En el Dia de la Comunitat, l'alcalde incidix que "la identitat valenciana mai va ser ni serà excloent"
Benidorm celebra el 9 d'octubre "recuperant el potencial que va ferir la pandèmia" i convençut de "la nostra fortalesa i realitat"
Benidorm ha celebrat hui el 9 d'octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, amb un ple institucional al Castell, que ha congregat a representants de la societat civil de la ciutat. A esta efemèride, Benidorm arriba "recuperant el potencial que va ferir la pandèmia", convençut de "la nostra fortalesa i realitat" i avançant "en la bona direcció" amb "decisió" i "sense deixar a ningú arrere", segons ha assenyalat durant el seu discurs l'alcalde, Toni Pérez.
L'alcalde ha presidit este ple institucional al qual han assistit, entre altres, els diputats autonòmics José Ramón González de Zárate, Manuel Pérez Fenoll i Mario Villar; representants dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat; les Reines de les Festes Majors Patronals, Angélica Morenilla i Daniela Talavera, al costat de les seues corts d'honor; així com guardonats amb la Distinció Cultural 'Ciutat de Benidorm' i entitats cíviques, empresarials, socials i festeres.
Toni Pérez ha destacat que el 9 d'octubre és una cita "per a sentir i demostrar nostra valenciania", i en la qual tornar a "proclamar la nostra identitat valenciana", que "mai va ser ni serà excloent". "Som incloents, oberts a la prosperitat i a l'avanç, hospitalaris i acollidors; som història, present i futur en una terra noble, emprenedora i treballadora", ha afirmat.
En el Dia de la Comunitat Valenciana, "punt de trobada" i "espai d'unitat", l'alcalde s'ha referit a "la necessitat que sempre hem sentit els valencians per deixar bé palés la nostra realitat com a entitat, la nostra identitat com a poble i el nostre lloc en la gran nació que és Espanya". També ha esmentat "la resolució i infinita il·lusió" de Benidorm per continuar sent el gran referent turístic de la Mediterrània, i ha reiterat l'agraïment a "totes aquelles persones, entitats i institucions que en el dia a dia s'esforcen i treballen per a fer un Benidorm millor, en la Comunitat Valenciana, a Espanya i a Europa".
Prèviament al discurs institucional de l'alcalde, s'ha procedit al lliurament de la Distinció Cultural 'Ciutat de Benidorm', que enguany ha recaigut en el fotògraf Jaume Fuster per, ha explicat l'alcalde, "una labor diària i continuada investigant les històries i tradicions de Benidorm" plasmant-les en "llibres, publicacions i exposicions", l'última d'elles en la localitat de Huelva d'Illa Cristina.
Toni Pérez ha desitjat al guardonat que esta distinció "orle el teu currículum i prestigie el teu treball", que té vocació de "perdurar en el temps" per a les "generacions futures". A més, li ha requerit que continue "aprofundint en la nostra arrels i patrimoni", "eixamplant els horitzons de la nostra història" i "capturant, per al coneixement del futur, les xicotetes claus diàries de la nostra grandesa com a poble".
Doctor en Comunicació Audiovisual, Documentació i Història de l'Art per la Universitat Politècnica de València i professor de Fotografia Artística de l'Escola d'Art i Superior de Disseny d'eixa mateixa ciutat, els treballs de Jaume Fuster s'han centrat en l'almadrava i sobretot a la Serra Gelada, destacant el còmic sobre la Torre de les Caletes, una àmplia exposició de fotografies i, més recentment, el pla toponímic que ha permés recuperar, fixar i georeferenciar els punts i enclavaments tant de la part terrestre com marítima del parc natural.
Justament la Serra Gelada ha centrat part de la intervenció de Fuster després de recollir la distinció. Una Serra Gelada que és "font de tot, el meu nucli creatiu, el centre del meu univers, el meu passat, el meu present i el meu futur", i també "últim vincle espiritual amb la nostra història i els nostres avantpassats". Per això, ha asseverat, "com a poble tenim l'obligació moral de preservar, cuidar i protegir la nostra Serra Gelada", un "dels parcs naturals més visitats de la Comunitat Valenciana" i per al qual ha reclamat que s'amplie la seua extensió i abast en la futura revisió del Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN).
El guardonat també ha tingut paraules per a tots els companys i professionals que li han fet costat al llarg de la seua carrera i amb els quals ha col·laborat en els seus diversos treballs, així com per a les institucions que li han donat suport, com és el cas de l'Ajuntament de Benidorm. Emocionat, Jaume Fuster s'ha referit al seu pare, familiars i amics; i ha avançat que d'ací a poc voran la llum nous projectes vinculats a la mina d'ocre del Ti Ximo, a la Cova Gelada i a l'almadrava.
Després de l'acte de hui, Jaume Fuster se suma a la llista d'entitats i personalitat reconegudes amb esta Distinció per la seua aportació i contribució a la promoció cultural, de la qual formen part Jaume Ferrando, l'Associació Cultural i Recreativa 'La Barqueta', 'Pep El Carreró', la Taula del Bon Profit, Pere Maria Orts i Bosch, la Colla de Xirimiters de la Marina, José Fuster 'El Mestre', la Unió Musical de Benidorm, Rafael Alemany, el CEIP Ausiàs March, Miguel Ribes Sogorb, la Societat Musical l'Illa, José Orozco 'Pep Xorroll', Vicente Llorca, el Club de Pilota Benidorm, Jaume Antón, Pasqual Almiñana, Rafael Doménech, Francisco Amillo, Bàrbara Alemany, Francesc Xavier Llorca, Eusebi Chiner, Francisco Pérez 'Quico El Fotògraf', l'Agrupació Coral i Pepe Albero.
Fira del 9 d'octubre
Al final del ple institucional, la comitiva s'ha desplaçat fins al Passeig de Colón i el Parc d'Elx, on des del dissabte s'està celebrant la tradicional Fira del 9 d'octubre, organitzada per la Comissió de Festes Majors Patronals. Una vegada allí, les Reines i dames de les Festes Majors Patronals han interpretat el 'Ball del Peuet' davant la mirada de residents i turistes.