Jorge Olcina advoca per “fer-nos menys dependents de la pluja i buscar nous recursos” i l'alcalde recalca que el camí és “treballar, invertir, ser innovador i avançar”
Benidorm acull les III Jornades ‘Meteorologia, Turisme i Mitjans’, amb el focus en la planificació dels recursos hídrics

L'edifici El Torrejó acull hui i demà les III Jornades ‘Meteorologia, Turisme i Mitjans’ en la qual destacats ponents aborden qüestions relacionades amb la planificació dels recursos hídrics, les emissions de gasos des de l'espai o el canvi de les circulacions atmosfèriques, entre altres temes.
La primera ponència ha arribat de la mà del director del laboratori de Climatologia de la Universitat d'Alacant, Jorge Olcina, que ha analitzat la planificació dels recursos hídrics en el context del canvi climàtic. Olcina ha conclòs que de cara al futur a curt termini “necessitarem dessalació” i ha afirmat que en el context actual “els grans transvasaments els veig complicats”. Per això ha advocat per “fer transvasaments dins de les mateixes conques” i ha instat a conscienciar-se que “hem de fer-nos menys dependents de la pluja i buscar altres recursos hídrics per a les pròximes dècades”. En eixe sentit ha apuntat que “hi ha eines per a no ser dependents”.
El programa ha continuat amb la ponència del catedràtic de Físiques per la UPV, Luis Guanter, amb el títol ‘Visualització de super-emissions des de l'espai’. Ha seguit una taula redona sobre ‘L'aigua que cau del cel a on va?, en la qual participaven Arnaitz Fernández, físic i meteoròleg en EiTB; José Ramón González de Zárate, regidor de Cicle de l'Aigua a Benidorm; Julio Zaragoza, enginyer agrònom; Ciriaco Clemente, gerent de Hidraqua a la Marina Alta i Baixa; i Nacho Espinós, geògraf i soci d'AVANET. La jornada s'ha tancat amb una visita al centre Dinapsis.
Demà dissabte la primera ponència l'oferirà Ángel Rivera, físic i meteoròleg, i versarà sobre el canvi de les circulacions atmosfèriques en el context del canvi climàtic i el cas de la Dana del 29 d'octubre. Li seguirà una taula redona sobre ‘Desinformació 2.0. Del riure a l'estupor’ i la intervenció del director general de Turisme de la Generalitat, Israel Martínez. A la vesprada es posarà el punt final amb una altra taula redona sobre el ‘Decreixement: És possible?’.
L'alcalde de Benidorm, Toni Pérez, ha aprofitat per a donar la benvinguda als ponents i assistents després de la conferència inaugural de Jorge Olcina i ha valorat el model Benidorm, ja que “13 Benidorm alliberarien d'edificacions tot el Mediterrani espanyol”. En eixe punt, l'alcalde ha ressaltat que amb un terme municipal de 38 km² “tenim un 63% de sòl verd”. Altres dades que exemplifiquen la sostenibilitat del model són que el 73% dels desplaçaments són per als vianants o que la ciutat té més del 96% d'efectivitat en la gestió de l'aigua. O que el 34% d'ús d'aigua és regenerada. “I no emprem més perquè no ens deixen” ha afegit.
Pérez ha posat de manifest també que en la via pública la ciutat ja compta amb xarxes d'aigües pluvials, residuals, potable i regenerada. “I eixe trànsit l'hem dut a terme perquè sempre hem fet de la necessitat virtut” ha afirmat. També ha incidit que ja s'han iniciat els tràmits per a una planta dessaladora i ha assegurat que el camí és “treballar, invertir, ser innovador i avançar”. “Ens vam haver de proveir amb vaixells per una gran sequera i cinquanta anys després som un referent mundial en la gestió de l'aigua” ha conclòs.

