EL TEMPS A BENIDORM ARA

21

07:25 AM

HORA BENIDORM

ºC

TEMPERATURA

ACTUAL

km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

Membres del Grup Carta de Poblament i penyistes representen com l'Almirall Bernat de Sarrià va atorgar carta de naturalesa a Benidorm en 1325

Benidorm escenifica en la plaça de Sant Jaume la seua fundació fa 698 any

07 maig 2023
Carta Poblament

El mantenidor recupera la història sobre la troballa en una llibreria de Madrid d'una còpia del segle XV de la Carta de Poblament.

Fa ara 698 anys, en 1325, l'Almirall Bernat de Sarrià va atorgar a Benidorm la seua Carta de Poblament, marcant així sobre la Punta de Canfali el naixement del poble que ha acabat convertit en una destinació turística referent del Mediterrani. Anit, en la plaça de Sant Jaume, Benidorm va rememorar este passatge clau de la seua història de la mà del Grup Carta de Poblament que, un any més, va comptar amb la col·laboració d'integrants del col·lectiu penyista en la representació d'este capítol.

A les 21.00 hores s'iniciava la representació de l'atorgament de la Carta de Poblament, basada en el text escrit fa més de tres dècades pel professor Pasqual Almiñana i en la qual s'escenifica com l'Almirall Bernat de Sarrià va atorgar carta de naturalesa a Benidorm fa quasi set segles.

Una representació a la qual van assistir, entre altres, l'alcalde, Toni Pérez; els edils de Cultura i Festes, Jaime Jesús Pérez i Jesús Carrobles; membres de la Corporació municipal; les reines de les Festes Majors Patronals, Angélica Morenilla i Daniela Talavera, amb les seues corts d'honor; el president de la Comissió, Vicente Solaz; i el de l'Associació de Penyes, Ramón Cano.

Després de la representació va ser el torn del discurs del mantenidor, el periodista Sergi Castillo, que va recuperar la història sobre la troballa en una llibreria de Madrid d'una còpia del segle XV de la Carta de Poblament; troballa feta pel benidormer Juan Llorca. En el seu discurs, també es va referir a l'evolució de Benidorm i va recordar la visió que van tindre d'ella en diferents moments del segle XX literats com Gabriel Miró, Joan Fuster, Vicent Andrés Estellés o Sylvia Plath.

També a un d'ells, Gabriel Miró, va fer esment l'alcalde enunciant un passatge de la seua obra 'Anys i llegües', en la qual un passatge s'assenyala que "Benidorm era íntim i es mesclava al Mediterrani amb perfectes blaus".

Durant la seua intervenció, Toni Pérez es va referir als esforços fets en les últimes dècades per preservació, testimoniar i remarcar la història de Benidorm. D'un costat, va destacar el treball emprés l'any 1987 pel professor Pasqual Almiñana per a "que esta escenificació i teatralització" del moment d'atorgament de la Carta de Poblament "arribe a tothom".

I d'un altre, va assenyalar l'aposta de l'Ajuntament de Benidorm per recuperar el patrimoni històric. Una aposta que en 2019 va permetre traure a la llum les restes de l'antic castell de la Punta Canfali, del qual els grans literats esmentats pel mantenidor "no van tindre més referència" que "el boca a boca" i del qual "ara els benidormers i tots els que ens visiten saben" de la seua existència, "el veuen i el viuen".

La commemoració del 698é aniversari de la fundació de Benidorm culmina demà dilluns, dia 8, amb un ple institucional al migdia.