EL TEMPS A BENIDORM ARA

04

10:18 AM

HORA BENIDORM

26ºC

Núvol

S 15km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS FEDER

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

L'efemèride s'estendrà des de diumenge que ve fins al 14 de maig de 2023 i servirà per a "recordar i difondre la seua figura, obres, accions i llegat"

Benidorm declararà l''Any Pedro Zaragoza Orts' en el centenari del seu naixement

11 maig 2022
Benidorm declarará el ‘Año Pedro Zaragoza Orts’ en el centenario de su nacimiento
Foto: Mario Ayús Pérez

Fill Predilecte, va ser impulsor del Benidorm modern en el pla turístic i urbanístic.

L'Ajuntament de Benidorm declararà l''Any Pedro Zaragoza Orts' coincidint amb el centenari del seu naixement per a "recordar i difondre la seua figura, obres, accions i llegat". Així ho ha acordat hui la Junta de Portaveus per unanimitat a proposta de l'alcalde, Toni Pérez, establint la periodicitat d'esta efemèride des de diumenge que ve, 15 de maig, fins al 14 de maig de 2023.

Fill Predilecte de Benidorm, la seua figura i actuació van ser claus per a la configuració del Benidorm modern, fonamentalment en els àmbits turístics i urbanístics.

Tal com establix la moció que votarà el ple, "per la seua vida, obres i compromisos amb les gents i el poble de Benidorm" va ser "una persona singular i irrepetible". Va ser, a més, "defensor de la comarca i la província", així com "valedor fonamental del municipalisme i defensor del finançament dels municipis turístics".

Nascut el 15 de maig de 1922 a Benidorm, després de formar-se a Alacant i l'Escola Nàutica de Barcelona, va desenvolupar diversos treballs com a viatjant de comerç i en l'àmbit empresarial. Després de la defunció del seu pare, torna a Benidorm com a director de la Caixa d'Estalvis del Sud-est d'Espanya, accedint a l'Alcaldia el 10 de desembre de 1950 i exercint el seu càrrec fins a l'estiu de 1966.

Entre els fets més destacats de la seua gestió està haver dut l'aigua potable a Benidorm, fet que recorda la pedra col·locada en 1960 en la font del Parc d'Elx amb la inscripció "de ilusión también se vive"; o tirar avant un Pla General d'Ordenació Urbana que "va definir una concepció urbanística arriscada, futurista i innovadora" i que va ser modèlic per a tots els municipis turístics d'Espanya "en defensar les platges com cap altre punt del litoral mediterrani".

En la seua aposta pel turisme, per a la qual va trobar la implicació dels benidormers, Pedro Zaragoza "va saber trobar i desenvolupar les més sensacionals fórmules de promoció", "inventant una forma de màrqueting directe" altament efectiu.

"Atent a les tendències i amb visió de futur, no es va oposar a l'ús del biquini a les platges" i "va donar suport a la celebració d'un Festival de la Cançó" que "va capitalitzar l'atenció nacional i internacional" i que "encara hui és un referent reeixit".

Persona inquieta, després de finalitzar la seua etapa política es va llicenciar en Dret, especialitzant-se en urbanisme, i posteriorment es va graduar en Turisme, sent professor honorari de l'Escola de Turisme. En l'últim tram de la seua vida, va iniciar també els estudis de Periodisme.

Al llarg de la seua trajectòria va col·laborar amb diferents mitjans de comunicació i va realitzar diverses publicacions, destacant 'Así será Benidorm' (1955). Sempre va viure molt de prop la cultura i tradicions de Benidorm, així com de la resta de la província de la qual va ser gran defensor des de la seua responsabilitat com a president de la Diputació.

Probablement, és "l'únic espanyol en possessió de les Medalles al Mèrit Turístic d'or, plata i bronze".

Benidorm declarará el ‘Año Pedro Zaragoza Orts’ en el centenario de su nacimiento
Foto: Francisco Pérez Bayona
Audios relacionados
Toni Pérez - Corte 1
Audio file
Audios relacionados
Toni Pérez - Corte 2
Audio file
Audios relacionados
Toni Pérez - Corte 3
Audio file