Les senderes del Moralet i la conversió de diversos carrers i avingudes en vies ciclistes situaran a Benidorm com la segona ciutat de la Comunitat en superfície per a bicicletes
Benidorm planteja aconseguir els 134 quilòmetres de vies ciclistes a final d'any
L'Ajuntament de Benidorm pretén aconseguir a la fi d'any els 134 quilòmetres de vies ciclistes, convertint-se així en la segona ciutat de la Comunitat Valenciana en superfície destinada per a la circulació amb bicicleta, només per darrere de València capital. Així es desprén de la proposta de Pla Ciclista presentada la setmana passada en el Consell Assessor de Mobilitat, en el qual es recullen "les actuacions que ja tenim en marxa i les que previsiblement arribaran d'ací a final de 2021 per a incrementar els quilòmetres de vies ciclistes a la ciutat i potenciar la mobilitat sostenible mitjançant el foment de l'ús de la bicicleta", segons ha informat el regidor de l'àrea, José Ramón González de Zárate.
De Zárate ha indicat que "en estos moments Benidorm compta amb 91,1 quilòmetres de carrils bici, camins pedalables, vies ciclistes i zones per als vianants en les quals està permesa la circulació de bicicletes". "Amb les actuacions que teníem programades per a 2021 la previsió era aconseguir els 111,6 quilòmetres de vies ciclistes; previsió que la proposta presentada al Consell Assessor de Mobilitat planteja ampliar fins als 134,7 quilòmetres, horitzó que és factible concretar al llarg d'este exercici", ha agregat.
Entre els projectes que permetran este increment està el desenvolupament del Circuit Verd del Moralet, que "d'ací a poc temps eixirà a licitació i en el qual s'inclouen la generació de 12,3 quilòmetres de senda per a bicicletes, que han sigut traçades per la Secció de Muntanya (BTT) de la Unió Ciclista de Benidorm". També en este apartat s'inclou el desenvolupament del Pla Parcial 2.1 Ponent, que es troba en procés d'urbanització i que suposarà l'obertura de nous vials; així com el nou accés al Salt de l'Aigua i la reurbanització de l'avinguda de Colòmbia, tots dos en execució. A més, està prevista la implantació de vies ciclistes en projectes com la renovació del carrer Mallorca, l'avinguda del Murtal o el futur Vial Discoteques.
El gruix de quilòmetres restants sorgix de "la reconversió en ciclocarrers de diverses vies i avingudes principalment en la zona Centre, La Cala i el Racó de l'Oix". De Zárate ha remarcat que "esta reconversió és possible gràcies a l'estratègia d'establir límits de velocitat en el conjunt de la ciutat que afavorixen i permeten la coexistència de la bicicleta amb la resta de vehicles".
L'edil de Mobilitat ha assenyalat que "enguany ja hem executat algunes actuacions, com la implantació de nous trams per als vianants i per a bicicletes en diversos carrers dels voltants del Tossal de la Cala". A més, "hem emmallat el carril-bici existent en la zona de Llevant mitjançant la reconversió en ciclocarrers de diversos trams de Girona, Derramador, Filipines o Esperanto".
Referent a això, De Zárate ha destacat que "una de les fortaleses del nostre entramat ciclista, i així es va posar de manifest en el Consell Assessor, és justament el seu emmallat, que permet als usuaris de bicicletes desplaçar-se pràcticament d'un extrem a un altre de la ciutat circulant en tot moment per vies habilitades per a este vehicle, ja a través de carrils bici, camins pedalables, ciclocarrers o vies per als vianants". "No solament són importants els quilòmetres, sinó que estos estiguen connectats", ha apuntat.
Creixement de vies ciclistes
Benidorm ha experimentat un important increment de la superfície destinada a la bicicleta. El impuls més gran s'ha produït en els últims cinc anys, tal com evidencien les xifres plasmades en el Pla Ciclista. Així, s'ha passat dels 35,8 quilòmetres de vies ciclistes que hi havia a Benidorm a principis de 2015 als 91,1 quilòmetres amb els quals es va tancar 2020.