EL TEMPS A BENIDORM ARA

30

22:47 PM

HORA BENIDORM

8ºC

Cel clar

O 10km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS FEDER

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

A l'octubre es complirà el centenari del naixement del poeta benidormer mort en 1998

Benidorm ret homenatge a Pep 'El Carreró' amb un concurs de composició musical

20 juliol 2020
Benidorm rinde homenaje a Pep ‘El Carreró’ con un concurso de composición musical

El premi per musicar 'Autopoesia' serà de 3.000 euros

L'Ajuntament de Benidorm, a través de la Regidoria de Cultura, homenatjarà el poeta i rapsode Josep Zaragoza Pérez, Pep 'El Carreró' amb el Concurs de Composició Musical que portarà el seu nom i que consistirà en musicar d'un dels seus poemes més coneguts: 'Autopoesia'. Així ho ha anunciat hui el regidor de Cultura, Jaime Jesús Pérez, qui ha precisat que "hi haurà un únic premi al guanyador de 3.000 euros i un trofeu, patrocinats per l'Ajuntament".

Pep 'El Carreró', va nàixer el 24 d'octubre de 1920 a Benidorm, en el si d'una família de pescadors. "Benidormer, almadraver i poeta" –ha assenyalat Jaime Jesús Pérez– és considerat com "el poeta oficial" del poble, ja que intervenia com a rapsode "en la quasi totalitat dels actes festius que tenien lloc en el municipi".

El responsable de cultura ha recordat que 'El Carreró' no va poder completar la seua formació acadèmica però que "l'amor al seu poble, a la seua cultura, a la seua llengua i a la poesia" li va portar, "de manera autodidàctica", a ser reconegut com el gran poeta de Benidorm, ciutat a la qual va servir com a funcionari des de l'observatori meteorològic i posteriorment a la biblioteca municipal.

En els anys setanta, a través de la 'Taula del Bon Profit' (la reunió cultural i gastronòmica que es realitza a Benidorm i la Marina Baixa l'últim divendres de cada mes), 'El Carreró' va començar a fer públiques les seues composicions poètiques, la majoria de caràcter costumista, tant en valencià com en castellà, quartetes heptasil·làbiques que es van popularitzar ràpidament.

Sobre la temàtica de la seua obra, Pérez ha destacat les que "evoquen persones, com 'la poesia del Ti Nadal' o 'A mi esposa'; la descripció de paisatges com 'El barri de les Roques' o 'L'Illa'; de treballs com 'Un dia en l'almadrava' o 'La Tarrafa'; o esdeveniments i costums del Benidorm antic com 'La cacera del paixarell' o 'La partida de pilota'".

L'edil de Cultura ha recordat que en 2009, a iniciativa de músics de la Societat Musical (SM) l'Illa de Benidorm es van musicar cinc poemes seus "en l'obra conjunta 'De la Cala al Racó'", composta per 'El tabalet dels reis' de Joan Alborch; 'Un dia en l'almadrava', de Benjamí Francés; 'El llobarro del Mal Pas', de Josep Cano; 'Quin dàtil', de Joan Enric Canet; i 'Renoms', de Ximo Cano. El 9 d'Octubre d'aquell any es va estrenar la composició amb un concert de la SM d'homenatge al poeta.

Amb este nou Concurs de Composició l'Ajuntament pretén "impulsar el coneixement de la seua obra –precisa Jaime Jesús Pérez– destacar les seues composicions en valencià i potenciar la seua paraula per mitjà de la música". Les bases del certamen es publicaran en el Butlletí Oficial de la Província (BOP) i fins a setembre podran presentar-se les propostes sobre 'Autopoesia' que podran ser per a "cantant solista, mezzosoprano i banda o bé per a narrador i banda". Les peces originals tindran una duració "entre els 4 i els 8 minuts" i els originals "s'hauran d'ajustar a la plantilla tradicional de bandes de música".

El jurat del Concurs de Composició Poeta Josep Zaragoza estarà format els autors de 'De la Cala al Racó' i per qui fora director de la SM l'Illa i el seu director en 2009, durant el primer homenatge a Pep 'El Carreró', José Antonio Espinosa. Cal recordar que l'Ajuntament de Benidorm va dedicar al poeta, en 2011, un carrer en el barri antic de la ciutat.