Benidorm obri al públic el 'castellum' del Tossal després de finalitzar el projecte de consolidació i museïtzació

És l'únic fortí romà de l'època tardorepublicana excavat "en extensió" i serà un referent internacional
0
0
Benidorm obri al públic el 'castellum' del Tossal després de finalitzar el projecte de consolidació i museïtzació
Benidorm obri al públic el 'castellum' del Tossal després de finalitzar el projecte de consolidació i museïtzació

A mitjan setembre es faran visites guiades

Este matí una important delegació del Consistori municipal encapçalada per l'alcalde Toni Pérez i la regidora de Patrimoni Històric Ana Pellicer, han girat visita a les actuacions que han finalitzat la museïtzació del 'castellum' romà del Tossal de la Cala, del segle I aC.

El resultat és fruit dels treballs iniciats en 2017 i que hui han aconseguit fase de plenitud posant a l'abast de tots els residents i visitants la realitat d'una estructura de característiques úniques, ben documentada en la Història.

Per a l'alcalde, Toni Pérez, la museïtzació del 'castellum' és també "un homenatge a totes les generacions de benidormers que no el van gaudir; que es van fer grans sense saber que ja eren grans per si mateix", destacant la importància que els arqueòlegs Feliciana Sala i Jesús Moratalla havien destacat davant els sis panells explicatius –en castellà, valencià i anglés– sobre els aspectes més destacats de l'estructura i utilitat d'esta construcció militar romà..

Sala i Moratalla van explicar que han desenvolupat la seua labor sobre un jaciment molt treballat pel pas del temps i persones i que han aconseguit col·locar este fortí romà en les referències d'estudi del segle I aC.

Pérez va indicar la voluntat de "posar recursos a disposició la ciència, la investigació i l'arqueologia per a realçar la història de Benidorm" per a dedicar-li-ho també a les noves generacions de benidormers" perquè té el sentit de la Història.

Va destacar l'alcalde el seu convenciment, al costat dels arqueòlegs, que el 20% del jaciment que queda per treballar "tanca molt més" i que les actuacions dutes a terme ara busquen "la difusió i pedagogia cultural d'un passat amb rellevant interés històric".

Va recordar Toni Pérez que, després de 5 campanyes estiuenques en col·laboració amb la Universitat d'Alacant, en 2017 va realitzar una inversió inicial de 105.000 € "que ens van permetre un salt en qualitat en la intervenció" com a avantsala del projecte ara finalitzat, quantificat per la regidoria de Patrimoni Històric en prop de 500.000 €, dels quals vam obtindre 205.000 € de fons FEDER i 292.000 € novament a càrrec del pressupost municipal, completant tot el procés desenvolupat: obres de consolidació del fortí; exhumació de les estades localitzades en anteriors campanyes arqueològiques, reivindicació del jaciment, millorar l'accessibilitat, els elements pedagògics, així com l'aspecte estètic i visual. Ja en els primers dies de març d'enguany, previ al confinament, es va reconstruir la calçada romana principal a partir de la qual s'establix l'itinerari de visita.

L'alcalde va destacar que "cal saber prioritzar: atendre l'urgent, però també l'important" i en esta actuació han coincidit, en el seu moment, totes dos qüestions tal com l'ha tingut en compte, va destacar, des del minut un la Regidoria de Patrimoni històric que lidera Ana Pellicer "que sempre ha tingut molt clar que este era un dels objectius de la seua acció política" i ha reivindicat i afegit "un nou atractiu al potencial de Benidorm".

Este procés ha culminat amb la identificació dels espais i la seua diferenciació en funció de la vida diària del fortí i la instal·lació de panells informatius sobre el 'castellum' i les seues estructures perquè siga comprensible als visitants.

La visita, va destacar l'alcalde davant els membres de la Corporació, "ja està oberta", encara que de moment és restringida per la situació i afecció normativa de la pandèmia, però "a partir de 15 de setembre programarem visites guiades per a tota la població".

En finalitzar la visita la doctora Sala va destacar que el treball havia sigut gratificant en haver recuperat per a la ciència un jaciment arrasat i perdut" que ara "es recupera com a bé immoble patrimonial de la ciutat de Benidorm". En este sentit, Sala va recordar que a partir d'ara "les qüestions de fortificació i arquitectura militar tindrà com a referent el Tossal de la Cala". Per part seua, Jesús Moratalla va assenyalar que estàvem davant un "document històric excepcional, perquè no hi ha més i menys en este estat".