EL TEMPS A BENIDORM ARA

17

09:50 AM

HORA BENIDORM

24ºC

Poc núvol

S 15km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

La mantenidora, Esperanza Rostoll, es posiciona a favor de la nostra llengua i es va reafirmar en la difusió de l'acta fundacional

El Grup Carta de Poblament recorda el 699 aniversari del naixement de Benidorm

12 maig 2024
Representación del otorgamiento de la Carta de Poblament.
Representación del otorgamiento de la Carta de Poblament.

Toni Pérez defensa continuar "sumant" en la defensa del nostre patrimoni, i que aquells que sobre ell "posen lloses" siguen només un record del passat.

Benidorm ha celebrat la representació del 699 aniversari de l'atorgament de la seua Carta Pobla, un any més en la plaça de Sant Jaume i de la mà del Grup Carta de Poblament, integrat en la Associació de Penyes 'Verge del Sofratge'.

A les 21.00 h donava principi la representació que se sustenta en un relat de Pasqual Almiñana, present l'escenificació, que va visibilitzar com l'almirall Bernat de Sarrià va donar carta de naturalesa a Benidorm set segles arrere.

A la representació va assistir l'alcalde, Toni Pérez, així com els regidors de Festes, Cultura, i Patrimoni Històric, Mariló Cebreros, Jaime Jesús Pérez i Ana Pellicer, al costat d'altres regidors i els diputats autonòmics José Ramón González de Zárate i Mario Villar.

Per part de l'Associació de Penyes, molts dels seus integrants, alguns d'ells, actors, el seu president, Jaume Cortes, i la presidenta del Grup Carta de Poblament, Mari Luz Navarro. Els penyistes van rebre també el suport de les reines Major i Infantil, Valentina Almodóbar i Laia Zamora, les seues dames; i de la Comissió de Festes Majors Patronals que presidix Maria Dolores Cano.

Després de l'escenificació, va actuar com a mantenidora qui durant molts anys ha sigut la seua presentadora, Esperanza Rostoll. La professora es va posicionar a favor de la defensa de la nostra llengua, utilitzada en la representació, i va posar en valor el treball del Grup Carta de Poblament que "tenen com a escomesa la difusió de l'acta fundacional de Benidorm".

Rostoll va recordar també al pintor Ribes Sogorg, autor del quadre que servix de fons en l'escenari o la música, escrita per Pere Agulló. A més, va posar l'accent en les activitats culturals que acompanyen a l'efemèride, com el concert, l'exposició o la representació d'un sainet còmic costumista.

Esperanza Rostoll va finalitzar el seu parlament recordant el vers del poeta Vicent Andrés Estellés, de qui enguany es commemora el seu primer centenari, 'Assumiràs la veu d'un poble' que recull que 'No ser res si no s'és poble' per a continuar aprofundint en la conservació d'allò que fa que Benidorm siga Benidorm.

Després de la mantenidora, Jaume Cortés es va dirigir als presents i els va recordar que la representació es realitza des de fa trenta-dos anys i, en públic, va demanar a Mari Luz Navarro poder incorporar-se en pròxim any al Grup Carta de Poblament. Cortés va finalitzar la seua intervenció recordant serà llavors quan tinga lloc el set-centé aniversari del fet històric.

L'últim a prendre la paraula va ser Toni Pérez que va defensar que la història "siga pròxima al poble" perquè si no és així "podem perdre-la". Així, va citar les actuacions arqueològiques i posterior restauració del Castell que han demostrat el paper que va exercir esta emblemàtica edificació en temps passats i d'ací, va reiterar, que respecte a la nostra història i patrimoni, si existix l'oportunitat de recuperar-los "la nostra obligació i responsabilitat és fer-ho".

L'alcalde va citar a Pere Maria Orts i Bosch, el seu posicionament davant d'allò que va denominar "l'essència" de Benidorm "que no s'ha de perdre", perquè "puguem compartir-la amb les generacions que han de vindre" i, d'ací, va postil·lar Perez, "la importància del llegat de Bernat de Sarrià".

Toni Pérez va advocar "per conjurar-nos" perquè l'any vinent "el 700 aniversari siga un punt d'inflexió sobre esta celebració". Que, des d'ací, "continuem sumant" en la conservació "de l'essència d'este poble i la seua història", i que aquells que "posen lloses sobre el nostre patrimoni, siguen record del passat" perquè ara, el que fa l'Ajuntament amb "el patrimoni històric, arquitectònic i cultural és conservar-lo i posar-lo en valor".

L'alcalde va finalitzar la seua intervenció reconeixent el treball fet pel Grup Carta de Poblament durant tots estos anys i els va reiterar "el total suport de l'Ajuntament" que presidix en el futur.

Audios relacionados
Corte de voz de Toni Pérez #1
Audio file
Corte de voz de Toni Pérez #2
Audio file
Corte de voz de Toni Pérez #3
Audio file
Corte de voz de Toni Pérez #4
Audio file