EL TEMPS A BENIDORM ARA

19

15:20 PM

HORA BENIDORM

15ºC

Cel clar

S 10km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

El pla s'aprovarà en ple este mes i s'avança a la normativa autonòmica

Benidorm presenta el seu Pla d'Adaptació davant el Canvi Climàtic, pioner a Espanya i amb 54 accions, algunes ja en marxa

13 abril 2022
Alcaldía

El document s'ha planificat de la mà del professor Jorge Olcina i d'Intel·ligència Climàtica.
S'ha diagnosticat la situació actual, s'han previst els riscos i afeccions a cada sector, i s'han definit les línies d'actuació i accions a implementar a curt i mitjà termini.

Benidorm ja ha completat el seu Pla d'Adaptació davant el Canvi Climàtic (PACC), pioner a Espanya i que contempla 13 línies estratègiques de treball i 54 accions a desenvolupar a curt i mitjà termini. L'alcalde, Toni Pérez; Jorge Olcina, catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat d'Alacant (UA); el director tècnic d'Intel·ligència Climàtica, Pablo Mirete; i l'enginyer cap de l'Ajuntament, Vicente Mayor; han presentat hui les línies mestres del document, que s'aprovarà a la fi de mes en ple.

Tant l'alcalde com Jorge Olcina han exposat que el PACC és "un full de ruta" de per on ha d'anar l'acció municipal per a aconseguir un doble objectiu: "evitar continuar perjudicant el planeta amb l'acció humana" i "adoptar mesures que permeten mitigar els efectes del canvi climàtic" sobre el territori i també sobre "l'economia i la societat".

Toni Pérez ha indicat que amb este document Benidorm desenvolupa un pla d'acció propi avançant-se a la normativa autonòmica, i ha aclarit que "algunes de les 54 accions" recollides en el PACC ja "s'estan implementant" com és el cas de la Zona de Baixes Emissions en Armada Espanyola.

L'alcalde ha recordat que a la fi de 2019 Benidorm va prendre el guant llançat pel mateix Jorge Olcina, que advocava perquè les ciutats de més de 50.000 habitants desplegaren un pla d'estes característiques. L'Ajuntament va assumir llavors "el seu compromís" de dur a terme un PACC que ja està ultimat i que marcarà altres plans municipals en marxa.

Durant este temps s'ha treballat en les tendències climàtiques que s'esperen per al terme municipal en les pròximes huit dècades, quins espais marins i terrestres a protegir, en la influència del canvi climàtic sobre la franja costanera, en el possible impacte del mateix en la societat i sectors econòmics –amb especial atenció al turisme–, i en la conscienciació i divulgació de mesures.

Jorge Olcina també ha posat de manifest l'aposta de Benidorm per a adaptar-se al canvi climàtic en indicar que és "la primera ciutat de més de 50.000 habitants que té un pla d'este tipus; és una ciutat que vol preparar-se per al futur". En aqueix punt, el professor ha incidit en el model de ciutat compacta de Benidorm com "el més sostenible i eficient". Per això, ha dit, "amb este pla volíem que Benidorm fora el botó de mostra que activara a altres municipis de la Comunitat Valenciana".

Olcina ha exposat la conjuntura global actual i s'ha centrat en la zona mediterrània per a avançar que "tindrà manifestacions extremes més freqüents perquè no podem reduir els nivells de CO₂". Això es traduirà en un major nombre de nits tropicals –"ja no baixem de 90 a l'any"– i canvis en l'estacionalitat i quantia de les pluges.

Per a combatre el canvi climàtic hi ha dos formes, ha explicat Olcina, que són "la mitigació, mitjançant la reducció d'emissions, i l'adaptació". En eixe sentit ha recalcat la importància de les administracions locals i les accions que puguen dur a terme. "Els municipis han de posar-se les piles com més prompte millor" ha afegit.

Respecte a Benidorm, ha precisat que el pla ha establit una sèrie de riscos per sectors i, segons aqueixos indicadors "tot el relacionat amb el turisme i l'urbanisme són els que menys risc presenten perquè són els que s'han sabut preparar en els últims anys". Una afirmació que ha fet extensiva a l'Ajuntament, "que ha treballat des de fa anys en una planificació urbana sostenible i en una gestió eficient de l'aigua".

Finalment, en referència al Pla d'Adaptació al Canvi Climàtic ha subratllat que es tracta d'"un pla a mitjà i llarg termini, un full de ruta, una estratègia que marca la pauta a seguir". "No hi ha marxa arrere i com més tarden a entendre-ho els municipis, serà pitjor per a ells" ha finalitzat.

A grans trets, per a incrementar la resiliència de Benidorm enfront del canvi climàtic, el document proposa renaturalitzar el terme municipal, millorant amb això també la qualitat de vida. En este aspecte, ha recordat, que l'Ajuntament ha sol·licitat una subvenció de fons Next Generation per a desenvolupar un projecte en esta línia.

També planteja fomentar la conservació de la biodiversitat; millorar el disseny i l'adaptabilitat de la ciutat; promocionar l'ús d'energies renovables, l'autoconsum i l'eficiència i sensibilitzar a informar la societat buscant la proactivitat de residents i turistes; i millorar els impactes del turisme. I tot això, coordinat des de per un òrgan intern que tutelarà la implementació i desenvolupament d'estes mesures.

Audios relacionados
Corte voz 1 Toni Pérez
Audio file
Audios relacionados
Corte voz 2 Toni Pérez
Audio file
Audios relacionados
Corte voz 3 Toni Pérez
Audio file
Audios relacionados
Corte voz 4 Toni Pérez
Audio file
Audios relacionados
Corte voz 5 Jorge Olcina
Audio file
Audios relacionados
Corte voz 6 Jorge Olcina
Audio file
Audios relacionados
Corte voz 7 Jorge Olcina
Audio file
Audios relacionados
Corte voz 8 Jorge Olcina
Audio file
Audios relacionados
Corte voz 9 Jorge Olcina
Audio file
Audios relacionados
Corte voz 10 Jorge Olcina
Audio file