CIUTADÀ

EL TEMPS A BENIDORM ARA

22

22:37 PM

HORA BENIDORM

16ºC

Núvol con lluvia escasa

N 10km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

55%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

De Zárate exposa les solucions adoptades per a assegurar la protecció de persones, béns i entorns en cas de grans temporals perquè puguen exportar-se a altres localitats

Benidorm reivindica en Les Corts el seu Pla Municipal enfront d'inundacions i les inversions municipals

01 abril 2022
Plan Inundaciones.

El Pla d'Actuació Municipal davant el risc d'Inundacions de Benidorm, aprovat recentment, ha arribat hui a les Corts Valencianes, concretament fins a la Comissió Especial que s'encarrega d'estudiar mesures de prevenció de riscos davant forts temporals. Davant els diputats i diputades de les Corts, el regidor de Cicle de l'Aigua, José Ramón González de Zárate, ha explicat l'abast i mesures que contempla este Pla Municipal perquè, en cas de considerar-lo la Comissió, s'exporten i implementen en altres punts de la Comunitat Valenciana.

Esta Comissió pretén analitzar la gestió que s'ha fet en les últimes dècades en matèria hídrica, territorial i urbanística per a previndre els riscos de grans temporals, atesa la informació, mesures i casos pràctics de municipis i diferents administracions. La idea és que a partir d'estos exemples s'establisquen "possibles actuacions per a reduir la vulnerabilitat social, econòmica i ambiental en este territori davant futurs episodis virulents com la borrasca Glòria ocorreguda el gener de 2020".

Davant l'hemicicle, De Zárate ha valorat que "Benidorm és un dels pocs municipis de la Comunitat Valenciana que compta amb un pla propi" d'estes característiques i que ja ha rebut "el vistiplau de la Conselleria competent i de la Direcció General d'Emergències"; i també ha destacat "les importantíssimes inversions realitzades per l'Ajuntament per a solucionar els problemes d'inundacions a la ciutat".

L'edil ha traslladat les claus i detalls d'este Pla Municipal, que es troba en fase d'exposició al públic, encaminats a assegurar "la protecció de persones, béns i entorn en cas de grans temporals". Segons ha desgranat, "el Pla recull els 21 punts detallats de Benidorm on tenim els punts d'inundacions, dels quals pràcticament totes estan ja solucionats o en vies de resolució". "Una solució –ha aclarit– que ha arribat de l'Ajuntament, que en els últims anys ha dut a terme inversions milionàries per a resoldre les incidències i evitar danys materials i personals en estes zones quan es produïxen episodis de pluges intenses".

Respecte als dos punts pendents, De Zárate ha explicat que "l'Ajuntament ja ha plantejat les solucions i ha redactat els projectes per a actuar en estes zones", entre les quals es hi ha el barranc Barceló o l'avinguda del Murtal. Sobre totes dos actuacions, l'edil ha incidit en què fins hui "no s'ha trobat el suport ni econòmic ni administratiu de la Generalitat o de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a poder desenvolupar estos projectes".

Segons De Zárate, esta "absència de finançament" per part de l'administració autonòmica i de l'organisme de conca és "una tònica constant", que "Benidorm ha hagut de suplir amb fons propis, amb l'esforç i renyó de l'Ajuntament i de la ciutadania, per a comptar amb una xarxa hídrica amb un rendiment del 96%, per a tindre renovat el 75% del seu clavegueram i per a dur a terme totes les obres necessàries per a evitar inundacions".

Així mateix, el regidor de Cicle de l'Aigua ha anunciat en Les Corts que "este mateix mes d'abril l'Ajuntament tindrà preparat el Pla d'Adaptació al Canvi Climàtic, que serà públic en una o dos setmanes i que s'aprovarà en ple a final de mes".

Reivindicació d'inversions

A més de reivindicar "el mateix Pla Municipal d'Inundacions i les inversions realitzades en els últims anys per a resoldre-les", l'edil ha aprofitat la seua intervenció en Les Corts per a "reclamar" que la legislació en matèria d'aigües i sanejament es faça "escoltant els municipis i a la ciutadania"; i per a reivindicar les inversions que Benidorm i la comarca necessiten i mereixen, algunes de les quals fa dècades que són damunt la taula". "A Benidorm i la Marina Baixa les coses s'han fet bé i és de justícia reconéixer-ho i compensar aqueixa bona faena amb inversions", ha apuntat.

Sobre les actuacions exigides, De Zárate ha afirmat que "evitarien que l'aigua desembassada es perdera en la mar", "afavoririen un major aprofitament de l'aigua reutilitzada" i, com en el cas de la dessalinitzadora proposada per Benidorm, "incrementarien els recursos propis de la comarca".

En este punt, s'ha referit al fet que "la CHX seguix sense dragar els pantans de Guadalest i Amadorio, que per això veuen reduïda la seua capacitat", com tampoc s'ha construït la canonada que connecte tots dos embassaments perquè l'aigua puga ser transvasada de l'un a l'altre. Tampoc arriba la inversió per a escometre els projectes necessaris en els barrancs de Barceló i Murtal.

Falta d'inversió de l'EPSAR i petició de canvis en la Llei de Sanejament

Especial recalcament ha fet De Zárate en "la nul·la inversió" per part de l'EPSAR (Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals). Així, ha recordat, en els últims deu anys l'Ajuntament, a través dels seus ciutadans, ha abonat a l'EPSAR més de 50 milions d'euros, quan la despesa de funcionament i manteniment de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals de Benidorm (EDAR) i la seua xarxa ha sigut de 38 milions d'euros, la qual cosa deixa un saldo favorable de 12 milions d'euros per a l'organisme autonòmic.

Malgrat aqueix saldo, l'EPSAR "només ha invertit 120.000 euros dels 3,5 milions d'euros compromesos en el conveni signat amb l'Ajuntament en 2017"; mentre que l'administració local ha invertit les instal·lacions i xarxa de l'EDAR més de 5 milions en l'última dècada per a assegurar el seu correcte funcionament.

D'aquí ve que, davant la falta d'inversió de l'EPSAR, el ple aprovara a la fi de 2020 per unanimitat, sol·licitar la modificació de la legislació actual en matèria de finançament de les instal·lacions de depuració i en la gestió del Cànon de Sanejament perquè les entitats locals puguen gestionar estos recursos, realitzant les inversions necessàries en les infraestructures hidràuliques, que són crítiques i vitals.

Una vegada finalitzada la seua intervenció davant la Cambra, l'edil ha respost a totes les qüestions plantejades pels diferents grups parlamentaris de les Corts.

A més de Benidorm, també han comparegut hui en esta Comissió representants dels Ajuntaments d'Elx, Villena, Oliva i Silla.

Audios relacionados
Corte voz 1 González de Zárate
Audio file
Audios relacionados
Corte voz 2 González de Zárate
Audio file
Audios relacionados
Corte voz 3 González de Zárate
Audio file
Audios relacionados
Corte voz 4 González de Zárate
Audio file