Benidorm s'adherix a les ajudes parèntesis del Pla Resistir aportant prop de 790.000 euros

El ple aprova unir-se a esta iniciativa cofinançada per Ajuntaments, Diputacions i Consell, i que arribarà a l'hostaleria, comerç i establiments turístics.
0
0
Benidorm s'adherix a les ajudes parèntesis del Pla Resistir aportant prop de 790.000 euros
Benidorm s'adherix a les ajudes parèntesis del Pla Resistir aportant prop de 790.000 euros

Llum verda al conveni de mutu acord per a licitar l'estació d'autobusos

El ple de la Corporació municipal ha aprovat hui en sessió telemàtica l'adhesió al denominat Pla Resistir, que inclou ajudes directes a sectors castigats per la pandèmia i al qual l'Ajuntament de Benidorm aportarà prop de 790.000 euros. Per unanimitat, el ple ha recolzat la proposta del govern local, que ha esmenat així una moció del grup municipal socialista sobre plans d'ajudes per la crisi de la Covid-19.

La portaveu adjunta del govern, Mónica Gómez, ha explicat que segons el decret de la Generalitat Valenciana, dins del programa 'Ajudes Parèntesis' del Pla Resistir l'Ajuntament ha d'aportar el 15% de l'import de les ajudes previstes per a Benidorm, que supera els 5 milions d'euros. La resta de l'aportació serà a càrrec de la mateixa Generalitat i de la Diputació Provincial d'Alacant. La portaveu adjunta ha destacat que "segons els càlculs fets pel govern autonòmic, i sobre la base de les empreses que segons els mateixos reunixen determinats requisits, Benidorm és la cinquena ciutat de la Comunitat Valenciana amb un major volum de negocis i establiments afectats per la pandèmia i per les mesures restrictives adoptades per a frenar l'avanç de la Covid-19, com puguen ser el tancament perimetral de la regió o de l'hostaleria".

Gómez ha aclarit que "al marge de la participació en este pla, l'Ajuntament de Benidorm té previst llançar novament una línia d'ajudes per a empreses, comerços, pimes i autònoms, enfocada a minorar els efectes econòmics que la pandèmia ha ocasionat en el teixit productiu local amb una inversió inicial ja contemplada de 2,5 milions d'euros".

Així mateix, la portaveu adjunta ha informat que s'estan ultimant les bases de les ajudes a famílies enfront de la Covid-19, per a les quals s'han reservat inicialment altres 2,5 milions d'euros dins d'"una partida ampliable" i les bases de la qual es van abordar ahir en Junta de Portaveus després d'haver sigut entregades als grups de l'oposició dimarts passat, dia 26.

Amb este acord plenari, Benidorm és un dels primers municipis de la regió a donar viabilitat a la seua adhesió al Pla Resistir, que preveu ajudes de 2.000 euros per cada persona autònoma o microempresa, amb trams de millora de 200 euros per empleat afiliat a la Seguretat Social a 31 de desembre de 2020, i de la tramitació del qual s'encarregaran els mateixos Ajuntaments.

Per majoria, el ple ha aprovat el conveni entre l'Ajuntament i la mercantil Estació d'Autobusos SL per a regularitzar el contracte de construcció i explotació de la terminal en execució d'una sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), que insta a tornar a licitar tot el complex. La portaveu del govern local, Lourdes Caselles, ha recordat que este conveni ha sigut redactat "per la comissió paritària" encarregada de la resolució del contracte de mutu acord i en compliment el mandat plenari del passat 26 d'octubre.

Caselles ha recalcat que "no hi ha objeccions tècniques al conveni", que dimana de les actes de la mateixa comissió paritària, formada per tècnics de l'Ajuntament i representants de l'empresa concessionària.

A grans trets, el conveni contempla liquidar l'estació d'autobusos per un import màxim de 24,5 milions d'euros, quantia que no comportarà cap desemborsament a l'Ajuntament ja es cobrirà en la nova licitació, a realitzar en un termini màxim de sis mesos –amb possibilitat d'afegir un termini addicional de tres mesos per si requerisca una segona licitació–. Segons els termes del conveni, l'actual concessionari abandonarà l'estació i les zones d'ús comercial i hoteler deixant les instal·lacions en perfecte estat. Per a això, Estació d'Autobusos de Benidorm SL haurà d'executar un projecte de rehabilitació integral del complex que ascendix a 287,141,07 euros. Així mateix, la mercantil continuarà prestant servei fins a l'existència d'un nou concessionari.

En la mateixa sessió, per majoria s'ha aprovat iniciar l'expedient de revisió d'ofici del conveni urbanístic signat l'abril de 2003 per l'Ajuntament amb Antonio Manuel Puchades i altres persones jurídiques de naturalesa mercantil amb relació al desenvolupament del sector APR-7. L'edil d'Urbanisme, Lourdes Caselles, ha explicat que "els informes tècnics" indiquen que és procedent seguir la fórmula de la revisió d'ofici d'este conveni", igual que es va fer en el passat ple amb el formalitzat amb una altra mercantil. Amb l'inici d'este expedient "es dona tràmit d'audiència als interessats, prèviament a sol·licitar dictamen del Consell Jurídic Consultiu (CJC)" sobre este tema.

Per unanimitat, la Corporació ha secundat iniciar el procediment de concessió de distincions i condecoracions per part de la Generalitat Valenciana, en la modalitat de felicitacions públiques, per a l'agent de la Policia Local Pedro José Moya Gisbert. El regidor de Seguretat Ciutadana, Lorenzo Martínez, ha explicat que amb este expedient es vol reconéixer el "servei especialment meritori" prestat per este agent, que el passat 14 de desembre "i fins a l'arribada del SAMU va practicar maniobres de reanimació a un bebé que es trobava semiinconscient i que tenia dificultats respiratòries". Martínez ha assenyalat que esta intervenció reflectix "la professionalitat i bon fer" dels integrants del Cos de Policia Local.

Amb idèntic resultat, ha prosperat una moció del grup municipal del PP, esmenada per PSOE i Cs, perquè s'adopten mesures per a rebaixar el preu de la llum i "evitar així llastrar l'economia de les llars" en un moment de crisi com l'actual. En la moció es fa referent a la "pujada històrica del preu de la llum" registrada fins a dos ocasions durant la passada 'onada de fred' i planteja diferents mesures per a rebaixar el cost d'esta energia a Espanya, la cinquena més elevada d'Europa en 2019.

Així, en el text aprovat es reclama "el tipus de gravamen que s'aplica a la producció d'energia elèctrica" del 7% al 0%, que "els costos reguladors" que s'inclouen en la factura per a assumir el dèficit del sector "es financen amb càrrec als Pressupostos Generals de l'Estat", i que es rebaixe el tipus impositiu de l'IVA al 4% equiparant-lo al d'altres països de l'entorn i al qual s'aplica a altres subministraments bàsics.

Mocions de l'oposició

Així mateix, per majoria s'ha aprovat una moció del grup municipal Cs per a instar el Consell per a protegir les persones majors i cuidadors enfront de la Covid-19. La moció sol·licita que el govern valencià proveïsca d'equips de protecció a tots els treballadors que atenen persones majors, a implantar mesures de protecció a majors en situació de dependència que viuen fora de residències, a assimilar el calendari de vacunació del personal de residències als professionals de cures domiciliàries, així com a incrementar les mesures de desinfecció en residències i centres de dia. A més, es reclama al Consell que es realitzen proves diagnòstiques de Covid-19 periòdiques tant a residents com a treballadors de residències de majors i centres de dia, i que els residents puguen eixir de les instal·lacions per a rebre atenció mèdica en els municipis que es troben en nivell 3 d'alerta.