L'alcalde destaca la vocació del guardonat com a "servidor públic" i el seu lliurament durant més de tres dècades per a millorar l'ensenyament en la localitat
Ángel Olmo Quesada rep el reconeixement com a Veí Exemplar de Benidorm
Ángel Olmo Quesada ja és Veí Exemplar de Benidorm, una distinció que este divendres li han entregat l'Ajuntament de la ciutat i el Consell Veïnal com a reconeixement a la seua contribució a l'ensenyament de centenars de xiquets de la ciutat, així com la seua aportació cultural, social i humanitària. El lliurament d'esta distinció, inicialment prevista per al passat 31 d'octubre i posposada per la DANA, ha tingut lloc este migdia en la Sala d'actes de l'Ajuntament de Benidorm, en un acte que ha reunit una nombrosa representació de la Corporació municipal i de la societat civil benidormera i en el qual l'alcalde Toni Pérez ha destacat "la vocació com a servidor públic" d'Ángel Olmo i la seua "enorme contribució" per a millorar l'ensenyament i el sistema educatiu a Benidorm.
El premi al Veí Exemplar és un reconeixement que Consistori i Consell Veïnal concedixen cada any a les persones "en les quals concorren valors personals, cívics i ètics destacats i destacables" que poden servir de referència i inspiració per a altres ciutadans. En este cas, la candidatura d'Ángel Olmo com a Veí Exemplar de 2024 ha estat avalada per dos entitats de reconeguda trajectòria a Benidorm: la Confraria del Santíssim Crist del Perdó i de la Bona Mort i la Societat Musical La Nova de Benidorm, entitats de les quals forma part i en les quals ha bolcat bona part de la seua vida. D'elles, el jurat va tindre en compte l'aportació d'Ángel Olmo a l'ensenyament i educació de desenes de generacions de benidormers en la seua condició de mestre, així com a la cultura local i a la societat civil, a més de la seua faceta humanitària.
El primer edil ha expressat que "de tots els reconeixements que tenim l'oportunitat de compartir en esta ciutat, si n'hi ha un que reunix una sèrie de condicions que ho fan molt diferent és este reconeixement al Veí Exemplar", ja que "és un premi sempre encertadíssim, perquè naix del poble, del moviment veïnal i d'associacions de tota índole i en el qual, a més, l'Administració no intervé". Per això, Toni Pérez ha valorat que Ángel Olmo "ha sigut un gran servidor públic que ha contribuït a fer més gran esta ciutat", tant des del pla professional com en l'associatiu, el cultural o l'humanitari.
Així mateix, l'alcalde ha recordat en el seu discurs que "sent Ángel Olmo ja director del llavors col·legi número 12, més tard Els Tolls, va protagonitzar, amb eixos quadrants que feia d'escolarització i juntament amb altres docents, la creació de més de 4.000 llocs escolars públics en esta ciutat en tan sols una dècada, des de l'Educació Infantil fins als nivells de Batxillerat i Formació Professional, sempre de manera callada, sempre elegit pels seus companys directors i formant part de la comissió d'escolarització d'Infantil i Primària i atenent fora d'horari a les famílies de '*nouvinguts' que arribaven a la ciutat i als fills de la qual calia escolaritzar".
Finalment, Toni Pérez també ha destacat la seua aportació al moviment fester, musical, cultural i religiós de la ciutat, per a concloure que "quan fa cinquanta anys, que es compliran l'any que ve, Benidorm et va donar la benvinguda a esta ciutat, Benidorm estava donant la benvinguda a un gran veí, a un veí exemplar dels de veritat".
Per la seua banda, l'homenatjat ha iniciat el seu discurs amb unes paraules de record a la tragèdia en forma de DANA que va obligar a posposar l'acte de lliurament d'este guardó, inicialment previst per al passat 31 d'octubre, després de la qual cosa ha expressat la seua "gratitud, emoció, alegria i satisfacció" per este reconeixement. "No esperava rebre un premi, una distinció tan important per alguna cosa que he realitzat amb il·lusió, amb afecte i sense esperar res a canvi", ha agregat. Ángel Olmo ha fet un repàs de com, al costat de la seua esposa Virtu, va arribar l'any 1975 a Benidorm després d'aprovar una oposició per al Banc Alacantí de Comerç i que, malgrat tot, la seua vocació de mestre li va portar a acabar abandonant este lloc per a centrar la seua vida en l'ensenyament.
Així mateix, ha fet un repàs de la seua àmplia trajectòria dins del sistema educatiu de Benidorm, així com la seua vinculació amb altres entitats socials i culturals, com la Unió Musical i la Societat Musical La Nova, la Comissió de Festes Majors Patronals, l'Associació de Betlemistes o la Confraria del Crist del Perdó i la Bona Mort i Càritas de la parròquia de l'Almudena, sense oblidar tampoc les referències a la seua localitat natal, la jaenesa Ventas del Cañizar, de la història del qual, tradicions i costums va publicar un llibre l'any 2012.
En l'acte també han participat Teresa Garrido, com a encarregada de la concessió d'este guardó en el Consell Veïnal, així com Eusebi Chiner, distingit en 2017 i portaveu del jurat, a més de la regidora de Participació Ciutadana, Ana Pellicer, i la professora del Conservatori Professional de Música José Pérez Barceló, Aroa Blanco.
Des que es va posar en marxa esta distinció ciutadana, el Premi Veí Exemplar ha reconegut la trajectòria i valors de benidormers com Francisco Fenoll Rostoll (2011), Antonio Gonzaga Picó (2012), Francisco Alvado Barber (2013), Carmen Cerdà Garrit (2014), María Rosa González Mata-Rubio i Juan José García Albarrán (a títol pòstum en 2015), Casimiro Vila Esteban (2016), Eusebi Chiner Vives (2017), María Zaragoza Lloret (2018), Jesús Rosillo Jiménez (2019) i Bárbara Pérez Llinares –María del Sufragi–, premiada en l'edició de 2023.
Sobre Ángel Olmo Quesada
Nascut en Las Ventas del Cañizar (Jaén), el 3 de febrer de 1948, Ángel Olmo Quesada és casat, és pare de dos fills i avi de tres nets. Va realitzar estudis de Magisteri i, després de fer classe en diferents col·legis del seu Jaén natal i de la província d'Alacant, com Guardamar del Segura o Petrer, l'any 1975 va deixar el món de la docència i es va traslladar a Benidorm per a treballar en el Banc Alacantí de Comerç, del qual va ser director durant tres anys.
Posteriorment, l'any 1981 va aprovar les oposicions de mestre i el primer col·legi on va exercir amb plaça pròpia va ser el CEIP Bautista Lledó, formant part de l'equip directiu. A este li van seguir el CEIP Ausiàs March, Mestre Gaspar López i Serra Gelada, centre que va contribuir a posar en funcionament. Durant els anys de més afluència de matrícula també va col·laborar amb l'Ajuntament de Benidorm, en la Regidoria d'Educació, com a coordinador de matrícules per a totes les noves famílies que arribaven a Benidorm. L'any 1997 és nomenat director del nou col·legi Els Tolls, el centre públic més gran de la ciutat, on va exercir la docència i direcció fins a la seua jubilació l'any 2008.
Així mateix, des de la seua arribada a Benidorm Ángel Olmo Quesada ha format part de diferents col·lectius culturals i socials. Durant més de vint anys va ser membre de la junta directiva de la Unió Musical de Benidorm, sota la presidència de Jaume Antón. Després de la fundació de la Societat Musical La Nova en 2021 també ha sigut membre de la seua directiva, com a tresorer i vicepresident. Així mateix, ha format part de la Comissió de Festes Majors Patronals com majoral en diferents ocasions; majoral de la Comissió de Sant Antoni en 2008 i penyista durant més de dos dècades en la Penya Con Sal.
A més, és confrare de la Confraria del Crist del Perdó i de la Bona Mort des de 2014 i col·laborador habitual de Càritas en la parròquia de la Verge de l'Almudena, on de manera voluntària i altruista fa un treball actiu d'atenció a les persones amb vulnerabilitat i participa en el repartiment d'aliments a persones en risc d'exclusió.