EL TEMPS A BENIDORM ARA

21

07:05 AM

HORA BENIDORM

ºC

TEMPERATURA

ACTUAL

km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

L'efemèride, iniciada el 15 de maig de 2022, ha servit per a recordar i difondre la seua figura, obres, accions i llegat

Benidorm finalitza este diumenge l''Any Pedro Zaragoza Orts' amb una traca al Parc d'Elx

12 maig 2023
Benidorm finaliza este domingo el ‘Año Pedro Zaragoza Orts’ con una traca en el Parque de Elche

Este pròxim diumenge l'Ajuntament de Benidorm posarà fi a l''Any Pedro Zaragoza Orts' que es va instituir amb motiu del centenari del seu naixement i que s'ha prolongat des del passat 15 de maig de 2022 fins al 14 de maig d'enguany. L'efemèride ha servit per a recordar i difondre la figura del polític local, les seues obres, accions i llegat.

Així, a les 18.30 hores del diumenge 14, es dispararà una traca al Parc d'Elx, en un punt pròxim a la font d'este recinte on es troba la pedra que rememora la portada de l'aigua a la ciutat. Un acte que servirà com a homenatge a Pedro Zaragoza, qui tenia com a costum finalitzar els seus actes més destacats amb el tret d'una traca.

Al llarg d'enguany que ara acaba, l'Ajuntament i diverses institucions han celebrat esdeveniments amb este motiu, que van començar el mateix 15 de maig de l'any passat –el dia que haguera complit cent anys– amb la commemoració d'aquella 'portada de l'aigua' a Benidorm. Va ser un acte "senzill i molt simbòlic", com ho va descriure l'alcalde Toni Pérez, que va consistir en la col·locació d'una altra pedra en la plaça de la Hispanitat amb la inscripció 'A la il·lusió d'un poble', en clara analogia amb la qual el mateix Pedro Zaragoza va col·locar al Parc d'Elx un 28 de febrer de 1960 amb la llegenda 'D'il·lusió també es viu'.

El 30 de maig també es va celebrar una taula redona sota el títol 'I Benidorm va despertar: Pedro Zaragoza Orts' organitzada per la Regidoria de Cultura i la Fundació Frax, que li ha dedicat diverses conferències. Igualment, el 23 de setembre es va inaugurar la mostra de l'artista Malagón amb 19 il·lustracions, en cadascuna de les quals es recollia un capítol o aspecte de la seua figura, amb textos d'Albert Alcaraz.

Entre les conferències organitzades destaca una protagonitzada per arquitectes que versava sobre 'L'arquitectura del Pla General de 1956' en la qual es van exposar els avantatges d'aquell Pla General destacant la gran visió de futur de Saragossa.

La càtedra Pedro Zaragoza Orts de la Universitat d'Alacant també es va sumar als actes commemoratius, amb l'anunci de la creació d'una web en la qual es recollirien estudis, articles i investigacions sobre Pedro Saragossa i Benidorm.

I el Club d'Opinió Benidorm també va organitzar una xarrada homenatge amb el títol 'Pedro Zaragoza Orts. Alcalde de Benidorm' que va ser impartida pel seu fill Francisco Zaragoza en la qual va abundar en aspectes menys coneguts del seu pare.

Fill Predilecte de Benidorm, la figura i actuació de Pedro Zaragoza fon clau per a la configuració del Benidorm modern, fonamentalment en els àmbits turístic i urbanístic. Va ser, a més, un gran defensor de la comarca i la província, així com valedor fonamental del municipalisme i defensor del finançament dels municipis turístics.

Pedro Zaragoza va nàixer el 15 de maig de 1922 a Benidorm. Després de formar-se a Alacant i l'Escola Nàutica de Barcelona, va desenvolupar diversos treballs com a viatjant de comerç i en l'àmbit empresarial. Després de la defunció del seu pare va tornar a Benidorm com a director de la Caixa d'Estalvis del Sud-est d'Espanya, accedint a l'Alcaldia el 10 de desembre de 1950 i exercint el seu càrrec fins a l'estiu de 1966.

Entre els fets més destacats de la seua gestió està la portada de l'aigua potable a Benidorm o tirar avant un Pla General d'Ordenació Urbana que va definir una concepció urbanística arriscada, futurista i innovadora i que va ser modèlic per a tots els municipis turístics d'Espanya en defensar les platges com cap altre punt del litoral mediterrani. Va saber, a més, trobar i desenvolupar grans fórmules de promoció i idear una forma de màrqueting directe altament efectiva.

No es va oposar a l'ús del biquini a les platges i va donar suport a la celebració d'un Festival de la Cançó que va capitalitzar l'atenció nacional i internacional i que encara hui és un referent reeixit. Una vegada finalitzada la seua etapa política es va llicenciar en Dret, especialitzant-se en urbanisme, i posteriorment es va graduar en Turisme, sent professor honorari de l'Escola de Turisme. En l'últim tram de la seua vida, va iniciar també els estudis de Periodisme.

Probablement, és l'únic espanyol en possessió de Medalles al Mèrit Turístic d'or, plata i bronze.