Benidorm manté la seua aposta per la sostenibilitat i el reciclatge fins i tot en pandèmia

Les dades confirmen el compromís dels residents amb el medi ambient
0
0
Benidorm manté la seua aposta per la sostenibilitat i el reciclatge fins i tot en pandèmia
Benidorm manté la seua aposta per la sostenibilitat i el reciclatge fins i tot en pandèmia

Encara que la pandèmia ha fet efecte en les xifres d'ocupació, amb un compromís molt arrelat en la població, Benidorm ha mantingut el seu comptant de sostenibilitat i ha continuat consumint eficientment i reciclant vidre, paper i cartó, roba i piles.

2020 ha suposat un trànsit de deu mesos molt per davall de les xifres habituals de Benidorm, la qual cosa s'ha manifestat en una reducció en els números absoluts de consum i reciclatge.

Quant al consum d'aigua, les dades reflectixen una caiguda anual del 29% respecte a l'any anterior. Dels 10,2 milions de metres cúbics de 2019 hem passat als 7,3 milions de 2020. Una qüestió principal, ha assenyalat el regidor José Ramón González De Zárate, és que "la comparativa de gener 2021 amb gener 2020, que encara no estàvem afectats per la pandèmia, reflectix un decreixement en la línia general de l'any".

Quant a residus sòlids urbans, les dades assenyalen un minvament important. Enfront de les 57.100 tones de 2019, en 2020 s'ha recollit un 40% menys, fins a les 34.500 tones.

Tant en producció de fems com en consum d'aigua de 2020, va destacar el regidor "es constata que febrer va ser un mes de creixement, en la tònica de previsions que es manejaven. Per contra, ja afectats per les restriccions de la pandèmia, abril i maig han sigut els mesos amb xifres més baixes.

Detallant va destacar que en el primer trimestre de 2020, el mes de març sobretot, "amb l'estat d'alarma, va començar a percebre's la reducció de la producció de residus sòlids", amb un segon trimestre amb xifres per davall de la meitat respecte a l'any anterior. Els mesos de juliol, agost i setembre van recollir la levíssima recuperació de l'ocupació turística i el quart trimestre va reflectir la situació, tornant al 50% de l'any 2019. En el conjunt, de l'any, la producció ha sigut del 60% de la de l'any anterior. El balanç del consum d'aigua ha anat en la mateixa tònica.

Per al regidor José Ramón González "estes xifres evidencien que el turisme, en situació de normalitat, ve a generar el 50% de consum d'aigua i producció de residus del total, superant les dades de la població de dret". De Zárate va puntualitzar que "entre els residents comptem ara mateix més població que la de dret".

Benidorm, ha insistit, "és molt atípic" i esta característica d'atipicitat queda reflectida en les ràtios. Així, "la ràtio real de Benidorm caldria fixar-la en poc més de 400 quilos per habitant i any". Esta quantitat es troba per davall de la mitjana espanyola /476 kg/hab./any) i de la mitjana de la UE (502 kg/hab./any), amb les dades d'Eurostat. I esta xifra per a Benidorm, va destacar De Zárate, "evidència l'aposta pel reciclatge i la sostenibilitat que és, en una constant habitual de la població de Benidorm".

Per part seua, la regidora de Medi Ambient, Mónica Gómez, va assenyalar "el compromís mediambiental de Benidorm que enmig d'una crisi sanitària ha continuat mantenint l'hàbit i acudint a l'ecoparc punt net de la Foia del Ca i a l'ecoparc mòbil que es desplaça per barris"

Amb una reducció neta de l'activitat de l'hostaleria, va precisar la regidora Gómez, "Benidorm ha sigut capaç de recollir 1.751 tones de vidre; quantitat llunyana al rècord de 2019 de 3.821 tones, però que posa d'evidència va destacar, "la responsabilitat ciutadana".

En este sentit de responsabilitat i compromís encara amb situació de confinament i restriccions, la regidora va assenyalar la que "Benidorm ha continuat portant piles als opis de la via pública i altres punts de recollida, portant paper i cartó als contenidors blaus; plàstics, landes i brics als grocs; vidre als verds i també roba".

I quant a xifres absolutes, la reducció que 2020 ha portat a tots els segments també ha aconseguit la utilització d'aigua reciclada el consum de la qual només representat un minvament del 8% respecte a l'any anterior.