Benidorm haurà de pagar per sentència a FCC 1,4 milions més interessos per la revisió de preus del 2009, 2010 i 2011
El jutge estima la quantia fixada per l'auditoria externa de l'Ajuntament i rebaixa en prop de 2 milions la pretensió de la concessionària
L'Ajuntament de Benidorm haurà de pagar per sentència judicial a l'empresa concessionària de la neteja viària i la recollida de fem, Foment de Construccions i Contractes (FCC), 1,4 milions d'euros més els corresponents interessos de demora a compte de la revisió de preus dels anys 2009, 2010 i 2011. Esta decisió judicial rebaixa en prop de 2 milions d'euros la pretensió inicial de FCC i dóna per bona la quantia fixada per l'auditoria externa contractada per l'Ajuntament.
Del contingut d'esta sentència del Jutjat del Contenciós Administratiu número 1 d'Alacant, datada el passat 23 de desembre i notificada ahir a l'Ajuntament, s'ha adonat a tots els grups municipals en una Junta de Portaveus.
L'origen d'esta sentència està en la sol·licitud de revisió de preus presentada per l'empresa a l'Ajuntament en l'anterior legislatura, concretament a l'agost del 2012, si bé des del 2010 havia presentat un escrit anual en el mateix sentit. En esta sol·licitud, FCC indicava que tenia dret a cobrar 3.266.328,83 euros més interessos, en concepte de "diferència entre cànons facturats i cànons revisats" dels anys 2009, 2010 i 2011. Davant la falta de resposta per part de l'Ajuntament, la mercantil va optar per acudir als tribunals per a reclamar el pagament d'esta quantia.
En la seua decisió, el jutge reconeix el dret de la mercantil a cobrar "la diferència entre cànons facturats i cànons revisats dels períodes corresponents a les anualitats del 2009, 2010 i 2011", així com a percebre "els corresponents interessos de demora a computar per a cada exercici". No obstant açò, rebutja la quantia reclamada per l'empresa i s'acull a la plantejada per l'auditoria externa contractada en el seu moment per l'Ajuntament, que parla d'1.409.166,94 euros.
L'alcalde, Toni Pérez, ha explicat que "la controvèrsia estava en la quantitat a la qual ascendia la revisió de preus, ja que, tant Enginyeria com a Intervenció havien certificat en sengles informes que sobre la base del contracte l'empresa tenia dret a demanar-la". L'alcalde ha indicat que en un informe del 2011, i tal com arreplega la sentència, Intervenció reconeixia el dret a la revisió de preus, si bé assenyalava que no es podia abonar per "falta de consignació pressupostària". Posteriorment, en 2013 el mateix departament va indicar que a l'hora de fixar la quantitat calia atenir-se "a l'informe de l'auditoria externa contractada per l'Ajuntament" i que s'ha aportat com a prova testifical durant el procediment.
Pérez ha afegit que "ja s'han donat instruccions perquè de forma immediata es pague l'import corresponent als interessos de demora", que des de l'Àrea Econòmica s'estimen en al voltant de 400.000 euros. Pel que es referix al principal –els 1,4 milions d'euros-, el seu abonament s'inclourà en el pressupost del 2017.