EL TEMPS A BENIDORM ARA

22

09:53 AM

HORA BENIDORM

19ºC

Poc núvol

SO 30km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

La inscripció estava pendent des de 1984 i en els últims anys ha sigut reclamada per Benidorm en reiterades ocasions

El 'castellum' del Tossal de la Cala ja és BIC

03 agost 2023
Tossal de La Cala en Benidorm.

Amb la incorporació del jaciment, la ciutat compta ja amb tres béns d'interés cultural.

El 'castellum' Tossal de la Cala ja és Bé d'Interés Cultural (BIC). La Conselleria de Cultura va procedir el passat 7 de juliol a la inscripció del fortí romà del segle I abans de Crist en la secció primera de l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià, completant així un procés que es va iniciar en 1984 i que des de l'Ajuntament de Benidorm s'havia reclamat en reiterades ocasions en els últims anys, l'última d'elles el mes de març passat.

L'alcalde, Toni Pérez, ha assenyalat que "esta inscripció constituïx la culminació d'una reivindicació justa, en la qual l'Ajuntament ha perseverat i en la qual sempre s'ha anat de bracet de la comunitat acadèmica, que en successius informes i publicacions científiques ha incidit en la importància cabdal d'este jaciment, el que més informació ha llançat fins a la data als arqueòlegs sobre les construccions militars de la Roma republicana".

"Parlem –ha aprofundit– d'un jaciment amb un indubtable valor patrimonial, ara per fi reconegut oficialment, en el qual l'Ajuntament ha invertit importants recursos econòmics, tant propis com obtinguts d'Europa, amb l'objectiu de recuperar-lo i fer-lo valdre, conscients a més del seu potencial i dimensió turística".

De fet, enguany s'han emprés les obres de museïtzació integral del 'castellum', amb una inversió d'una mica més de 400.000 euros dins del Pla de Sostenibilitat Turística 'Benidorm DTI+Segur'. Amb este projecte s'ha intervingut en espais que fins hui pràcticament no s'havien excavat per a acabar de delimitar la fortificació, s'ha aconseguit un jaciment encara més accessible i s'estan protegint les restes i troballes més significatives i singulars.

Unes obres que s'han suspés parcialment per a facilitar la visita al conjunt del jaciment durant l'època estival i que es reprendran després de l'estiu, moment en el qual es procedirà a instal·lar l'estructura de protecció del relleu localitzat a principis de 2020; una inscultura d'excepcional transcendència històrica i que actualment es troba oculta.

Toni Pérez ha incidit que "el reconeixement del Tossal de la Cala com BIC obri la porta a la captació de nous fons per a continuar aprofundint en el jaciment", al mateix temps que "ve a engrossir la llista de ben patrimonials de primer nivell de Benidorm". Així, "amb el 'castellum' ja són tres els BIC que atresora la ciutat, que ja tenia reconeguts i inscrits com a tal la Torre de les Caletes i la Torre de Morales".

Tossal de La Cala en Benidorm.
Audios relacionados
Corte voz 1 Toni Pérez
Audio file
Audios relacionados
Corte voz 2 Toni Pérez
Audio file
Audios relacionados
Corte voz 3 Toni Pérez
Audio file
Audios relacionados
Corte voz 4 Toni Pérez
Audio file