El govern local proposa al ple exigir a l'Estat que actualitze i abone els recursos que deu als Ajuntaments

El grup municipal del PP també eleva una moció per a reclamar el canvi del model de finançament autonòmic compromés
0
0
El govern local proposa al ple exigir a l'Estat que actualitze i abone els recursos que deu als Ajuntaments
El govern local proposa al ple exigir a l'Estat que actualitze i abone els recursos que deu als Ajuntaments

El govern local proposarà dilluns que ve al ple de la Corporació "exigir al Govern d'Espanya" que "efectue la transferència actualitzada dels recursos derivats de la Participació en Ingressos de l'Estat i de la resta de recursos financers" que li corresponen a Benidorm per l'exercici 2017 i a la resta d'ajuntaments del país —a abonar en 2019—.

Segons recull la moció signada per les portaveus del grup municipal del PP, Lourdes Caselles i Mónica Gómez, en les últimes dates "el Ministeri d'Hisenda ha vingut invocant diferents coartades" per a no fer efectives "les obligacions econòmiques financeres que té contretes" per llei amb els Ajuntaments. Així, des de l'Executiu Central s'escuden "de manera completament fal·laç" en "la concurrència d'un pressupost prorrogat i les limitacions d'un Govern en funcions" per a "negar el que constitucionalment és un dret de les Entitats Local i, per tant, dels ciutadans que residixen en cadascuna d'elles".

A la falta d'abonament d'estes liquidacions, que afecten el desenvolupament competencial, cal sumar l'absència de suport del Govern als Ajuntaments per a contribuir l'"esforç pressupostari que estan fent les entitats locals per a atendre l'increment de les retribucions dels empleats públics" de les mateixes previst en el Reial Decret Llei 24/2018 i que ha suposat un increment en la despesa de Personal. Per este motiu la proposta incloga "reclamar al Govern d'Espanya els recursos necessaris per a donar suport a eixe esforç" i "la convocatòria urgent de la Comissió Nacional d'Administració Local" per a "acordar solucions immediates".

Així mateix, i també en matèria econòmica, el ple votarà el dilluns una altra moció del grup municipal del PP per a instar al Govern d'Espanya "a realitzar una reforma immediata del sistema de finançament autonòmic que possibilite als valencians disposar dels recursos suficients per a poder gaudir d'uns serveis públics de qualitat".

Esta proposta exigix també al Govern Central que reconega "els dèficits de finançament acumulats", així com reclamar "mecanismes de compensació". Referent a això, la portaveu del govern local ha assenyalat que "la falta d'un finançament just provoca que no estiguen garantits els principis d'igualtat, equitat, transparència i corresponsabilitat fiscal", perjudicant clarament els ciutadans de la Comunitat Valenciana.