EL TEMPS A BENIDORM ARA

14

23:07 PM

HORA BENIDORM

18ºC

Cel clar

C 0km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

'Història de Benidorm' recull per temàtiques els prop de 40 escrits que va publicar durant dècades en les revistes de le Festes Majors Patronals el que fora Cronista Oficial de la ciutat

Presentat el llibre que recopila els articles escrits per Pere Maria Orts i Bosch sobre la ciutat entre 1967 i 2013

27 gener 2023
Presentación libro de Pere Mª Orts

La sala d'actes de l'ajuntament de Benidorm va acollir ahir tard la presentació del llibre 'Història de Benidorm' que recopila els prop de 40 articles que l'erudit Pere Maria Orts i Bosch va publicar entre 1967 i 2013 en les revistes oficials de les Festes Majors Patronals. A esta presentació van acudir, entre altres, l'alcalde, Toni Pérez; la regidora de Patrimoni Històric i Cultural, Ana Pellicer; i membres de la Corporació municipal. Una presentació que va ser a càrrec de l'editor Vicente Sanjuán; Vicente Ibáñez, nebot de Pere Maria Orts; i el professor Paco Amillo.

L'alcalde va assegurar que "és una delícia" comptar amb "esta edició limitada i numerada" d''Història de Benidorm", obra de consulta a la qual "acudir quan necessitem orientar-nos sobre d'on venim". En la seua intervenció, va agrair a Sanjuán, Ibáñez i Amillo la iniciativa, ja que "amb ella ens heu donat un vehicle per a tornar a la figura de Pere Maria Orts" i "fer-ho a més de manera fàcil".

Així mateix, Toni Pérez va destacar "la semblança" que sobre l'erudit realitza el seu nebot en el pròleg de l'obra, així com "les notes" introductòries del professor Amillo a cadascun dels articles, que situen i contextualitzen al lector.

Durant la presentació, l'editor Vicente Sanjuán va explicar el procés de confecció i publicació del llibre; mentre que Vicente Ibáñez, que prologa 'Històries de Benidorm', va fer un esbós de la figura i de la trajectòria vital del seu parent. Així, mitjançant fotografies i vídeos, el públic va recórrer el carrer Colón de València i la finca del Senyoret de Benidorm, i va conéixer l'arbre genealògic de Pere Maria, la seua formació acadèmica i detalls sobre la donació d'obres d'art que va fer a la Generalitat Valenciana i que pot veure's en el Museu Pius V de la capital del Túria.

En l'obra del qual fora Cronista Oficial es va centrar Paco Amillo. El professor va assenyalar que el llibre presentat ahir "és fonamental" perquè constituïx "la tercera obra" de Pere Maria Orts i Bosch sobre Benidorm, sumant-se així a 'Una imatge de la Verge de Benidorm' (1965) i a la Carta de Poblament de 1352 que va publicar en 1976.

Amillo va incidir que 'Història de Benidorm' salva "el hàndicap" amb el qual fins ara es topaven els investigadors a l'hora de localitzar els escrits sobre la ciutat publicats per Pere Maria Orts durant quatre dècades en les revistes oficials de les Festes Majors Patronals, en conjuminar-nos en una sola obra. Predominen, va explicar, els articles sobre el Regne de València -33 en total– i són pràcticament anecdòtics els referits a la història de Benidorm dels segles XIX i XX. A més, també va escriure sobre heràldica i toponímia, i fins i tot dos poesies.

'Història de Benidorm' s'ha estructurat per temàtiques per a així facilitar la lectura i organització de l'obra i manté la llengua original en la qual Pere Maria Orts i Bosch va escriure cada text. A més, s'ha inclòs un llistat dels articles per ordre cronològic, una introducció del professor Amillo a cadascun dels textos i actualitzacions d'aquelles qüestions en les quals investigació històrica posterior ha il·luminat noves dades.