EL TEMPS A BENIDORM ARA

20

11:31 AM

HORA BENIDORM

24ºC

Cel clar

S 25km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

El ple deixa en suspens la licitació del contracte de neteja i recollida de residus per a refer els plecs i adaptar-los a la resolució del TACRC

Benidorm dona llum verda al major pla parcial de la ciutat i a la cessió de sòl per a construir 91 habitatges protegits per al lloguer

27 març 2024
Benidorm da luz verde al mayor plan parcial de la ciudad y a la cesión de suelo para construir 91 viviendas protegidas para alquiler

L'Ajuntament sol·licita a la Generalitat un reconeixement per a tres agents de la Policia Local i avança en l'autoreglament del Pressupost Participatiu de 2025.

El ple de Benidorm ha aprovat hui de manera definitiva la versió final del Pla Parcial 1/1 'Eixample Llevant', una proposta de la regidora d'Urbanisme, Lourdes Caselles, que ha tirat avant per majoria amb el vot favorable de l'equip de govern del PP, l'abstenció de Vox i el contrari del PSOE. També en matèria urbanística s'ha aprovat la cessió de sòl a l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl d'una parcel·la de propietat municipal de 4.000 metres quadrats per a la construcció de 91 habitatges protegits per a lloguer.

Quant a l'aprovació definitiva del Pla Eixample Llevant, la mateixa significa que els propietaris del sòl poden iniciar els tràmits per a la redacció del projecte d'urbanització i reparcel·lació del sector, que ocupa una superfície de 575.371,20 metres quadrats de sòl. Es tracta del sector urbanístic més important del terme municipal quant a superfície dels quals es recullen en el Pla General de 1990.

El projecte preveu una superfície de 13.917 metres quadrats en dos parcel·les per a usos educatius. Estes parcel·les s'inclouen en els més de 95.000 metres quadrats previstos per a equipaments. El pla parcial contempla, a més, un gran parc central de 61.629 m², quasi 13.000 m² en jardins i més de 23.000 d'espais lliures per als vianants.

El pla parcial destinarà en total un 65% del sòl per a equipaments públics i zones verdes i el 35% per a l'edificació d'habitatges residencials, turístiques i hotels. Els immobles tindran una altura mínima de 20 plantes, "per la qual cosa se seguirà el model de ciutat vertical característic de Benidorm" ha assenyalat la regidora d'Urbanisme, Lourdes Caselles. Segons el projecte, el nombre d'habitatges turístics que es crearan serà de 1.564, mentre que el de pisos residencials serà del voltant de 780. El nombre d'establiments hotelers programats és d'una vintena.

Caselles ha agraït el "treball incansable" dels tècnics en tot este procés "que ja té tots els informes favorables" i ha detallat que "en este pla s'inclouen 660 habitatges de protecció pública, a més d'hotels, habitatges turístics, tres grans espais comercials, sòl dotacional d'ús educatiu, amb carril bici i grans espais per als vianants. En definitiva, una continuïtat del model Benidorm, que el posa en valor".

La titular d'Urbanisme ha incidit en l'existència de "dos parcel·les educatives" i en el fet que "la superfície lucrativa és només del 35% i el 65% restant és zona verda, equipaments, vials per als vianants i de bicicletes. Hi haurà un gran parc central amb infraestructures dotacionals". En eixe punt la regidora ha criticat al grup socialista per la seua oposició a l'aprovació del Pla Parcial i els ha enlletgit que "els dolga que avance, es desenvolupe i siga una realitat en poc temps".

També ha tirat avant per unanimitat la cessió d'una parcel·la en el Pla Parcial Murtal 2 a l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl, a la qual també es transmet la titularitat a títol gratuït, perquè es construïsquen habitatges de protecció pública, que ho serien "en règim de lloguer assequible", segons ha assenyalat el regidor de Patrimoni General, Jaime Jesús Pérez.

"L'Ajuntament continua amb el seu compromís d'impulsar la construcció d'habitatge públic" ha afirmat l'edil, que ha precisat que seran 91 habitatges, la qual cosa convertix esta promoció pública "en la més important a Benidorm en l'etapa democràtica". A més, ha assegurat que "la construcció d'estos habitatges generarà una oportunitat per a les persones beneficiàries i una oportunitat més en el mercat".

La proposta aprovada establix un termini màxim de cinc anys perquè es complisca la construcció d'edificació residencial amb destinació a habitatges de protecció pública i que en el cas d'incompliment la parcel·la revertirà al patrimoni de l'Ajuntament. Igualment, s'indica que l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl serà qui es faça càrrec de les despeses de conservació i manteniment, així com de l'IBI del solar cedit.

Pérez ha recordat que l'anterior Consell "no va fer res en huit anys en matèria d'habitatges de protecció pública" i afegia que "en realitat, l'única cosa que va fer, igual que el govern de Pedro Sánchez, és modificar les lleis de manera que es contradiuen entre si i impossibiliten la construcció d'habitatges a la Comunitat Valenciana". En eixe punt el regidor ha lamentat que siguen "lleis que protegixen més els okupes que als propietaris en comptes d'apostar per mesures incentivadores". Jaime Jesús Pérez ha reiterat el compromís de l'equip de govern per l'impuls de 600 habitatges públics en esta legislatura, igual que el de la Generalitat de construir 10.000 en eixe mateix període. "Ja hi ha un primer paquet de quasi 700 habitatges, de les quals 91 són per a Benidorm" ha conclòs Pérez.

Un altre dels assumptes que també ha tirat avant en el ple per àmplia majoria és la proposta del regidor de Neteja Viària, Luis Navarro, per a deixar en suspens l'expedient d'adjudicació del servei de neteja viària i recollida de residus sòlids urbans, amb la finalitat de refer els plecs de clàusules administratives i de prescripcions tècniques per a adaptar-los a les indicacions establides en la resolució del Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals (TACRC).

Luis Navarro ha recordat que esta suspensió es produïx "a conseqüència del recurs presentat per set dels huit regidors del PSOE", estimat només en part per este Tribunal, i ha enlletgit que este grup municipal "des que es va iniciar el procediment l'any 2020, no ha aportat ni una sola proposta i només ha esperat que s'aprovaren els plecs per a recórrer-los". Igualment, l'edil ha defensat que l'objectiu d'este contracte era "configurar els millors serveis per a Benidorm en una cosa tan sensible com la neteja viària i la recollida de residus", una cosa per la qual, ha confessat, "no ens sentim culpables".

En la seua intervenció, l'edil de l'àrea també ha esmentat que els plecs van rebre en el seu moment l'aprovació per part de la Junta Superior de Contractació Administrativa de la Generalitat Valenciana i la Intervenció General de la Generalitat Valenciana. "Gràcies al seu recurs, el PSOE ha aconseguit que al final prevalga el criteri econòmic enfront de la millor relació qualitat-preu, podent posar en risc la viabilitat del servei, com ha ocorregut en altres ciutats que van optar per eixe model", ha agregat el regidor, qui també ha lamentat que "han aconseguit que l'Ajuntament gaste en lloguers en lloc d'en l'adquisició de béns i, en definitiva, que es repercutisca al ciutadà un increment del cost anual, que bé es podrà fixar entorn del 25%". Navarro ha conclòs assenyalant que esta demora en la contractació "només beneficia a l'actual concessionari i perjudica a Benidorm".

La moció, que també contempla notificar l'acord i la resolució del TACRC a les tres empreses que van presentar ofertes a esta licitació per a comprovar l'estat de les ofertes presentades i procedir a la seua retirada; conservar tots els actes i tràmits incorporats a l'expedient de contractació 106 /2021 de Contracte de servei de Recollida de Residus Sòlids Urbans i Neteja dels Espais Públics, no afectats per la resolució del Tribunal; efectuar totes les consultes a òrgans consultius que foren preceptives; i, finalment, notificar al Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals l'acceptació de les seues indicacions, ha tirat avant amb els 17 vots a favor del Partit Popular i Vox i amb el vot en contra del PSOE.

Durant la sessió, els grups de la Corporació també han aprovat la denegació per part de l'Ajuntament d'una compatibilitat sol·licitada per un funcionari municipal per a poder compaginar la funció pública amb l'exercici de l'activitat privada. La proposta, presentada per l'edil de Recursos Humans, Ana Soliveres, atén així els informes elaborats pels tècnics este departament, que conclouen que este funcionari té reconeguda en la Valoració de Llocs de treball un complement específic que establix per a ell la dedicació exclusiva i la incompatibilitat per a exercir una altra activitat, per la qual cosa "legalment no procedix" atendre la seua sol·licitud de compatibilitat. La moció ha tirat avant amb 17 vots a favor de PP i Vox i amb l'abstenció dels huit edils del PSOE.

Reconeixement per a tres policies locals i Pressupost Participatiu

Igualment, el ple ha tirat avant per unanimitat dos mocions presentades pel regidor de Seguretat Ciutadana, Jesús Carrobles, per a iniciar el procediment de concessió de distincions i condecoracions per la Generalitat Valenciana per a diferents agents de la Policia Local. En concret, per a l'agent Jorge Lloret Llorca, per a qui se sol·licita una felicitació pública "per la seua ràpida i decidida intervenció de data 20/11/2023, en la qual va realitzar maniobres *RCP a una dona que es trobava inconscient fins que va recobrar la respiració, sent posteriorment traslladada a l'hospital comarcal pels serveis sanitaris".

Igualment, també s'ha sol·licitat una felicitació pública per als agents Miguel Puertas Reig i Elizabeth Blanco Grados "per la seua ràpida i decidida intervenció de data 19/01/2024, en la qual van rescatar a una persona i els seus dos cans de l'interior d'un habitatge en la qual s'estava produint un incendi".

La següent moció que ha tirat avant també per unanimitat ha sigut una encaminada a l'aprovació de l'autoreglament del Pressupost Participatiu 2025, elevada a ple per l'edil de Participació Ciutadana, Ana Pellicer. La regidora ha traslladat que "des de la seua posada en marxa efectiva en 2016, exercici a exercici, el Pressupost Participatiu s'ha consolidat com una eina eficaç per a millorar i afermar la democràcia participativa, en donar a la ciutadania potestat per a decidir l'ús finalista d'almenys el 5% del pressupost d'inversions de l'Ajuntament de Benidorm". Així mateix, Pellicer ha recordat que és en este autoreglament "on es regulen els mecanismes de participació de la ciutadania", contemplant en este, entre altres, "l'ús d'una plataforma digital per a promoure la presentació de propostes i el vot telemàtic d'estes".

Així mateix, en el ple també s'ha adonat de la sentència núm. 83/2023 del TSJCV, Sala contenciosa administrativa, Secció Primera, que dictamina a favor de l'Ajuntament de Benidorm, desestimant el recurs interposat contra l'acte dictat JCA núm. 3 d'Alacant en el procediment ordinari núm. 325/2021 i de la Provisió del Tribunal Suprem d'inadmissió a tràmit, Recurs de Cassació núm. 4883/2023, amb relació a l'APR-7 Serra Gelada.

Sentència sobre la Zona Blava

Finalment, durant la sessió plenària, dins dels despatxos extraordinaris, també s'ha adonat de la sentència 188/2024 de 13 de març del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana que dona la raó a l'Ajuntament i rebaixa enormement les pretensions de l'empresa concessionària del servici d'ORA a la ciutat sobre la compensació econòmica a percebre pels efectes de la pandèmia. Així, esta compensació ha quedat fixada en 77.628,61 euros, en lloc dels 794.888,12 que reclamava al principi l'empresa.

A conseqüència d'esta sentència, dels tres grups municipals han aprovat per unanimitat una modificació pressupostària presentada per l'edil de Mobilitat, Francis Muñoz, per valor de 77.628,81 euros. Esta modificació es realitzarà amb càrrec al Fons de Contingència amb la finalitat de consignar esta quantitat per a l'abonament de la sentència del TSJ i reduir al màxim els possibles interessos de demora que el demandant poguera reclamar amb posterioritat.