festa en el barri històric, mentre que els membres de la Comissió de La Carxofa que presideix Lázaro Antón, en cercavila, marxaven fins al temple, acompanyats per autoritats, Reines de les Festes Majors Patronals 2024, Valentina Almodóbar i Laia Zamora; i els presidenes de la Comissió i Associació de Penyes Verge del Sofratge, Maria Dolores Cano i Jaume Cortés.
Després de l'acte religiós, la festa tornava als carrers amb la Sardinada Popular, partida de raspall al carrer Metge Miguel Pérez Martorell i, a la vesprada, el Tardeo i el DJ que va animar (més si cap) els cèntrics carrers de Benidorm en dissabte.
De nit, i després del concurs de bevedors de cervesa en el qual es preval no la quantitat, sinó la velocitat de la ingesta, a les 23.30, després d'un minut de silenci i la interpretació de l'himne regional en memòria de les víctimes de la tragèdia causada per la DANA a València, la ‘cremá’. Els focs artificials que van aconseguir també a la carxofa que, en pocs minuts, va quedar convertida en cendres, preludi de la fi de festa que es va allargar fins a la matinada.
Festa de la Carxofa
La Festa de la Carxofa és una de les celebracions populars més antigues de Benidorm. El seu origen és anterior a la Guerra Civil, quan bona part del que hui està urbanitzat conformava terrenys de cultiu en els quals prevalia la carxofa. D'aquí ve que, en iniciar-se la temporada d'aquesta planta comestible i saborosa del gènere ‘Cynara’, al novembre –s'allarga fins a març en terres valencianes–, sorgira la festa.
En l'actual Plaza de la Constitució, en aquells anys, se situava el mercat de proveïments, raó de més perquè els qui vivien del cultiu de la carxofa començaren a celebrar-lo i el que va quallar en la localitat, però amb la guerra va arribar la seua fi.
En 1978, un grup de veïns del barri antic va recuperar la tradició que, des de llavors, figura en el calendari festiu de Benidorm, encara que aquesta saborosa flor comestible ja no es cultive, excepte en xicotets horts urbans i particulars. Sempre, això sí, el dissabte següent de les Festes Majors Patronals.