El Consorci garantix el proveïment per a tot l'any i torna a reclamar basses i millores en els embassaments

A hores d'ara, la Marina Baixa pràcticament ha aconseguit la pluviometria normal anual
0
0
Toni Pérez.
Toni Pérez.

El confinamiento ha hecho caer la demanda casi un 20%

El Consorci d'Aigües de la Marina Baixa ha confirmat hui que el proveïment per a consum humà i reg "està garantit" per a tot l'any 2020, i ha insistit a reclamar, una vegada més, mesures que augmenten la capacitat dels embassaments així com la creació de basses que permeten emmagatzemar més aigua en períodes extraordinaris de pluja. Així es recull en l'informe emés per l'entitat la setmana passada i del qual s'ha donat compte en la Junta General celebrada hui telemàticament, que ha presidit el president de la Diputació Provincial d'Alacant, Carlos Mazón, i en la qual ha participat l'alcalde, Toni Pérez, i l'edil Aida García Mayor.

Toni Pérez ha recordat que "el temporal Glòria del gener passat va omplir els embassaments i els aqüífers de la comarca, però també va servir per a constatar una realitat ja endèmica: la falta d'infraestructures que ens permeten aprofitar estos períodes i emmagatzemar més aigua per a garantir els recursos en els pròxims quatre anys i per a afrontar futurs períodes de sequera sense haver de demanar aportacions externes".

L'alcalde ha recalcat que "tal com es fa patent en els informes del Consorci, el Govern Central fa molts anys que no aportainversions que generen recursos en el sistema, mentre des de la comarca no parem de reclamar millores que ens permeten incrementar la nostra capacitat d'emmagatzematge". Entre aqueixes millores es troben "la neteja dels llits dels pantans de l'Amadorio i Guadalest o l'execució de basses que recullen l'aigua que s'allibera cada vegada que s'obrin les comportes de tots dos embassaments i que actualment acaba en la mar".

Toni Pérez ha indicat que "l'última vegada que es van obrir les comportes va ser, justament, coincidint amb el temporal Glòria, una acció que es va saldar a més amb danys en la plataforma on se situa la Conducció General de Guadalest; danys que s'ha sol·licitat que s'incloguen en el Decret aprovat pel Ministeri i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX)".

Segons les dades traslladades per l'alcalde, "entre el temporal Glòria i les pluges caigudes a la comarca durant el primer semestre de 2020 pràcticament hem aconseguit la pluviometria normal en un any hídric a la comarca", entorn dels 550 litres per metre quadrat. Al costat d'eixa pluviometria, Toni Pérez ha destacat el descens de la demanda registrada durant el primer semestre de l'any a conseqüència del confinament per la crisi sanitària de la Covid-19, i que s'ha situat prop del 20%.