EL TEMPS A BENIDORM ARA

19

04:18 AM

HORA BENIDORM

ºC

TEMPERATURA

ACTUAL

km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

Una empresa local s'està encarregant dels treballs i elements per a ancorar el mosaic, procés que supervisarà el restaurador de la peça

El mural de Gastón Castelló restaurat per l'Ajuntament s'exhibirà en una de les façanes del Museu Boca del Calvari

12 juliol 2023
Mural de Gastón Castelló

Originalment, este mural lluïa en l'antic Mercat Municipal, d'on es va retirar fa dos dècades.

Originalment, este mural lluïa en l'antic Mercat Municipal, d'on es va retirar fa dos dècades. El mural de l'artista Gastón Castelló restaurat per l'Ajuntament de Benidorm s'instal·larà en una de les façanes del Museu Boca del *Calvari, segons ha informat la regidora de Patrimoni Històric i Cultural, Ana Pellicer. Concretament, ho farà en la façana que dona al carrer Tomás Ortuño, sobre la porta d'accés principal al museu.

Pellicer ha explicat que "en poques setmanes esta peça d'important valor patrimonial de 15 metres quadrats tornarà a exhibir-se a la nostra ciutat i ho farà a més en un punt situat a escassos metres de la qual va ser la seua ubicació original: el nostre Mercat Municipal". De fet, el mosaic de Gastón Castelló va lluir en el Mercat fins a 2003, data en què va ser retirat coincidint amb la remodelació de les instal·lacions de proveïments.

"Vint anys després i després d'una cura processe de restauració –ha aprofundit–, esta peça artística de Gastón Castelló de temàtica marinera i que parla sobre el nostre passat i vincles amb la mar estarà de nou a la disposició de la ciutadania, a peu de carrer, en un dels punts neuràlgics de la ciutat".

L'edil ha assenyalat que "una empresa local s'encarregarà de la col·locació del mosaic, així com de l'elaboració de tots els elements d'ancoratge, per als quals ja s'han realitzat tastos en la façana". Tot el procés d'instal·lació "serà supervisat pel professional que ha dut a terme la restauració del mosaic, Rafael Ramos, el mateix que fa vint anys es va encarregar de retirar-lo del *Mercat i preparar-lo per al seu magatzematge i conservació".

Una instal·lació, ha precisat Pellicer, que "serà relativament ràpida, ja que una vegada que es compte amb tota l'estructura i elements necessaris es podrà fer en tot just tres o quatre dies, car durant la restauració el mural es va disposar en huit planxes individuals per a facilitar el muntatge".

La regidora de Patrimoni Històric i Cultural ha recordat que "este mural és el segon de Gastón Castelló que recupera i exhibix l'Ajuntament". Així, la ciutat compta també en el seu patrimoni amb un altre mural titulat 'Les arts', originalment instal·lat en els Magatzems Zaragoza del carrer Tomás Ortuño. Esta peça, que va ser cedida a l'Ajuntament, està situada des de 2001 en el corredor d'entrada de la Biblioteca Central.

A 'Les Arts' se sumarà el recuperat ara, de temàtica marinera i en el qual Benidorm és un personatge protagonista més. La composició mostra a dos persones treballant amb xarxes enfront de diverses embarcacions pesqueres, en una de les quals un tercer personatge realitza labors de posada a punt. Este episodi es desenvolupa en el port, amb la Punta de Canfali i el barri antic de Benidorm en un extrem i l'illa en un altre.

Com va ser el procés de restauració

Tal com es va explicar en el seu moment, el primer pas de la restauració del Gastón Castelló va ser la neteja mecànica i amb aspirador de les restes allotjades entre les tessel·les i la tela sobre la qual es va depositar quan va ser retirat fa dos dècades. Després de la col·locació de les tessel·les despreses, es va procedir a la fabricació de les peces que faltaven, utilitzant materials iguals o similars i rectificant colors i textures perquè siguen com els originals.

Posteriorment, es van fabricar a mesura les planxes de niu d'abella sobre les quals descansa el mosaic. Estes planxes s'han pegat sobre el revers del mosaic per a poder donar-li la volta i retirar la tela protectora que es va col·locar durant l'extracció fa dos dècades.

L'Ajuntament va destinar prop de 15.000 euros a esta actuació feta per Rafael Ramos, professional de dilatada trajectòria i molt reconegut en l'àmbit de la restauració de mosaics, havent passat per les seues mans, per exemple, composicions de més de dos mil anys procedents del jaciment romà de l'Alcudia a Elx.

Audios relacionados
Corte voz 1 Ana Pellicer
Audio file
Audios relacionados
Corte voz 2 Ana Pellicer
Audio file
Audios relacionados
Corte voz 3 Ana Pellicer
Audio file