CIUTADÀ

EL TEMPS A BENIDORM ARA

23

22:41 PM

HORA BENIDORM

12ºC

Cel clar

NO 5km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

L'obra, titulada 'Amor & Hate', està escrita per Roberto Santiago, Begoña Oro, Belén Gopegui i Nando López

Quatre figures de la literatura infantil i juvenil presenten la primera novel·la ambientada al Benidorm Fest

08 febrer 2024
Cuatro figuras de la literatura infantil y juvenil presentan la primera novela ambientada en el Benidorm Fest

Erik, Allegra, Nil i Ras han viatjat a Benidorm per a viure una experiència única en un festival de música. No es coneixen i potser, en altres circumstàncies, les seues vides mai s'haurien creuat. Així arranca 'Amor & Hate', la primera novel·la ambientada al Benidorm Fest, que ha sigut presentada este dijous en l'Edifici Municipal del Torrejó, pocs dies després de finalitzar la tercera edició d'este concurs i coincidint amb el seu llançament al mercat. L'obra la signen quatre reconeguts autors de la literatura infantil i juvenil com són Roberto Santiago, Begoña Oro, Belén Gopegui i Nando López, escriptors que es coneixien prèviament, però l'amistat dels quals es va forjar a Benidorm. Igual que va ocórrer amb esta novel·la col·lectiva, la primera escrita a huit mans.

L'alcaldessa en funcions, Ana Pellicer, ha participat en la presentació d'esta novel·la al costat d'altres membres de la Corporació municipal, en un acte en el qual també ha participat l'alcalde de la ciutat, Toni Pérez. Ho ha fet a través d'un vídeo que ha enviat amb la novel·la des de Sanremo, on es troba estos dies explorant amb els seus organitzadors diferents vies de col·laboració entre els dos festivals.

El primer edil ha agraït als quatre autors i a la seua editora, així com a l'editorial SM, haver ambientat a la ciutat "una història meravellosa, d'èxit, d'identitat, de somnis, d'emoció com és esta" i que, com els succeïx als quatre protagonistes del llibre, ens permetrà "viure una experiència única a Benidorm i al Benidorm Fest".

Per part seua, Ana Pellicer ha destacat l'atractiu de Benidorm com a escenari de pel·lícules, novel·les o videoclips, amb un repàs de reconeguts autors, des de Silvia Plath o Gabriel Miró fins a Bigas Lluna o Isabel Coixet, que s'han inspirat a la ciutat. "Benidorm té una particularitat que no sols identifiquem i valorem els qui residim ací, sinó que ho fan els milions de persones que cada any ens trien: a Benidorm no hi ha monotonia i això des del punt de vista vital i literari és molt atractiu", ha afirmat l'edil durant la presentació de l'obra. Igualment, ha agregat que "és una ciutat hospitalària; de contrastos urbans i humans; una ciutat que es presta a quasi tot; un lloc en el qual conviuen persones molt dispars, on cadascú tria com viure i on ningú se sent només".

Procés d'escriptura

'Amor & Hate', editat per l'editorial SM, és una novel·la juvenil, dirigida a públic a partir de 14-15 anys, romàntica amb tints de thriller, i ambientada en este festival de música tan seguit pels eurofans espanyols com és el Benidorm Fest. La idea de reunir estos autors va ser de Berta Márquez, gerent editorial de Literatura Infantil i Juvenil d'SM, buscant un canal que servira per a "reflexionar sobre si d'una activitat tan solitària com l'escriptura podria sorgir d'un diàleg entre quatre escriptors". A partir d'ací, cadascun va dissenyar un personatge i l'any passat, coincidint amb la segona edició d'este concurs per a elegir al representant d'Espanya en Eurovisió, van viatjar junts a Benidorm per a conéixer de prop l'escenari d'esta història, viure l'ambient del Fest i buscar els principals llocs que serien una part més de la novel·la.

Márquez ha explicat que "obres escrites a quatre mans n'hi ha moltes, la particularitat d''Amor & Hate' és que volem que es note que hi ha quatre escriptors darrere, i també el procés creatiu". A l'hora de formar l'equip, indica que va tindre molt en compte que es completaren, que no se semblaren, però que pogueren encaixar. "He aprés molt observant el procés creatiu des de tan a prop. I també l'amistat que ha sorgit en este grup. Ha sigut un autèntic luxe, quasi com un joc i el resultat és una novel·la meravellosa: emocionant, interessant, que parla d'identitat, de somnis, èxit, soledat, i sobrevolant tot això d'amistat i de música com a llenguatge de l'ànima".

En 'Amor & Hate' cadascun dels quatre personatges protagonistes ha sigut creat per un dels autors. Tots ells es troben la nit abans de la final del Benidorm Fest. I, a partir d'ací, una fugida, una pistola, una explosió i una infinitat de paranys a evitar van traçant una trama que per als autors ha sigut alhora tot un repte, ja que la mateixa ha anat durant un any circulant de l'un a l'altre, amb un termini d'una setmana i 10.000 caràcters per a continuar la novel·la, sense cap premissa prèvia, tal com han explicat.

Benidorm, un personatge més en la història

"Un xicotet país, meitat de conte, meitat quasi massa real". Així definix la ciutat Belén Gopegui, que explica que ara representa el temps que va compartir a "el Benidorm viscut i imaginat a través dels nostres personatges". Per a Roberto Santiago, és la ciutat de la seua adolescència i on passava, i continua passant, molts estius en família. "Estime Benidorm, la conec molt bé, però l'he redescoberta en escriure la novel·la", reconeix.

Sobre el Benidorm Fest que acaba de celebrar-se, definixen el festival de música com a "divertit i lluminós, que també aglutina altres realitats molt menys amables, com eixe 'hate' que dona títol al nostre llibre i sobre el que em sembla necessari reflexionar. La violència que som capaces de disparar de manera impune en unes xarxes que apunten a persones reals i on, malgrat que cada vegada parlem més de salut mental, a vegades la cuidem molt poc quan opinem sobre el treball alié", critica Nando López, un autor compromés amb els joves.

"El festival és quasi tan complex com la ciutat i això és carn de literatura", afirma Begoña Oro, a la qual li "fascina eixa mescla d'elements tan dispars: eurofans i persones gaudint la seua jubilació, el fred nocturn i el sol reverberant en la mar, torres i palmeres, amor per la música i competició salvatge, l'amor i el hate...".

Els quatre escriptors, al costat de la gerent editorial de Literatura Infantil i Juvenil d'SM, han agraït "tota la col·laboració i suport" rebut per l'Ajuntament de Benidorm des que van contactar fa ara una mica més d'un any per a plantejar el projecte i dissenyar la història.

Després d'esta presentació de la novel·la, Roberto Santiago, Begoña Oro, Belén Gopegui, Nando López i Berta Márquez participaran demà, divendres, en una trobada amb 100 joves benidormers, estudiants del col·legi Nuestra Señora de los Dolores, per a donar-los a conéixer l'obra. A la vesprada, estaran en la Llibreria Contalles signant exemplars.